Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το «όχι» της Χαρίσσας Κ.

Σημείωση: Υποκλέπτω, δημοσιεύω ερήμην της και προσυπογράφω το «όχι» της Χαρίσσας Κ. Δεν είναι «όχι» μιας εκλογικής χρήσεως- δηλαδή της Κυριακής- αλλά διαρκείας, για χρήση από Δευτέρα και για όλες τις μέρες που ακολουθούν. Σας το παραδίδω.

Χαίρετε, είμαι το ταξικό, το οργισμένο, το διχαστικό Όχι. 

Δεν είμαι πατριωτικό, δεν είμαι εθνικά υπερήφανο, δεν θέλω να είμαι εθνικά υπερήφανο - πάνε χρόνια που έχω να νιώσω εθνικά υπερήφανο, από την εθνική αντίσταση ίσως - αλλά να, είδες, τώρα γίνομαι διχαστικό. 

Πώς να το κάνουμε αγαπητέ μου, δεν γίνεται να πάμε όλοι μαζί σε μια χώρα, χορτάτοι και ξεβράκωτοι, φασίστες και αριστεροί, φανατικοί και άθεοι, άπληστοι και αλληλέγγυοι, ελεύθεροι και ραγιάδες. 

Άσε που χρειαζόμαστε περισσότερους...πολύ περισσότερους. 

Γι’ αυτό δεν είμαι πατριωτικό, γιατί είμαι παγκόσμιο. Είμαι το όχι των εκατοντάδων χιλιάδων κομμένων χεριών στην όλντ φάσιον αποικία του Κονγκό. 

Είμαι το όχι των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών στις χούντες-δοκιμαστικούς σωλήνες του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική. 

Ο πάπας Φραγκίσκος... αφορίζει τον καπιταλισμό και τα προγράμματα λιτότητας

Να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων κάλεσε τους λαούς ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο λαϊκών κινημάτων στη Βολιβία, ενώ κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν «μια νέα αποικιοκρατία».

Σε μια από τις πιο παθιασμένες και ευρέως φάσματος ομιλίες του, ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συμπεριφορά της απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε την «υποτιθέμενη κατάκτηση της Αμερικής».

Αναφερόμενος στα λόγια ενός επισκόπου του 4ου αιώνα, είπε ότι το ανεξέλεγκτο κυνήγι χρημάτων ήταν «ο κόπρος του διαβόλου» και πρόσθεσε ότι οι φτωχές χώρες δεν θα πρέπει να καταλήγουν να είναι προμηθευτές πρώτων υλών και φτηνών εργατικών χεριών για τις εξελιγμένες χώρες.

«Ας μη φοβόμαστε να το λέμε: Θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, διαρθρωτική αλλαγή», είπε ο Πάπας, στηλιτεύοντας το σύστημα που «έχει επιβάλλει την λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης».

Ο Πάπας αναφέρθηκε ακόμα στη «γενοκτονία» που συντελείται όπως ανέφερε στη Μέση Ανατολή κατά των χριστιανών. «Σε αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται τμηματικά και τον οποίο βιώνουμε, διαπράττεται ένα είδος γενοκτονίας που πρέπει να σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με επιστολή η Κωνσταντοπούλου ζητά από τον Σούλτς να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα «εν οίκω» μας

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία του ζητά να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τον Μάρτιν Σουλτς να απέχει «από δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προέβη στις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα και οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού».

«Θα σας παρακαλούσα επίσης να απέχετε από δηλώσεις που εμπεριέχουν αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία δημοκρατική διαδικασία σε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δεν είναι ανεκτό να γινόμαστε μάρτυρες συνεχών προσπαθειών αμφισβήτησης ή ακόμη και άρνησης του δικαιώματος ενός λαού να αποφασίσει μέσω ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος για τα θεμελιώδη δικαιώματά του στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη σύνταξη και στην προοπτική των νέων και μελλοντικών γενεών» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ψηλά το κεφάλι

 Στάθης στον eniko

Μια μικρή ιστορία (διότι και στο μέλλον θα έχουμε μικρές ή μεγάλες πικρές ιστορίες - είναι αναπόφευκτο). Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια της πεντάμηνης, αγωνιώδους διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Κ. Τσουκαλάςέλαμψε διά της απουσίας του. Δεν έλαβε τον λόγο, δεν είπε λέξη, δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για ο,τιδήποτε,

πλην όταν, κατά την προτεραία του δημοψηφίσματος, ξιφούλκησε εναντίον της απόφασης Τσίπρα για αυτό το δημοψήφισμα! Δεν θα το έλεγα πισώπλατο χτύπημα, διότι ήταν κατάστηθο.

Βεβαίως, ο κ. Τσουκαλάς έχει δικαίωμα στη γνώμη του, αλλά θα την άκουγα με περισσότερη προσοχή αν είχα επίσης ακούσει τη γνώμη του και για ένα κάποιο άλλο ζήτημα, έστω ένα!

Οπως και να ’χει, το δημοψήφισμα των Ελλήνων έγινε απόπειρα στις Βρυξέλλες να διασυρθεί όπως ο νεκρός του Εκτορα, δεμένος στο άρμα του Αχιλλέα. Υπήρξε και αντίλογος σ’ αυτό το άγος, ισχνός στην κορυφή της Ενωσης, στεντόρειος στη βάση, στην κοινή γνώμη, στους πολίτες, αν κρίνουμε απ’ τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ομως, η κυρίαρχη ρητορική των κυρίαρχων ανάμεσα στους Επικυριάρχους υπήρξε από προσβλητική ως ιταμή για τους Ελληνες, το δημοψήφισμα και τον κ. Τσίπρα. Τύλιξαν το δημοψήφισμα σε μια κόλλα χαρτί