Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Διότι συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις

Του Στάθη

Οχι από την πρώτη στιγμή της «ελληνικής κρίσης» (διότι ουδείς ευθύς εξαρχής είχε αντιληφθεί το βάθος της - πλην των κατασκευαστών της), αλλά πάντως ήδη απ’ το 2011 η στήλη αυτή ψυχανεμιζόταν ότι η εν λόγω κρίση ήταν ένα εργαλείο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απ’ το ψυχανέμισμα ως τη βεβαιότητα δεν χρειάσθηκε να περάσουν παρά ελάχιστοι μήνες. Εκτοτε «μάλλιασε η γλώσσα μας» να φωνάζουμε για το προφανές, το αυταπόδεικτο και το αυτονόητο, αλλά ο κ. Φλαμπουράρης, φερ’ ειπείν, ήταν πεπεισμένος 8 με 12 καθ’ εκάστην ότι «αέρα χρωστάμε, με αέρα θα τους πληρώσουμε». Τώρα τους πληρώνουμε με αίμα μισθωτών, συνταξιούχων, γεωργών, νέων, μικρομεσαίων κι άλλων, και μάλιστα πολύ αεράτα, διότι «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».
Πέρασαν κοντά έξι χρόνια από τότε που ο Γιωργάκης εξασφάλισε το «μεγαλύτερο δάνειο όλων των εποχών», όπως κοκορευόταν ο κοκορόμυαλος, και σήμερα ο κ. Τσίπρας έχει «εξασφαλίσει» επίσης ένα δάνειο ανάλογων διαστάσεων, προσθέτοντας χρέος στο χρέος με γεωμετρική πρόοδο. Αν ο κάθε Ελληνας πολίτης σήκωνε έως τώρα στις πλάτες του ένα μαμούθ, στο εξής θα πρέπει να σηκώνει και ένα μαστόδοντο.Πέρασαν κοντά έξι χρόνια από την εμφάνιση (κατασκευή) της κρίσης (όταν μια κρίση δανεισμού μεταμορφώθηκε σε κρίση χρέους) και σήμερα ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας, χερ ΜαρσέλΦράτσερ προτείνει (φόρα παρτίδα) να γίνει η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόμπολα! Διότι το πείραμα (Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας γαρ) πέτυχε. Η Ελλάδα έγινε προτεκτοράτο. Αποικία χρέους. Τώρα μπορεί να λέγεται δημοσίως αυτό που τόσα χρόνια κατασκευάσθηκε υποχθονίως. Τώρα το Γερμανικό Ινστιτούτο προτείνει να γίνει αυτό που η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη κατασκευάσει. Εναν κρανίου (και μάλιστα άμυαλου) τόπον. Το κατόρθωμα αυτό θα δοξάζει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στους αιώνες. Διότι επί των ημερών τους, καθώς και με τη συνέργειά τους, η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής απεβίωσε - πλην όμως την τελευταία στιγμή ο μπαγάσας προσπάθησε να τη γλιτώσει, έβγαλε γλώσσα στον θάνατο κι εστράφη στην Αριστερά. Ατίθασα πράγματα και απαράδεκτα,

«Λαϊκή Ενότητα» το νέο κόμμα με 29 βουλευτές, πρόεδρος ο Λαφαζάνης -Ολα τα ονόματα

Την σύσταση νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Βουλή ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Θα ονομάζεται Λαϊκή Ενότητα με αρχηγό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού, αλλά και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να λάβουν την τρίτη διερευνητική εντολή, προχώρησαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς προστέθηκαν γύρω στις 11 το πρωί της Παρασκευής άλλοι 4 βουλευτές: Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου.
Με επιστολή που υπέγραψαν νωρίτερα οι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσαν στη Βουλή γνωστοποιούν την αποχώρησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνουν τη δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το νέο κόμμα ονομάζεται Λαϊκή Ενότητα με αρχηγό και πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μαξίμου:Ανέτρεψαν την κυβέρνηση Τσίπρα
Ως «αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζουν πηγές του Μαξίμου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ακόμη 24 βουλευτών να συγκροτήσουν ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα και νέο κόμμα, επισημοποιώντας έτσι το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Την επιστολή υπογράφουν οι

Για την πολιτική συμμαχία που χρειαζόμαστε

Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αριστερά και το κίνημα που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα Μνημόνια, πιστεύουμε ότι επείγει η συγκρότηση ενός νέου μετώπου δυνάμεων της αριστεράς, που θα μπορέσει να οργανώσει την πάλη του λαού για να καταργηθούν τα Μνημόνια και να φτάσει το «ΟΧΙ» μέχρι το τέλος. Στη βάση αυτής της ανάγκης, και της συζήτησης που έχει ήδη ανοίξει, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις παρακάτω σκέψεις.

Δεν υπάρχει ενότητα για την ενότητα
Καταρχήν πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικό για όλους μας, όχι μόνο για τις πολιτικές δυνάμεις που ανήκει ο καθένας και καθεμιά από εμάς αλλά κυρίως για την ίδια την προοπτική της ρήξης, το να φτιαχτεί τώρα ένα ευρύ μέτωπο της αντισυστημικής αριστεράς, που θα συστρατεύσει το κομμάτι ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιείται από τα αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς που θέλουν να αγωνιστούν για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την ελληνική κοινωνία, μακριά από τον μνημονιακό δήθεν μονόδρομο, και οι οποίες έχουν μετωπική πολιτική. Αυτό όμως ούτε μπορεί, ούτε και πρέπει να γίνει αποκλειστικά με μία προσέγγιση «μίνιμουμ συμφωνίας», δηλαδή ότι «όσο λιγότερα πολιτικά ζητήματα θέσουμε, τόσο πιο ευρύ θα είναι το μέτωπο». Η ενότητα για την ενότητα δεν είναι το παν. Το ζητούμενο είναι η ενότητα που μπορεί να κάνει αποτελεσματική τη δράση μας και ειλικρινή την απεύθυνσή μας στον κόσμο.