Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης *
                                                                                 
Αποφεύγω τον πειρασμό να ξεκινήσω την προσέγγισή μου με τσιτάτα της εποχής για την αναγκαιότητα και το ρόλο της κατ’ επίφαση «ενωμένης» Ευρώπης. Θα προσπαθήσω με νηφάλιο τρόπο και επιχειρήματα να πάρω θέση και να απαντήσω στους ευρωλάγνους, πρώιμους αλλά και όψιμους υποστηρικτές της θέσης «πάση θυσία» Ευρωζώνη και ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση-τότε ΕΟΚ- συγκροτήθηκε με στόχο την οικονομική ένωση, την πολιτική ενοποίηση και την σύγκλιση των οικονομιών και των κοινωνιών. Μέχρι και την δεκαετία του 1990 και για το προγενέστερο διάστημα που μεσουρανούσαν ηγέτες με ευρωπαϊκό όραμα και ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές(Φ. Μιττεράν-Β. Μπράντ-Α. Παπανδρέου-Ο. Πάλμε-Φ. Γκονζάλες- Σοάρες κλπ), το εγχείρημα παρέμενε ισχυρό, ζωντανό και αναγκαίο για τους λαούς της Ευρώπης τόσο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους όσο και ιδιαίτερα για γεωπολιτικούς(ζώνες επιρροών-Σοβιετική Ένωση-ΗΠΑ). Η παρουσία ηγετών με ισχυρή προσωπικότητα και πολιτική παρέμβαση στον σοσιαλιστικό αλλά και συντηρητικό χώρο(Ζ. Ντεσταίν-Μ. Θάτσερ- Κων-νος Καραμανλής-Χ. Κολ- Μαίητζορ) ήταν ικανή να αμβλύνει αντιθέσεις και να κατατάσσει σε δευτερεύουσα θέση τα ισχυρά κράτη- έθνη της Ευρώπης τα οποία εμφανίζουν σημαντικότατες ανομοιομορφίες και διαφορές.

Το όραμα της σύγκλισης, της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης υπό την καθοδήγηση ισχυρών προσωπικοτήτων κυριαρχούσε και δεν επέτρεπε την επικράτηση υπαρκτών εθνικών, πολιτιστικών, πολιτικών, οικονομικών αντιθέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων.

«LA TRIBUNE»: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ. ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν «απαράδεκτο και πρόκληση» το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών, το δε υποτιθέμενο τελεσίγραφο «μπλόφα» εκτιμά η οικονομική εφημερίδα «LaTribune» .

«O Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων Ρομαρίκ Γκοντέν

Ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων της Tribune, Ρομαρίκ Γκοντέν, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα και φαίνεται πολύ καλά ενημερωμένος, αναλύει τα δεδομένα της χθεσινοβραδινής συνάντησης στις Βρυξέλλες και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα :

«Στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα ( στις διαπραγματεύσεις) οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού : Ευρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή. Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο Ρ. Γκοντέν .

Στουρνάρας "καρφώνει" Τσίπρα: "Είχαν τα λεφτά για να πληρώσουν αύριο το ΔΝΤ, αλλά τα κράτησαν για μισθούς και συντάξεις"

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Guardian, Graeme Wearden,

πηγή του από την Τράπεζα της Ελλάδας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είχε τα χρήματα για να πληρώσει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ, αλλά ο Τσίπρας θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις....
Προφανώς η παραπάνω είδηση, δεν είναι νέα για εμάς, αφού εξαρχής η νέα κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρώτα θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και μετά δόσεις προς τους δανειστές!
Η "είδηση" αυτή σε συνδυασμό με τον φερόμενο "εκνευρισμό" Λαγκάρντ για την καθυστέρηση της αποπληρωμής της δόσης, έχει ένα ενδιαφέρον για τον γνωστό ρόλο Στουρνάρα, ως πληροφοριοδότη των δανειστών μας! 

Μ ΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ

Σε τεντωμένο σχοινί, και με τον χρόνο να τελειώνει, κινούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών και την άρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί τις προτάσεις των πιστωτών, χαρακτηρίζοντας τες ακραίες.

Ο βαθμός της κρισιμότητας των στιγμών διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε νέα τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν «καλό και εποικοδομητικό κλίμα» της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού «δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες».

Το Μαξίμου επισημαίνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.