Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Ευρώ ή χάος;» – Ούτε ευρώ, ούτε χάος!

Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως το πρόβλημα είναι πολιτικό. Όχι όμως ανάμεσα σε μια «αριστερή» κυβέρνηση και μια «νεοσυντηρητική» Ευρώπη. Είναι η πολιτική καταδίωξη ενός ολόκληρου λαού, μιας ολόκληρης ηπείρου, που πρέπει να «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις»

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Ελλάδα αντιμετώπιζε ‒για μια ακόμη φορά‒ το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι από τις 25 Ιανουαρίου και έπειτα ουκ ολίγες φορές έχει ακουστεί αυτή η φράση. Μόνο που τώρα φαίνεται πως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: ακούστηκε επίσημα, για πρώτη φορά, πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι απλά μια πιθανότητα, αλλά πλέον γίνεται μια δυνατότητα. 

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων είναι ιδιαίτερα πυκνές και ‒παρά το γεγονός ότι κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για απλούστευση‒ μπορούμε να τις συνοψίσουμε ως εξής: η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από τη ρήξη, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν επισήμως συζητήσει για πρώτη φορά, μια πιθανή αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα». 

Θα ξεράσουνε το σούσι της μάνας τους…

 εξαιρετικό κείμενο του Νίκου Αραπάκη

-Κύριε, διοικητά, αν τους επιτεθούμε αναίτια, τα ΜΜΕ θα μας ξεσκίσουν. Ο Άρης, ο Μπάμπης, ο Γιάννης και τα άλλα καλόπαιδα θα λυσσάξουν.

Ο Λαυρέντης χαμογέλασε με την αθωότητα του νεαρού. Λογικό βέβαια. Νέος στην ομάδα, δεν μπορεί να ξέρει πως τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

-Μπάχαλοι εδώ, ακούστηκε από τον ασύρματο. Πότε ξεκινάμε;

-Σε τρία. Να τηρηθεί το σχέδιο επακριβώς. Θέλω να μην υπάρχει δίοδος διαφυγής. Όποιος επιχειρήσει να διαφύγει, να λιανίζεται συνοπτικά.

-Ελήφθη. Θα ξεράσουνε το σούσι της μάνας τους…

Νίκος Αραπάκης για το Νόστιμον ήμαρ

Ο Μπερία και ένα όνειρο προφητεία -από τον Νίκο Αραπάκη

Ο Λαυρέντης έβγαλε το μαντίλι του, καθάρισε τους φακούς των γυαλιών του, για να βλέπει πιο καθαρά, κι ύστερα φύσηξε τη μύτη του. Οι άνδρες του ανήσυχοι· τη μια χτυπούσαν νευρικά τις ασπίδες τους, την άλλη έριχναν ματιές όλο μίσος και κακία στο συγκεντρωμένος πλήθος.

-Αργούμε, αρχηγέ;

Ο Λαυρέντης κοίταξε τον νεαρό αστυνομικό και χαμογέλασε.

-Λίγο υπομονή. Να μαζευτούν όλοι…

-Θα ’ρθουν κι άλλοι; Ρώτησε ξανά ο νεαρός αστυνομικός.

Γ. Πανούσης: Ξένο σώμα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική στις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ περί ρήξης και δραχμής άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, συνεχίζοντας να προκαλεί τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που εδώ και καιρό ζητούν την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.
Ο κ. Πανούσης το πρωί της Κυριακής εμφανίστηκε ως οπαδός της γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι μια επώδυνη συμφωνία θα τη στηρίξει ο κόσμος, αλλά τη ρήξη δεν θα τη στηρίξει κανένας.
Όπως τονίζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Πανούσης δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις και λειτουργίες του κόμματος, ενώ λειτουργεί ως Υπουργός μιας άλλης κυβέρνησης, με συντηρητική κατεύθυνση στο πολύ κρίσιμο πόστο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ενδεικτική είναι η στάση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσφατα με δημόσια ανακοίνωση της ζητά την αποπομπή του Γ. Πανούση από την κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ερωτηθείς για την κόντρα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας, ο κ. Πανούσης είπε πως «όταν έγινε αυτή η ιστορία είπα ότι ο κάθε θεσμός να σέβεται κάθε θεσμό. Δεν είπα ότι ο ένας θεσμός είναι ανώτερος από τον άλλο. Προφανώς η Βουλή είναι ανώτερη από την αστυνομία. Αλλά έχεις δημοκρατία χωρίς αστυνομία; Υπάρχει τέτοιο μοντέλο και δεν το ξέρω; Κοιτάξτε τι έγινε. Η πρώτη φάση ήταν ότι δεν θα μπαίνει κανένας, η δεύτερη θα μπαίνει με κοστούμια, η τρίτη θα έχει και χρώμα κοστουμιού. Να δούμε ποια θα είναι η τέταρτη».