Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η αμήχανη Αριστερά και τ’ ανοιχτά ερωτήματα

Η ανάγκη ακόμα πιο ευρηματικών κινημάτων σε μια όλο και πιο σύνθετη περίοδο
Του Βασίλη Ξυδιά
Μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο ενός νέου αγωνιστικού ξυπνήματος της κοινωνίας ή τμημάτων της, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η πολιτική Aριστερά· η Aριστερά ως φορέας πολιτικής εκπροσώπησης των αγώνων και ως ηγετική δύναμη διεξόδου για την κοινωνία συνολικά. Μια τέτοια Aριστερά, ικανή να παίξει αυτόν τον ρόλο, όχι μόνο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και δεν φαίνεται να μπορεί να αναδειχθεί στο άμεσο μέλλον.
Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητάμε. Αυτός έχει να τραβήξει το δικό του ευχάριστο μαρτύριο, ανακαλύπτοντας, μέρα με τη μέρα, την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας. Όμως και η άλλη πλευρά της Aριστεράς βρίσκεται πολύ μακριά απ’ αυτό που απαιτούν οι καταστάσεις. Θα ήταν πολύ εύκολο, αλλά και πολύ στενάχωρο, να αρχίσουμε να απαριθμούμε τα χαρακτηριστικά της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς που την καθιστούν πολιτικά ανεπαρκή.Ίσως το πιο θλιβερό είναι όταν διαπιστώνει κανείς πως το κομμάτι της Αριστεράς που ενδιαφερόταν πραγματικά να ηγηθεί πολιτικά της κοινωνίας είναι τελικώς αυτό που παραδόθηκε στον αντίπαλο και που έχει πλέον ενσωματωθεί στις κρατικές δομές· ενώ η άλλη Αριστερά, αυτή που δεν παραδόθηκε, αποτελεί ένα σύμφυρμα από αποκλίνουσες συνιστώσες, που στην πλειοψηφία τους ούτε θέλησαν ποτέ, ούτε ήταν σε θέση να λειτουργήσουν ηγετικά οδηγώντας την «υπαρκτή» ελληνική κοινωνία έξω από την κρίση. 

Οι δύο όψεις

Βηρυτός: Toυλάχιστον 44 νεκροί και 200 τραυματίες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των δυο τυφλών βομβιστικών ενεργειών σε προάστιο του Λιβάνου που το βράδυ της Παρασκευής δέχθηκε μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων χρόνων, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος
Το πραγματικό λουτρό αίματος συνέβη στο σιιτικό προάστιο Burj el-Barajneh που βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας όταν δυο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες προσέγγισαν πλήθος κόσμου και, με διαφορά λίγων μόνο λεπτών, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν επάνω τους. 


Αξίζει να σημειωθεί πως, εκείνη τη στιγμή ο κόσμος επέστρεφε από τις δουλειές του ενώ η αγορά ήταν γεμάτη από άτομα κάθε ηλικίας ακόμη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας του Λιβάνου, μία από τις δυο εκρήξεις έγινε έξω από αυλόπορτα σχολείου. 

Από τις δυο μεγάλης ισχύος εκρήξεις, μέχρι στιγμής καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 44 νεκροί και 200 τραυματίες, πάρα πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση κάτι που προκαλεί φόβους για το ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ανέβει. 


Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και οι στρατιωτικές Αρχές της χώρας, ανέφεραν τον εντοπισμό ενός τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο σημείο των δυο εκρήξεων. 

Λίγη ώρα αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙSIL) ανέλαβε την ευθύνη των πολύνεκρων ενεργειών, βάζοντας έτσι ένα ακόμη σημάδι στον παγκόσμιο χάρτη του τρόμου που ξεδιπλώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας και με τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας να έχουν πλημμυρίσει στο αίμα. 

Έξαλλη η Κωνσταντοπούλου για την κατάργηση της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους

Την οργή της εξέφρασε η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απόφαση του διαδόχου της Ν. Βούτση να καταργήσει την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε συστήσει η ίδια επί των ημερών της.

Μάλιστα μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, όπου έλαβε μέρος στην προγραμματισμένη κατά την δική της θητεία εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων με θέμα το δημόσιο χρέος υπό το φως του συνταγματικού και του διεθνούς δικαίου, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η σχετική απόφαση του νυν Προέδρου της Βουλής αποτελεί «ντροπή», ενώ εξέφρασε την θλίψη της για την εξέλιξη αυτή καθώς δεν θα αξιοποιηθεί το «πρωτότυπο και πρωτοπόρο», όπως το χαρακτήρισε, έργο της Επιτροπής Αλήθειας, αλλά «αποφασίστηκε να παρεμποδιστεί αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ».

Μάλιστα τόνισε ότι η κατάργησή της ανακοινώθηκε παραμονή της εκδήλωσης αυτής, ημέρα απεργίας, και προειδοποίησε ότι «θα κριθούμε όλοι από την Ιστορία». «Δεν είμαστε αυτά που λέμε αλλά αυτά που πράττουμε», συμπλήρωσε η τέως Πρόεδρος εμφανώς ενοχλημένη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σκοτεινές περιόδους» και «κυνήγι μαγισσών» σε μια προσπάθεια «να φιμωθεί κάθε φωνή που αποκαλύπτει και αποκωδικοποιεί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».