Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

13 Μαΐου 1968: Η κοινή πορεία εργατών και φοιτητών στο Παρίσι

Για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου του 1968 Γάλλοι εργάτες ενώθηκαν με τους φοιτητές, απεργώντας για μια μέρα και διοργανώνοντας από κοινού πορεία στο κέντρο του Παρισιού.
Περίπου 800.000 φοιτητές, καθηγητές, καθώς και εργάτες, διέσχισαν τη γαλλική πρωτεύουσα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης υπό τον Charles de Gaulle και διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βιαιότητα κατά τις πορείες των προηγουμένων ημερών. Αυτή τη φορά, πάντως, η αστυνομία παρακολούθησε διακριτικά τις διαδηλώσεις για το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, αν και αργότερα μπλόκαρε τις γέφυρες που διασχίζουν το Σηκουάνα, περιορίζοντας τους διαδηλωτές στην αριστερή όχθη, όπου και τις προηγούμενες μέρες είχαν δημιουργηθεί τα επεισόδια με την αστυνομία.

Η τετράωρη πορεία είχε ξεκινήσει από την Place de la Republique της δεξιάς όχθης του Σηκουάνα και ενώθηκε με το πλήθος φοιτητών αφού πέρασε τη γέφυρα για την άλλη όχθη, διασχίζοντας τις φοιτητικές γειτονιές του Παρισιού. Κρατώντας σημαίες και πανό εργάτες, φοιτητές και καθηγητές φώναζαν «De Gaule δολοφόνε» και «CRS-SS», παρομοιάζοντας τη γαλλική αστυνομία για τις διαδηλώσεις CRS με τη ναζιστική SS.
Τη μεταρρύθμιση του «bourgeois πανεπιστημιακού συστήματος» και το τέλος του «αστυνομευόμενου κράτους» ζητούσαν οι φοιτητές. Ακόμη, απαιτούσαν την απελευθέρωση των ηγετών του κινήματός τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί λίγες μέρες νωρίτερα. Τα αιτήματα των εργατών αφορούσαν τους χαμηλούς μισθούς, την αποκέντρωση και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

H αλήθεια για τη φωτογραφία που συγκλονίζει

Είναι από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον καταστροφικό και φονικότερο σεισμό στο Νεπάλ. Έκανε τον γύρο του διαδίκτυου προκαλώντας συγκίνηση σε εκατομμύρια χρήστες που την μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο μικρά αδέλφια αγκαλιασμένα με τον αδελφό να προστατεύει την μικρότερη αδελφή του.
«Τετράχρονος προστατεύει τη δίχρονη αδελφή του στο Νεπάλ» ήταν ο τίτλος της φωτογραφίας, που μέσα σε λίγες ημέρες έγινε Viral. Όμως όπως αποκαλύπτεται δεν πρόκειται για φωτογραφία από το Νεπάλ, αλλά από το Βιετνάμ, η οποία μάλιστα έχει ληφθεί πριν οκτώ χρόνια. «Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία τον Οκτώβριο του 2007, στο Can Ty, ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Χα Γκιάνγκ. Περνούσα μέσα από το χωριό, αλλά με σταμάτησε η εικόνα αυτό των δύο παιδιών που έπαιζαν μπροστά από το σπίτι τους, την ώρα που οι γονείς τους έλειπαν για δουλειά στα χωράφια», δήλωσε ο Βιετναμέζος φωτογράφος Na Son Nguyen στο BBC.

«Το κοριτσάκι, πιθανώς δύο ετών, έκλαιγε επειδή έβλεπε έναν ξένο, έτσι το αγοράκι, που ήταν περίπου 3 ετών, το αγκάλιασε για να νιώσει καλύτερα. Ήταν μία γλυκιά κίνηση και την απαθανάτισα», πρόσθεσε ο φωτογράφος. Αρχικά η φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει πριν από τρία χρόνια ως η φωτογραφία δύο «εγκαταλελειμμένων ορφανών». Μετά παρουσιάστηκε ως «δύο ορφανά από τη Βιρμανία» και λίγα χρόνια αργότερα ως «παιδιά από τη Συρία». «Μερικοί άνθρωποι ιντριγκάρονται στο να δημιουργούν ιστορίες για παιδιά, όπως ότι πέθανε η μητέρα τους ή τα εγκατέλειψε ο πατέρας τους», σημειώνει ο φωτογράφος και καταλήγει: «Αυτή ίσως είναι η φωτογραφία μου με τα περισσότερα share, αλλά με τη λάθος ιστορία».

Αυτά τα πρόσωπα που βολεύονται...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Λοιπόν, πάει τελείωσε. Αυτά τα πρόσωπα που βολεύονται αξίζουντελικώς κάθε έπαινο, κάθε βραβείο, κάθε διάκριση. Και τον καθιστό ύμνο, που λέει ο λόγος. Διότι πριν καλά-καλά βρεθούν όρθιοι, τσουπ ξαναθρονιάζονται. Επιπλέον, επιπλέουν σε συνθήκες παντός καιρού. Συντάσσουν επιστολές, αλλάζουν στολές, ασκούν συστολές, εξασκούν διαστολές, ελίσσονται, εξελίσσονται. Αλλά το στασίδι στο υπερώο του κράτους, των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικό τους είναι.

Το θέμα είναι να τρουπώσεις, έλεγε ο Γκιωνάκης σε παλιά ελληνική ταινία. Ε, αυτοί και αυτές τρουπώνουν συνεχώς. Αλλάζουν κυβερνήσεις; Αυτοί εκεί. Αλλάζουν υπουργοί; Αυτοί εκεί. Αλλάζουν κόμμωση, στρατόπεδο, ιδέες, μπλα-μπλα, αλλά μόνο ένα δεν αλλάζουν: Το ταλέντο τους στο διορισμό. Στο βόλεμα. Στο τρούπωμα. Έτσι που ο ατρούπωτος λαός να τους θεωρεί κάτι σαν εκείνους τους αθάνατους της μυθολογίας. Αυτοί δεν χάνονται όποιος και να 'ναι στα πράγματα, είναι η επωδός που συνοδεύει κάθε τους βήμα.

Ε, με τη νέα κυβέρνηση είπαμε όλοι ότι τελειώνουμε μ' αυτή τη νομενκλατούρα της αρπαχτής, της μετριότητας και της συμφοράς. Θα παίξουν οι δικοί μας τη φλογέρα του ήθους, της αξιοκρατίας, της συνέπειας και θα φουντάρουν τα ποντίκια με τον ήχο της να πνιγούν. Αμ δε. Ξανά προς τη δόξα τραβούν κάποιοι αδιάβροχοι. Να και διευθύνοντες σύμβουλοι, να και πρόεδροι, να και αντιπρόεδροι, να και ο διάολος τον πατέρα τους. Και βγάζουν και γλώσσα από πάνω για το ανυπότακτο της διαδρομής τους. Και το μπάρμπα στη Μακρόνησο.

Μέρες ραγδαίων εξελίξεων



Οι συνεχείς υποχωρήσεις στους μνημονιακούς εκβιασμούς πρέπει να πάρουν τέλος

Το σκοτσέζικο ντους συνεχίζεται. Τη μια μέρα καθηλωτικοί διθύραμβοι ότι πετύχαμε «έντιμο συμβιβασμό».Την επόμενη ανακάλυψη «νέων εμπλοκών» και ανέβασμα των απαιτήσεων των θεσμών για μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Δεν πρόκειται απλά για επικοινωνιακά παιχνίδια των ΜΜΕ ή των δανειστών. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο.

Η προσπάθεια «ταπείνωσης και τιμωρίας» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί μόνο σε μια εξευτελιστική οπισθοχώρηση σε όλο το φάσμα των «κόκκινων γραμμών». Απαιτεί την ταπείνωση και τον εξευτελισμό ολόκληρου του λαού, τη συντριβή της πεποίθησης ότι είναι δυνατή μια πορεία της χώρας έξω από μνημόνια και επιτροπείες.

Το μήνυμα στέλνεται στη Ελλάδα αλλά έχει αποδέκτη το λαό της Ισπανίας, τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης. Με αυτή τη έννοια όποια «συμφωνία» και αν υπάρξει τις επόμενες μέρες καθόλου δεν θα σημάνει «επιστροφή στην ομαλότητα». Οι πιέσεις θα παραμείνουν ασφυκτικές για συνεχείς παραχωρήσεις.

Δραματικά- σοκαριστικά γεγονότα δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν άμεσα για να παραλύουν τη συνείδηση, να παγώνουν τη σκέψη του λαού. Οι δανειστές πολιτεύονται ώστε όχι μόνο να πετύχουν μια συνθηκολόγηση χωρίς όρους, αλλά και να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα επανεμφάνισης αντιδράσεων ή του λαού στο προσκήνιο όπως στα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ «ΕΝΤΙΜΟ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την περασμένη Τρίτη η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη δραματικότητα των εξελίξεων στο πεδίο της ρευστότητας και της «διαπραγμάτευσης», κλήθηκε να υπογραμμίσει, ομόφωνα, το «βαθύ κατακόκκινο των κόκκινων γραμμών» και την πλήρη στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση (υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν, πρόκειται για την πιο καραμπινάτη περίπτωση «εργαλειακής» χρησιμοποίησης του κόμματος).

Για να ακολουθήσει, μόλις δύο ημέρες μετά, η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού και του κ. Γιούνκερ, στην οποία καταγράφηκε «η πρόοδος που έχει σημειωθεί … πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Διαπιστώθηκε, επίσης, μια ορισμένη συναντίληψη, πάνω στα πεδία του «εκσυγχρονισμού» και του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και της «αγοράς εργασίας», ώστε να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και να πληρούνται τα «υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα». Οι «λεπτομέρειες» ανατέθηκαν στη συνέχιση των συνομιλιών στα πλαίσια του Brussels Group. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «ποιοτική τομή» στη διαδικασία της κατ’ ευφημισμό διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς υπόγειες διεργασίες «ώσμωσης» που βρίσκονταν σε εξέλιξη και ασφαλώς θέτει πιεστικά πλέον το ζήτημα ενώπιον του κόμματος, καθώς σηματοδοτεί «συμφωνία» που δύσκολα μπορεί να οριοθετηθεί εντός του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ευγενική χορηγία της ΤτΕ

Λυπάμαι αλλά ένας ένας από αυτούς που "ανοίγουν λαγούμια στον κήπο που πληρώνονται να φυλάγουν" λέγετε Ταγματάρχης και τον βάλατε Διευθύνον Σύμβουλο στην ΕΡΤ.Πως να πιστέψω ότι θέλετε να τους ξετρυπώσετε?
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ στην ΑΥΓΗ

Η ιστορία είναι γνωστή. Στενός συνεργάτης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα πιάστηκε στα πράσα να στέλνει μαύρα στοιχεία και να δίνει κατάμαυρη γραμμή σε δημοσιογράφους. Επί της ουσίας μαύρα πυρομαχικά για να πυροβολήσουν με κατάμαυρο τρόπο την κυβέρνηση. Αδιαφορώντας αν παράπλευρη απώλεια της μαύρης στάσης τους είναι η ελληνική οικονομία, την οποία το ευαγές υπό τον κύριο Στουρνάρα τραπεζικό ίδρυμα έχει ως σκοπό να φυλάγει και να υπερασπίζεται. Και χρυσοπληρώνονται τα στελέχη του γι' αυτό.

Η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη. Διότι ο κύριος διοικητής, αντί να διατάξει έρευνα και να επιφυλαχθεί για το αποτέλεσμά της, έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα πράσα, τουτέστιν το άκρως αποκαλυπτικό mail του άκρως προκλητικού συνεργάτη του. Και η "Εφημερίδα των Συντακτών", που αποκάλυψε αυτή τη μαυρίλα, του έτριψε στα μούτρα και τα πράσα, αλλά και τα αρχικά του δράστη, του οποίου από τούδε και εις το εξής πρέπει να θεωρείται συνένοχος. Διότι όταν, αντί να ερευνά τις ευθύνες κάποιου, τον καλύπτει, τότε κάποιο λάκκο έχει το πρασόρυζο.

Το συγκλονιστικό ποίημα ενός γέρου άντρα που βρέθηκε στα υπάρχοντά του όταν πέθανε

Όταν ένας γέρος άντρας πέθανε στη γηριατρική πτέρυγα ενός γηροκομείου σε μια πόλη της Αυστραλίας, θεωρήθηκε πως δεν είχε αφήσει τίποτα αξίας. Αργότερα, όταν οι νοσοκόμες έψαχναν ανάμεσα στα λιγοστά υπάρχοντά του, βρήκαν αυτό το ποίημα. Η ποιότητά του και το περιεχόμενό του εντυπωσίασαν τόσο πολύ το προσωπικό, που φτιάχτηκαν αντίγραφα του και μοιράστηκε σε κάθε νοσοκόμα του νοσοκομείου.
Μια νοσοκόμα πήρε το δικό της αντίγραφο στη Μελβούρνη. Η μοναδική κληρονομία του γέρου άντρα στους μεταγενέστερους έχει εμφανιστεί από τότε σε χριστουγεννιάτικες εκδόσεις περιοδικών σε όλη τη χώρα και περιοδικά Ψυχικής Υγείας. Έχει επίσης γίνει μια παρουσίαση διαφανειών βασισμένη σε αυτό το απλό, αλλά εύγλωττο, ποίημα.

Και αυτός ο γέρος άντρας, χωρίς τίποτα να έχει μείνει να δώσει στον κόσμο, είναι τώρα ο συγγραφέας αυτού του «ανώνυμου» ποιήματος που τριγυρίζει σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Τι βλέπετε νοσοκόμες; …. Τι βλέπετε;

Τι σκέφτεστε …. όταν με κοιτάτε;