Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ρήξη: Επιστροφή στην «εποχή των σπηλαίων» ή νέος «χρυσός αιώνας»;


Όταν τα ήπια επιχειρήματα, για το «σπίτι των λαών», τη δυνατότητα της ΕΕ να μεταρρυθμιστεί και την πειθώ των λογικών επιχειρημάτων, καταρρέουν τότε επιστρατεύεται το τελευταίο επιχείρημα των Μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων: Η ρήξη εμφανίζεται σαν ισοδύναμο της επιστροφής στην «εποχή των σπηλαίων». 

Αξίζει έτσι να επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το περίγραμμα της επόμενης μέρας της ρήξης, δηλαδή της αθέτησης πληρωμών και της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο δε να τονισθεί το τεράστιο μεθοδολογικό πρόβλημα που εγείρεται καθώς με τα δεδομένα του σήμερα επιχειρείται να λυθεί μια εξίσωση του αύριο, όταν όλες οι παράμετροι του προβλήματος θα έχουν αλλάξει άρδην.

Πρόκειται μάλιστα για περιορισμό που δεν επιδρά μόνο ούτε καν κυρίως αρνητικά, δεδομένου ότι η σύγκρουση με το κεφάλαιο θα στερήσει την κοινωνία από πολύτιμους και υπαρκτούς πόρους (πχ τα 6 δισ. καθαρών εισροών από τις δοσοληψίες με την ΕΕ το 2015), αλλά κατά βάση θετικά, δεδομένης της ασύλληπτης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, που τείνει να λάβει ενδημικό χαρακτήρα: από την ανεργία που έχει σταθεροποιηθεί στο 26%, μέχρι το αργούν παραγωγικό δυναμικό που στη βιομηχανία αγγίζει το 34%. 

Επτά είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα την επόμενη μέρα της ρήξης κι έχουν επίσης σημασία τόσο για τα λαϊκά εισοδήματα όσο και για την οικονομία: Νόμισμα, χρηματοδότηση εισαγωγών και ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τράπεζες, διατροφή, ενέργεια και φάρμακα. 

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΠΤΕΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(26/7) ΚΑΙ ΣΤΗ FREE SUNDAY(26/7) ΚΑΙ ΣΤΟYΣ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ 

Oλόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Real News της Κυριακής(26/7) και στο Βασίλη Σκουρή έχει ως εξής: 

ΕΡ: Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από πολλούς θεωρείτε δεδομένη. Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, κινήσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση και ποιες κ. Λαφαζάνη; 

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προσωπικά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκω τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι ιδρυτικό στέλεχος και από τους πρωτεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς, ενώ πολλά από τα φανατικά στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας που υποστηρίζουν το νέο μνημόνιο, ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ΣΥΡΙΖΑ και πολλάκις επιχείρησαν να τον διαλύσουν. Αυτό που επιδιώκω είναι να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση το νέο μνημόνιο. Να μην μετατραπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μνημονιακή δύναμη, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας αξίζει μια τέτοια μετάλλαξη. 

ΕΡ: Κατανοείτε, όμως, πως δεν γίνετε να καταψηφίζετε βασικές ιεραρχήσεις της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να επιμένετε πως τη στηρίζετε. Είναι αντίφαση… 

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο δημοκρατίες (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Στη χώρα μας υπάρχουν δυο δημοκρατίες και ενδεχομένως δυο πολιτεύματα.
Η πρώτη δημοκρατία γιόρτασε χτες τα 41 χρόνια από την πτώση της χούντας στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία των πολιτικών αρχηγών. Η δεύτερη το έκανε στο προαύλιο του κοινοβουλίου. Για συντομία ας ονομάσουμε την πρώτη «προεδρική δημοκρατία» και τη δεύτερη «κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία είχε παρουσιαστεί από το σύνολο των καναλιών σαν πολυτελής φιέστα, υπήρχαν μόνο μπισκότα και τσάι. Στην προεδρική το γεύμα περιελάμβανε λαυράκι, τούρτα παγωτό και λευκό κρασί.
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία παρευρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακροπόλη. Στην προεδρική βρισκόταν ο Μεϊμαράκης παλαιό στέλεχος των ταγμάτων εφόδου της ΟΝΝΕΔ (Rangers, Κένταροι).

Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μίλησε η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, (η φοιτήτρια την οποία χτύπησε το τανκ το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου). Παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση με αναφορές σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και δραματουργούς ενώ μαζί με τον καθηγητή φιλοσοφίας Κώστα Δουζίνα αναφέρθηκαν στην παρακαταθήκη της Αντιγόνης: Ότι το δίκαιο είναι ισχυρότερο από κάθε εξουσία.
Στην προεδρική δημοκρατία μίλησε η Φώφη