Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Γενική απεργία κόντρα στις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στους δρόμους
Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Κινητοποιήσεις και από το ΠΑΜΕ 

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην Κλαυθμώνος ενώ του ΠΑΜΕ στις 10:00 στην Ομόνοια. 

Ποιοι απεργούν 

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, ενώ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Δείτε αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. 

Ο Πούτιν βάζει σε τάξη τους βιομήχανους της χώρας του!

Η απίθανη «διαπραγμάτευση» του πανίσχυρου Ρώσου ηγέτη Βλαδίμηρου Πούτιν μέ βιομήχανους, προκειμένου οι τελευταίοι να πειστούν να επαναλειτουργήσουν ένα εργοστάσιο.
Το βίντεο, που αποτελεί μέρος αφιερώματος του βρετανικού BBC με τίτλο «Ο Πούτιν, η Ρωσία και η Δύση δείχνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκέπτεται ένα εργοστάσιο.
Η πρώτη του παρατήρηση αφορά σε κάτι «λάθος» που εντοπίζει εκεί: 
«Γιατί δεν το επιδιορθώσατε αυτό νωρίτερα;» ρωτά σε αυστηρό τόνο.
Έπειτα, έχοντας καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους βιομήχανους, τους λέει: «Τρέχατε τριγύρω σαν τις κατσαρίδες όταν μάθατε ότι ερχόμουν…»
Σε αντίθεση με τον Μεντβέντεφ (λέει ο σχολιαστής του BBC), ο Πούτιν αντιμετώπισε τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου:
«Κρατάτε ομήρους αυτούς τους ανθρώπους. Με τη φιλοδοξία σας, την ανικανότητά σας και την καθαρή απληστία σας. Πρόκειται για χιλιάδες ζωές. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Εάν εσείς, οι ιδιοκτήτες, δεν μπορείτε να έρθετε σε συμφωνία, αυτό το εργοστάσιο θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα το κάνουμε με ή χωρίς εσάς».
Στη συνέχεια, απαιτεί από τους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντερεπάσκα, να υπογράψουν επιτόπου μια συμφωνία για να επανεκκινήσουν το εργοστάσιο.
Παίρνοντας έπειτα το χαρτί της συμφωνίας στα χέρια του, ρωτά: «Το υπογράψατε όλοι αυτό;» «Ναι». «Ντερεπάσκα, υπέγραψες;» «Υπέγραψα». «Δεν βλέπω την υπογραφή σου». Του κάνει νεύμα: «Έλα να υπογράψεις. 
Εδώ είναι η συμφωνία».
Ο Ντερεπάσκα υπογράφει, δίνει το έγγραφο στον Πούτιν, και αποπειράται να επιστρέψει στη θέση του, κρατώντας το στιλό που του είχε δώσει ο Ρώσος ηγέτης για να βάλει υπογραφή.
«Δώσε μου πίσω το στιλό μου», του λέει ο Πούτιν…
«Κλασικος Πούτιν», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του BBC..

Το τζιν που φοράς το ράβουν παιδιά σε άθλιες συνθήκες


Blood Fashion

Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας της μόδας. Στο Μπαγκλαντές, ανήλικα παιδιά εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, για πολλές ώρες, και με πενιχρή αμοιβή (σε ορισμένες περιπτώσεις περίπου 10 ευρώ τον μήνα), ράβοντας ρούχα για την τοπική αγορά, την γειτονική Ινδία, αλά και επώνυμες διεθνείς μάρκες, που κατακλύζουν τις αγορές ανά τον κόσμο και κυρίως της Δύσης.

Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillias κατάφερε να «τρυπώσει» σε ένα από τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Ντάκα καταγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν. Σε ένα μικρό δωμάτιο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 15 ραπτομηχανές. Έξοδοι κινδύνου και πυρασφάλεια δεν υπάρχουν, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας και συχνά σημειώνονται πολύνεκρα δυστυχήματα, όπως αυτό στο εργοστάσιο Rana Plaza, το οποίο κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 1.100 ανθρώπους.

«Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ρούχων οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά τα εργοστάσια. Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας μια απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή», είπε ο Claudio Montesano Casillias στη Daily Mail.

H ανυπακοή είναι το θεμέλιο της ελευθερίας


Εκείνον τον πολύ θερμό Ιούνιο του σωτήριου (πραγματικά σωτήριου) έτους 1789, η αίθουσα συνεδριάσεων των τριών τάξεων, στα ανάκτορα του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ ήταν κλειδωμένη (έτσι κι αλλιώς ο Λουί ήταν μανιώδης συλλέκτης κλειδιών, έβαλε ένα κλειδί παραπάνω). Οι εκπρόσωποι λοιπόν της Γ' Τάξης κατέλαβαν την αίθουσα του σφαιριστηρίου όπου και έδωσαν τον ιστορικό όρκο της 20ής Ιουνίου να παραμείνουν ακλόνητοι και ενωμένοι μέχρι την ψήφιση του νέου Γαλλικού Συντάγματος. Η πράξη αυτή ήταν καθόλα παράνομη. Όμως, όπως έλεγε ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό: «η ανυπακοή είναι το πραγματικό θεμέλιο της ελευθερίας. Οι υπάκουοι θα πρέπει να είναι σκλάβοι». Και η παράνομη αυτή πράξη οδήγησε στην ιστορική νύχτα της 4ης Αυγούστου, στη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην γκιλοτίνα, αν θέλετε, που κατέβηκε πάνω στο τρυφερό κεφάλι της Μαρίας Αντουανέτας. 

Η ελληνική «αίθουσα του σφαιριστηρίου» υπήρξε πάντα η Πλατεία Συντάγματος. Εκατόν τριάντα τρία χρόνια έπειτα από εκείνον τον θερμό Ιούνιο, τον Οκτώβριο του 1922, ένας καθημαγμένος λαός, δημιουργεί εκεί μια μεγαλειώδη συγκέντρωση 100.000 ανθρώπων. Το αίτημα είναι πάλι η δικαιοσύνη. «Η Μικρασιατική καταστροφή δεν προήλθε είπαν από ήττα αλλά από προδοσία». Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Μια αμφιλεγόμενη δίκη, και -εδώ αντί για γκιλοτίνα- 6 τουφεκιές! Η περίφημη «δίκη των έξι» δεν θα γινόταν ποτέ αν ο λαός δεν έβγαινε στο δρόμο να απαιτήσει δικαιοσύνη.