Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ρ.Μακρή σε Α.Τσίπρα: "Καταψηφίζω την συμφωνία – Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και εσείς δεν ξέρω αν την έχετε" (vid)

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ παρά τις απειλές για το νόμισμα και την παραμονή στο ευρώ» διεμήνυσε στη βουλή η Ραχήλ Μακρή.

«Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε την εντολή διαπραγμάτευσης, εντολή που δεν δύναται να υπερβεί με κανέναν τρόπο ούτε αυτή των εκλογών ούτε αυτή του δημοψηφίσματος. Κατανοούμε τη βιασύνη των κομμάτων όπως του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ποταμιού να παρασύρουν το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τρίτο μνημόνιο. Κατανοούμε ότι χρησιμοποιείτε την πίεση των ξένων για να προβάλετε μέσω των καναλιών σας ότι όλοι είναι ίδιοι, ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι αυτά που κάνετε είναι επιβεβλημένα. Ωστόσο όχι κύριοι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και προσωπικά δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε μια ακόμα φορά άλλοθι για να ρίξετε αυτή τη χώρα και τους πολίτες, δεν θα σας επιτρέψω με τη δική μου ψήφο να μειωθούν οι συντάξεις μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και της εισφοράς των γερόντων. Δεν θα εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας, του Ελληνικού και τη μεταφορά όλων των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ» είπε κ. Μακρή.

«Η όποια εξουσιοδότηση πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Σας ζητώ έστω και την ύστατη στιγμή να διαπραγματευτείτε με αυτή την εντολή του λαού και μόνο αυτή την εντολή θα υπερψηφίσω θετικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ παρά τις απειλές για το νόμισμα και την παραμονή στο ευρώ» πρόσθεσε.

αρουφάκης:«Η Γερμανία έχει συμφέρον να μας συντρίψει»

«Η επίσημη Ευρώπη έβαλε την διάσωση των εκτεθειμένων στο ελληνικό χρέος Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών πάνω από την κοινωνικό-οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. | AP Photo/Virginia Mayo, File

«Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ο στόχος μας: δεν γνωρίζαμε όταν ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση ότι το Grexit μπορεί να είναι ο στόχος των ηγετών της ευρωζώνης» γράφει σε άρθρο του στον Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Η Ελλάδα κυριαρχεί στην επικαιρότητα επί πέντε χρόνια για ένα λόγο, γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «την επίμονη άρνηση των πιστωτών μας να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Γιατί, κατά κάθε κοινής λογικής, κατά της ετυμηγορίας του ΔΝΤ και κατά της καθημερινής των τραπεζιτών όταν αντιμετωπίζουν οφειλέτες σε δυσκολία, ανθίστανται στην αναδιάρθρωση; Η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί στην οικονομική επιστήμη, διότι κατοικεί βαθιά στον λαβύρινθο της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Και εξηγεί:

«Το 2010 το ελληνικό κράτος έγινε αφερέγγυο. Δυο ήταν οι επιλογές για να συνεχιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη: η λογική επιλογή, την οποία οποιοσδήποτε έντιμος τραπεζίτης θα συνιστούσε -αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρύθμιση της οικονομίας- και την τοξική επιλογή -τη χορήγηση νέων δανείων σε μια χεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας ότι έτσι θα παραμείνει αξιόχρεη.