Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μονομερείς Ενέργειες όταν τους συμφέρει: Η Γερμανία καταργεί μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν και Κλείνει τα Σύνορα της

http://tvxs.gr/

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως η Γερμανία θέτει προσωρινά εκτός ισχύος τη συνθήκη Σένγκεν στα συνορα με την Αυστρία ώστε να εμποδίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ροή προσφύγων που φτάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας. Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ανακοινώσει πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν «να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».


Με την απόφασή της η Γερμανία καταργεί μια θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εξαπολύσει σφοδρή κριτική στη Βρετανία, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει τον περιορισμό στη ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών εντός ΕΕ, απειλώντας με Brexit. Τότε η Μέρκελ είχε επισημάνει πως «θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης δεν μπορούν να τροποποιηθούν». 

Μέσα σε δύο εβδομάδες 63.000 πρόσφυγες έφθασαν στο Μόναχο, από τους οποίους περίπου 13.000 μόνο το Σάββατο. «Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της ΕΕ). Το επίκεντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία», είπε ο Γερμανός υπουργός Μεζιέρ, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. «Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας.