Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ο δήμαρχος Πάτρας, καλεί το λαό να ξεσηκωθεί

Με ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, που ανάρτησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και Αντιδήμαρχοι, ο Δήμος καλεί το λαό της Πάτρας, με σύνθημα «Ξεσηκωθείτε», να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, στην μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και στην συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Κ. Πελετίδης: Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι

Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους εργαζομένους του Δήμου, που πραγματοποίησαν κατάληψη στο Δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα φωτιά, στο ασφαλιστικό.
Ο Δήμαρχος με την υπόλοιπη Δημοτική Αρχή, βρέθηκε μαζί με τους εργαζόμενους στο πεζοδρόμιο μπροστά στο Δημαρχείο, στηρίζοντας τον αγώνα τους.
Η απεργία –τόνισε χαρακτηριστικά- στις 12 Νοέμβρη, πρέπει να μετατραπεί σε γενικό ξεσηκωμό, να βροντήξει ο τόπος από την οργή και την μαχητικότητα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Αυτή η απεργία, αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει στο επίκεντρό του, τις λαϊκές ανάγκες, τα δικά μας ταξικά αιτήματα.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – Η τερατόικα εκβιάζει, η κυβέρνηση κάνει ότι αντιστέκεται

Οι δανειστές απαιτούν την άμεση εκποίηση της λαϊκής περιουσίας
Του Παύλου Δερμενάκη* 
Η «κυβέρνηση» στο πλαίσιο της εφαρμογής των δεσμεύσεών της επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των κάθε φορά προαπαιτούμενων για να πάρει τη «δόση» της… Ένα από τα 48 προαπαιτούμενα για τον Οκτώβριο 2015 (τον Νοέμβριο θα έχουμε και άλλα) είναι η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και οι συνδεδεμένοι με αυτήν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Το «εναρκτήριο λάκτισμα» επί του θέματος δόθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Στις 15/10/2015 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση που αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έρχεται να εξειδικεύσει την εφαρμογή της αντίστοιχης προηγούμενης απόφασης (δείτε στο www.e-dromos.gr σχετικά άρθρα με τίτλους: «Με τις ευλογίες της ΤτΕ η αρπαγή των ακινήτων» και «Παραδίνουν το Λαό δεμένο χειροπόδαρα στους τραπεζίτες»).

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση ορίζονται οι διαδικασίες για την «ρύθμιση» οφειλών (συνεργάσιμοι δανειολήπτες) ή την έναρξη διαδικασιών πλειστηριασμού (μη συνεργάσιμοι). Το συνεργάσιμος ή μη είναι αυστηρά στην αρμοδιότητα της εκάστοτε τράπεζας. Δηλαδή, αν ο δανειολήπτης υποκύψει στις προτάσεις-αποφάσεις της θα κριθεί συνεργάσιμος, διαφορετικά θα κριθεί μη συνεργάσιμος και συνεπώς δεν θα έχει κανένα επί της ουσίας πλαίσιο προστασίας.
Στο σφυρί με το… καλημέρα

Τι δεν καταλαβαίνεις;


Ο κόσμος της «ελεύθερης αγοράς». Των πολυεθνικών. Της «ελεύθερης οικονομίας». Της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων. Των τραπεζών. Των χρηματοπιστωτικών οίκων. Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτοί είναι που γράφουν την Ιστορία. Και τυχαίνει να είναι οι ίδιοι – μαζί με τους πολιτικούς φίλους τους –που διατείνονται ότι έχει επέλθει το «τέλος της Ιστορίας». Τουτέστιν, έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν και δεν αλλάζουν διότι έτσι πρέπει να παραμείνουν.
Μάλιστα… Ας δούμε λοιπόν, πως έχουν αυτά τα πράγματα που «δεν πρέπει να αλλάξουν».
Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση της «Credit Suisse». Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την απαλλαγμένη από κάθε είδους «κομμουνιστικό μικρόβιο» ελβετική τράπεζα…
Όπως μαθαίνουμε από την «Credit Suisse», λοιπόν, και από την έκθεση που εκπόνησε για τον Παγκόσμιο Πλούτο, οι γιγαντιαίες ανισότητες στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου εκφράζονται το 2015 ως εξής:
α) Μόλις το 8,1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 84,6% του παγκόσμιου πλούτου,
β) από τους παραπάνω ένα ποσοστό λιγότερο από το 1% κατέχει το 45% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου,
γ) για το 71% των φτωχότερων ενηλίκων παγκοσμίως εκείνο που απομένει να κατέχει είναι μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.
Πιο συγκεκριμένα: 

ΛΑΕ: Ανάγκη Απαγόρευσης των Πλειστηριασμών Α' Κατοικίας!

"ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Γραμματεία της ΛΑΕ στη σημερινή της συνεδρίαση, εξέτασε μεταξύ άλλων το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των «κόκκινων δανείων» και το άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών.

Η Γραμματεία κατάληξε συνοπτικά στα εξής συμπεράσματα.

1. Η κατεύθυνση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί νέο μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο υπέρ των τραπεζιτών. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την στήριξη της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωσης Κεντρώων», προβλέπεται να δοθούν από το δημόσιο γύρω στα 10 δις για τη «σωτηρία» των τραπεζών με ταυτόχρονη παράδοση του ελέγχου σε ιδιώτες, έλληνες και ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα το ΤΧΣ περνάει στον έλεγχο των «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ).

2. Με την ουσιαστική παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο των δανειστών,ανοίγει ο δρόμος της δήμευσης των λαϊκών κατοικιών, υποθηκευμένων ακινήτων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς και υποθηκευμένης αγροτικής γης.

3. Η «Λαϊκή Ενότητα» τάσσεται κατά των επιλογών της κυβέρνησης. Είναι υπέρ της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών Α' κατοικίας, τη διαγραφή δανείων λαϊκών οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, καθώς και εφαρμογήςγενναίας «Σεισάχθειας» σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με όρους επανεκκίνησης της οικονομίας και προώθησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης.