Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…

Γιάννης Μπαλάφας

Γνωστό το τραγούδι που ερμηνεύει ο Παύλος Σιδηρόπουλος σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μίκη Θεoδωράκη. Και τι σχέση έχει αυτό με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και στην Ε.Ε. από τις 25/1 έως σήμερα; Μεγάλη τολμώ να πω.

Στόχος του κειμένου δεν είναι να επαναλάβει τα όσα σημαντικά και ελπιδοφόρα αντανακλά το αποτέλεσμα της 25ης αλλά τα όσα ακολουθούν. Η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματά της, μέσα σ’ ένα πεδίο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα αντικειμενικά δύσκολο. Πολλοί λένε «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Έτσι είναι τα πράγματα, πολλοί περιμένουν εντός και εκτός το στραβοπάτημα, ώστε να μην προλάβει η νεαρή αυτή κυβέρνηση να «ενηλικιωθεί». Να μην πατήσει γερά στα πόδια της, να μην ανοίξει το βηματισμό της, να μην δικαιώσει έμπρακτα όσους τη στήριξαν στις 25 Ιανουαρίου και τους πολλούς περισσότερους που μας πλησίασαν πολιτικά στη συνέχεια. Πρέπει να να πετύχει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η προσπάθεια που άρχισε στις 25 Γενάρη κόντρα σε όσους θέλουν ή να την ταπεινώσουν η να την τελειώσουν.

Γι’ αυτό το σενάριο οι «εν αναμονή» έχουν ναρκοθετήσει τεχνηέντως αυτές τις πολύ δύσκολες πρώτες μέρες. Τώρα έρχεται η δική μας στιγμή, της κυβέρνησης, των πολιτών, της Ελλάδας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Η Ζωή και τα ζόμπι

Του Θανάση Καρτερού

Μαζέψτε τη Ζωή! Το αίτημα διατυπώνεται άλλοτε με μορφή ειρωνείας στα όρια της χυδαιότητας. Άλλοτε με μορφή αυστηρότατη στα όρια στρατιωτικής διαταγής. Πάντα με υποκλίσεις στη φτηνή προπαγάνδα, στα όρια του ρατσισμού. Και πάντα επίσης με εκφωνητές τα τρία ζόμπι της τρόικας εσωτερικού, τα οποία όταν ακούνε Ζωή βγαίνουν εκτός ελέγχου. Και πέφτουν σε απρέπειες, με αποτέλεσμα να θυμίζουν καφενόβιους και όχι κόμματα που μας έπρηξαν με κηρύγματα σεβασμού στους θεσμούς.

Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι γνωστά. Και η στάση των μεγάλων ΜΜΕ, που βλέπουν την πλούσια ζωή τους να απειλείται, επίσης γνωστή. Εκείνο που παραμένει άγνωστο, είναι αν όντως υπάρχουν στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που δεν καταλαβαίνουν πού το πάει αυτή η χυδαιότητα. Που φαντάζονται ότι στόχος είναι απλώς η Ζωή, η οποία "πέφτει σε λάθη" και όχι όλοι τους. Και που αγνοούν τον πολιτικό κανόνα, ότι για να ξηλώσεις την κουβέρτα του αντιπάλου, από κάπου πρέπει να αρχίσεις.

Πάρτε την τελευταία ιστορία με τους διαδηλωτές γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Τι έκανε η Πρόεδρος της Βουλής; Κατέβηκε στο πεζοδρόμιο για να διασφαλίσει το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στο Κοινοβούλιο. Και ούτε προπηλάκισε ούτε πρόσβαλε τον επικεφαλής αξιωματικό -το αντίθετο θα λέγαμε. Ε, αυτό ήταν. Έβγαλαν γλώσσα εκείνοι που κατάντησαν την αστυνομία εχθρό των εργαζομένων. Που κατάντησαν τη Βουλή φρούριο τρομαγμένων από τον εχθρό λαό. Που ακούνε πεζοδρόμιο και τραβούν το πιστόλι τους.

Ada Colau... αυτή είναι η νέα Δήμαρχος της Βαρκελώνης

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας  www.nikosklitsikas.gr/

Η Ada Colau, ακτιβίστρια και ιδρυτής του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH), με τον συνασπισμό Barcelona en comú, κατόρθωσε να συνενώσει διάσπαρτα κινήματα πολιτών, κοινωνικών οργανώσεων και να κερδίσει τη δημαρχία της Βαρκελώνης. 
Η Ada Colau, με μια κινηματική εμπειρία μπόρεσε να βάλει στο ίδιο “τραπέζι” την ιστορική Aυτονομιστική αριστερά της Καταλανίας, τους Ποντέμος- Podemos (κίνημα αγανακτισμένων χωρίς ιδεολογική συγκρότηση, κυρίων οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος), τηνΕνωμένη Αριστερά- Izquierda Unida (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), Την Πρωτοβουλία για τους...Πράσινους της Καταλονίας-Iniciativa por Cataluña Verdes(προερχόμενοι κυρίως από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλανίας) και πολλά μικρά κινήματα πολιτών που δέχθηκαν τη μνημονιακή επίθεση.

Η Ada Colau, είχε συνεργαστεί με τις παραπάνω οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, όταν τεκμηρίωσε και παρουσίασε πρόταση νόμου-Λαϊκής Πρωτοβουλίας (με συγκέντρωση υπογραφών επιτρέπει το ισπανικό Σύνταγμα την κατάθεση προτάσεων νόμου από μη βουλευτές) στην ισπανική βουλή. Μια πρόταση νόμου σχετική με τα υποθηκευμένα ακίνητα. Για την συγκέντρωση των υπογραφών είχε δραστηριοποιηθεί σε όλους τους κινηματικούς χώρους κι αξίζει να σημειωθεί ότι η πρότασή της συγκέντρωσε 1.402.845 υπογραφές πολιτών σε συμβολαιογράφους και Δημοτικές Αρχές.

Η Ζωή επέκρινε την επιλογή Ταγματάρχη, ενδιαφέρουσα πρότασή της για το χρέος

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη. Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα», ανάφερε χαρακτηριστικώς η πρόεδρος της Βουλής.
Υπενθυμίζουμε ότι στην ομιλία του το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να κατονομάζει, για την καθυστέρηση στον ορισμό της συνεδρίασης (πραγματοποιείται τελικώς αύριο Δευτέρα) της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα κρίνει τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.
Σχετικώς με τη διαπραγμάτευση η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως είναι ζήτημα δημοκρατίας κι όχι οικονομίας, προσθέτοντας πως «χρέος μας είναι να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή».
Η ίδια πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση, ενώ συμπλήρωσε πως η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής του μέχρι να τελειώσει το έργο της.koutipandoras.gr

Πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Μισθοί – συντάξεις πάνω από την αποπληρωμή των δόσεων

Το σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην τελική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών:
Να νικήσει η ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Από τις 25 Γενάρη η κυβέρνηση δίνει μια πρωτοφανή πολιτική μάχη. Μια μάχη για την οριστική έξοδο της χώρας από το μνημονιακό τέλμα· για την ανακούφιση αυτών που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία πενταετία· για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης· για τον τερματισμό του φαύλου κύκλου του χρέους και της λιτότητας. Μια μάχη της ελπίδας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Γιατί η αντιπαράθεση με τις συντηρητικές δυνάμεις που επιμένουν στις χρεοκοπημένες πολιτικές της λιτότητας, αποτελεί έναν πανευρωπαϊκής εμβέλειας αγώνα. Από την έκβαση του δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας. Αν νικήσουμε, ένα νέο παράδειγμα θα έχει γεννηθεί και θα δείξει το δρόμο σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Γι’ αυτό κι επιχειρείται να στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της η ελπίδα που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί εναντίον μας η διεθνής κι εγχώρια Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας. Γι’ αυτό και η μάχη που δίνουμε είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε όλη του την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε ότι ο αγώνας ενάντια στον Ιερή Συμμαχία της Λιτότητας δεν θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος. Λέγαμε ότι η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων μας δικαίωσε. Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα.

Ξεναγούν κυβερνητικούς στις φυλακές ως… προειδοποίηση

Οι κινεζικές αρχές έχουν "ξεναγήσει" κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους σε φυλακές ως "προειδοποίηση" ενάντια στη διαφθορά, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα China Daily σήμερα, αναφερόμενη στη σχετική πειθαρχική υπηρεσία.
Στο Χουμπέι, την ανατολική περιφέρεια της Κίνας, 70 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι σύζυγοί τους "επισκέφθηκαν πρώην αξιωματούχους στη φυλακή της πόλης και διέμειναν μια μέρα στη φυλακή ως επιμορφωτική προειδοποίηση", είπε η εφημερίδα.