Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Είδηση είναι ό,τι τους βολεύει

Τάσος Παπάς στην Εφημερίδα των Συντακτών

Το γνωστό καλαμπούρι της επιλεκτικής ενημέρωσης, το οποίο υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια και μας έχει γανώσει το μυαλό, συνεχίζεται αμείωτο.

Ενώ μαθαίνουμε από τα εγχώρια δίκτυα μέχρι εξαντλήσεως όποια παπάρα εκτοξεύσουν οι διάφοροι βιτριολόγοι του εξωτερικού κατά της Ελλάδας, του Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη (κυρίως αυτού) και δεν χάνουμε επιθετική δήλωση, τραπεζιτών, καθεστωτικών οικονομολόγων, και βουλευτών των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, άλλες φωνές δεν φτάνουν σ' εμάς είτε γιατί είναι φιλικές προς την κυβέρνηση είτε γιατί ασκούν κριτική στα ιερά τέρατα της Ευρώπης, στους γίγαντες της οικονομικής θεωρίας, δηλαδή στον υπερυπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και στον Ολλανδό βαστάζο του Ντάισελμπλουμ.

Προφανώς για τα δελτία των οκτώ είναι πολύ πιο σοβαρή η δήλωση ενός αξιωματούχου που συνήθως δεν κατονομάζεται αλλά φιλοξενείται σε σοβαρό μέσο ενημέρωσης και δεν έχουν καμία αξία, για παράδειγμα, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών του αυστριακού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πως η Ευρώπη οφείλει να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να παραδεχτεί ότι η πολιτική της λιτότητας απέτυχε παταγωδώς.

Επίσης είναι αμελητέα η τοποθέτηση του νομπελίστα και διεθνούς κύρους οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς ότι «αν ήταν φοιτητές μου αυτοί που σχεδίασαν το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τους έβαζα βαθμό μηδέν».

Αυτά δεν τα είδαμε στα τηλεοπτικά μέσα, μάλλον γιατί χαλάνε τη σούπα.

ΝΕΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ 'Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Η ΕΚΤ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Του ΜΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και θέτουν ευθέως το δίλημμα «άρον-άρον συμφωνία ή χρεοκοπία», εντείνοντας την οικονομική ασφυξία. Η στρατηγική στόχευση τους δεν είναι άλλη από την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ για διαιώνιση του καθεστώτος της μνημονιακής κηδεμονίας και λεηλασίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΡΕΜΟΥΝ

Ο Β. Σόιμπλε δεν δίστασε την Τετάρτη να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την οποία κατά βάθος τρέμει, ως την απόλυτη, υποτίθεται, καταστροφή για τη χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Wall Street Journal και της γαλλικής εφημερίδας Les Echos σχετικά με το εάν μπορεί να επαναλάβει την διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση».