Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

«10.000 αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν του παιδιού μου»: Συγκλονιστικη μαρτυρία

Μικροβιολόγος με ειδίκευση τη γενετική που έχει σπουδάσει στη Καρλσρούη της Γερμανίας, στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βιέννη. «Ο γιος μου» λέει ο κ. Γιάνναρος, «είναι το τελευταίο θύμα σε μια λίστα ατελείωτη. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση σε αυτή τη χώρα έχουν αυτοκτονήσει 10.000 άνθρωποι».

Ο Θ. Γιάνναρος έχει άλλα δυο παιδιά, 24 και 28 ετών. «Ο μικρότερος είναι στρατιώτης...», λέει και είναι σαν να λέει ότι αυτός τουλάχιστον σώθηκε: «Από την αρχή της κρίσης, το 2011 έχασαν τη ζωή τους περίπου 10.000 άτομα, αυτοκτόνησαν. Είναι μια μεγάλη πόλη, όχι ένα χωριουδάκι. Μια μεγάλη πόλη εξαφανίσθηκε από τον χάρτη, ο γιος μου ήταν ένας από αυτούς... Δεν ξέρω με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη. 

Πολλά άτομα προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, αλλά τους έσωσαν, ενώ δέκα χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει.
»Τώρα οι τράπεζες άρχισαν να παίρνουν τα σπίτια μας. Πόσους άλλους νεκρούς χρειάζονται για να καταλάβουν;... 
»Σκέφτομαι συνεχώς αυτούς τους 10.000 νεκρούς που τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα στη σιωπή. 

Οι δανειστές επιλέγουν τον αποτελεσματικότερο δρόμο, για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Σπύρου Γουδέβενου 

"Κρίσιμες στιγμές", "Είμαστε στην ώρα μηδέν...", και παρόμοιοι τίτλοι αναπαράγονται από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites, με αφορμή της όντως κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας! 

Ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον η "ελληνική πρόταση", γίνεται θέμα οξύτατων αντιπαραθέσεων, υπάρχει (ακόμα) μία κοινή εκτίμηση..."Οι δανειστές δεν θέλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ". Και από αυτή την κοινή εκτίμηση, καταλήγουμε σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές.

Η μία λογική, αυτή της ηγεσίας του κόμματος και των υποστηρικτών της, ξεκινώντας από το παραπάνω συμπέρασμα, προτείνουν μία συμφωνία, και ας είναι και συνέχιση μνημονιακών πολιτικών, ώστε να μην προκληθεί χάος και πέσει η κυβέρνηση, από κάποια αντίποινα των "εταίρων". Βέβαια, είναι σαφές, και παραδεκτό από πολλά κυβερνητικά στελέχη, ότι αν η προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της λιτότητας εντός των υφιστάμενων ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, πλαισίων, μάλλον οι εκλογές ή το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτες. Έτσι λοιπόν, αυτή η λογική καταλήγει, ότι σε συνθήκες αναταραχής μπορεί να χάσουμε τις εκλογές, στις οποίες θα ζητήσουμε εντολή για ρήξη..

Αλήθεια, από ποιον θα χάσουμε, σε αυτή την περίπτωση τις εκλογές;