Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Μια τουρίστρια κι ένας πρόσφυγας στη Λέσβο κάθονται σε ένα παγκάκι. Τι θα γίνει;

Το μικρό φιλμ «Το νησί όπου ζουν όλοι μαζί» βάζει δίπλα διπλα τους Σύριους πρόσφυγες και τους Ευρωπαίους τουρίστες και τους προτρέπει να μιλήσουν για τη ζωή τους, τα σπίτια τους, τις πορείες τους. Ένα κοινωνικό πείραμα που έγινε αυτό το καλοκαίρι στη Λέσβο από δύο ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι, ακόμα και όταν ζούν τις πιό αντιθετικές στιγμές της ζωής τους, είναι φτιαγμένοι από το ίδιο ύφασμα.
Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια επιπλέον ομάδα: πολλοί Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες καθώς εισήλθαν στην Ευρωπαïκή Ένωση. 
Οι κινηματογραφιστές Philip Brink και Marieke van der Velden έστησαν ένα σκηνικό όπου τους κάλεσαν για να γνωριστούν μεταξύ τους. Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με θέα τη θάλασσα Σύριοι και Ευρωπαίοι μίλησαν για την πατρίδα, τη δουλειά, τον πόλεμο, το γάμο, τα αυτοκίνητα και τα κατοικίδια. Ακούστε τις συζητήσεις τους σ’αυτό το 23-λεπτό ντοκιμαντέρ. 
Οι δημιουργοί της ταινίας αναφέρουν: «Ελπίζουμε οτι αυτή η ταινία θα παρακινήσει τους ανθρώπους να μιλάνε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον. Τα παγκάκια στο πάρκο ή στη θάλασσα περιμένουν καρτερικά για τις συζητήσεις μας. Μπορείς να μας βοηθήσεις με το να μοιραστείς αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν περισσότερο: Μοιράσου την ταινία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή με τους μαθητές στην τάξη σου. Χρησιμοποίησέ την ως κατευθυντήρια γραμμή σε μια συζήτηση σχετικά με τους πρόσφυγες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης σου, ή δείξ’ την στη γιαγιά σου σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Αν κατεβάσεις τις κάρτες ερωτήσεων, μπορείς ακόμα να οργανώσεις το δικό σου «απόγευμα στο παγκάκι» στο τοπικό κέντρο προσφύγων. 
Περιλαμβάνονται επίσης κάρτες ερωτήσεων για παιδιά.» (επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους στο CC ) Πηγή:http://www.lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου