Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι Ρώσοι γιορτάζουν μόνοι τη νίκη κατά των Γερμανών ναζί!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 

Μόνοι τους, όπως σχεδόν πάντα... στα εβδομήντα χρόνια που έχουν κυλήσει από τότε, θα γιορτάσουν αύριο οι Ρώσοι την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. «Μόνοι» τρόπος του λέγειν φυσικά, αφού στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας θα βρίσκονται οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας που εκπροσωπούν δυόμισι δισεκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με τους εκπροσώπους δεκάδων άλλων χωρών. Στους εορτασμούς της 70ής επετείου της νίκης επί της χιτλερικής Γερμανίας θα απουσιάζουν όμως οι ηγέτες των κρατών της αντιγερμανικής συμμαχίας του 1940-1945. Θα απουσιάζουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και σχεδόν όλων των μικρών κρατών της Ευρώπης που τότε είχαν παλέψει κατά του Χίτλερ και της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν ήταν έτσι στην 60ή επέτειο πριν από δέκα χρόνια, το 2005. Τότε όλοι αυτοί ήταν παρόντες στη ρωσική πρωτεύουσα. Πρόεδρος της Ρωσίας και τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είχαν ακόμη ελπίδες ότι ο ρωσικός καπιταλισμός της νέας εποχής θα μπορούσε να είναι υποχείριό τους. Η δεκαετία που πέρασε δεν δικαίωσε για την ώρα τις προσδοκίες τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο ρωσικός λαός ουδέποτε ενδιαφερόταν για το ποιοι ηγέτες ξένων χωρών έρχονταν στη Μόσχα στις επετείους της 9ης Μαΐου. Ηταν τόσο απέραντη η φρικτή έκταση του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα 27 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς πολίτες και τουλάχιστον άλλους τόσους τραυματίες, που οι Ρώσοι πραγματικά γιορτάζουν ξεφαντώνοντας την επέτειο αυτή. Μόνο οι κυβερνήσεις της Ρωσίας ενδιαφέρονται ποιος ήρθε και ποιος δεν ήρθε. Φέτος η ρωσική κυβέρνηση ήξερε εκ των προτέρων ότι σχεδόν κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα τολμούσε να πατήσει το πόδι του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Θεατές

Τρεις μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και με την διαπραγμάτευση να συνεχίζεται, το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες συνεχίζουν να είναι θεατές. Βουβοί θεατές. 

Ως προς αυτό το σημείο, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, οι πολίτες ενημερώνονται από τα ίδια ΜΜΕ και από τους ίδιους τηλεδημοσιογράφους που ενημερώνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν εξαγγελίες πως θα ρυθμίσουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα κλείσουν τον κύκλο της διαπλοκής -όπως υπόσχονταν προεκλογικά- αλλά, για την ώρα, έχουν μείνει στα λόγια.

Τα στελέχη της κυβέρνησης είναι καθημερινά στα κανάλια που καταγγέλλουν, κολακεύονται από τους γλείφτες δημοσιογράφους, και όλα αυτά είναι εντελώς γελοία.
Ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη σε κανάλι ολιγάρχη -χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώνει φόρους-, ο δημοσιογράφος τον ρωτάει τι θα γίνει με τις αποδείξεις στις ταβέρνες και ο πρωθυπουργός κάνει πως δεν τρέχει τίποτα. Ε, αυτά έκαναν και οι προηγούμενοι.

Η ασφυξία μεταφέρεται στο πολιτικό πεδίο

Του Ρούντι Ρινάλντι*

Ο εγκλωβισμός στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων –όπου και εκεί χρειάζονται διαφορετικοί χειρισμοί– αφαιρεί τη δυνατότητα για ανατρεπτικές πολιτικές πρωτοβουλίες

Τη στιγμή που όλα τα σημάδια δείχνουν πως οι «δανειστές» (αυτοί που έχουν ρημάξει τη χώρα μας και την έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους) θέλουν να μας εξουθενώσουν, οδηγώντας μας σε οικονομική ασφυξία, εμείς επιμένουμε στην αναμονή ενός «καλού σεναρίου». Μια συμφωνία δηλαδή στα όρια «κόκκινων γραμμών» και «λαϊκής εντολής». Όμως ο σχεδιασμός και η στρατηγική των «δανειστών» δεν εξαντλούνται στην οικονομική σφαίρα, περιλαμβάνουν και την πολιτική σκηνή και οι πιέσεις έχουν αρχίσει ήδη να εντείνονται και σε αυτό το πεδίο.

Με την απαίτηση να συγκεντρώνονται τα χρήματα των Οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας, με το μαρτύριο της σταγόνας για δόσεις που εξακολουθεί να πληρώνει κανονικά η χώρα προς τους «δανειστές» και με την αγωνία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προσφύγει σε μια δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ερχόμενη σε ρήξη όχι με τους εκπροσώπους των «δανειστών», τη λεγόμενη «5η φάλαγγα», αλλά με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμών, ΑΕΙ και άλλων φορέων που δεν μπορούν συλλήβδην να χαρακτηριστούν ως εχθροί σε διατεταγμένη υπηρεσία.