Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος: Μόνο εμείς δεν αντιληφθήκαμε το σεισμό

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Ο γεωπολιτικός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή μας με την Τουρκία μέρος του προβλήματος είναι σε εξέλιξη. Αυτό διαπιστώνουν αναλυτές και διεθνή ινστιτούτα.

Αυτό περιγράφουν διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ για «απομονωμένο Ερντογάν κατά πάντων… Δύσης, Ρωσίας, ΕΕ, Ιράν και Ηνωμένων Εθνών». Αλλεπάλληλες αναλύσεις σοβαρών κέντρων περιγράφουν την γωνιασμένη Τουρκία σε συγκρουσιακή πορεία με τα συμφέροντα πολλών και μεγάλων. Αυτό τον γεωπολιτικό σεισμό που ταρακουνά την Τουρκία, μόνο στην Κύπρο δεν αντιλαμβάνονται. Μόνο στην Κύπρο ο Ερντογάν έχει οπαδούς, που δεν το ομολογούν αλλά το εκπέμπουν οι «αναλύσεις» τους.

Είναι αξίωμα ότι η ισχύς (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και άλλωσπως) καθορίζει τα κέρδη καθενός στην αναδιανομή λόγω του γεωπολιτικού σεισμού. Στην Τουρκία, η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδα, η κοινωνία διχασμένη, ένας «εμφύλιος» πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και εξωτερικά μόνο ανταγωνιστές χωρίς πολιτικές συμμαχίες εκτός από το … Ισλαμικό Κράτος! Ο Ερντογάν έχει το χαρτί με τον στρατό αλλά το στρατιωτικό αιματοκύλισμα μπορεί να σημαίνει και διάλυση.

Η «χαρούμενη πολιτική» που καθιέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη μέρα ανάληψης από τον Ακκιντζί της εξουσίας στα κατεχόμενα, κινείται ανάποδα. Με ένα αφελή αρχικό σχεδιασμό, ο Πρόεδρος ανέδειξε ισότιμο τον Ακκιντζί και εξαφάνισε την Τουρκία που είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Καθώς ο Ακκιντζί ευθυγραμμίστηκε με τις εντολές του Ερντογάν, καθώς χάνουμε ευκαιρίες σε μικρά και μεγάλα, οι οπαδοί της «χαρούμενης πολιτικής» βλέπουν νίκες!

Τελευταία ήταν το προσχέδιο έκθεσης των ενταξιακών της Τουρκίας με το οποίο ενθουσιάστηκαν ώστε η ηγεσία του ΔΗΣΥ να αναφέρεται στη δικαίωση της πολιτικής Αναστασιάδη! Ωστόσο, η εισηγήτρια της έκθεσης εξήγησε ωμά ότι το «ήπιο» λεκτικό για την Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, είναι λόγω του κλίματος ευφορίας -λόγω της «χαρούμενης πολιτικής»- και αναφέρθηκε σε «δύο Προέδρους» στην Κύπρο. Οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό και το ΔΗΣΥ όμως θριαμβολογούσαν για την πολιτική Αναστασιάδη, με μόνη εξήγηση ότι δεν διάβασαν το κείμενο επειδή αναζητούσαν το νέο προεκλογικό ενισχυτή με μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, συγκεκριμένα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων πρώτα! Ξεκινάνε ανάποδα με στόχο τις εκλογές σε τρεις μήνες και θύμα την άμυνα.

Ο γεωπολιτικός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή μας είναι μοναδική ευκαιρία. Ωστόσο, ο Ερντογάν που χάνει «έδαφος» σε όλα τα μέτωπα, λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια για την Κύπρο ως αποτέλεσμα της «χαρούμενης πολιτικής». Είχα προσωπικά εξηγήσει στον Πρόεδρο πόσο εις βάρος μας θα λειτουργήσει αυτό το κλίμα ευφορίας και προέτρεπα να επικεντρώσουμε την κριτική μας στον Ερντογάν, ως τον ευάλωτο απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Στην πράξη όμως επικράτησε η πολιτική χαϊδέματος του νεοσουλτάνου και εγκωμιασμού του υποτελή στον νεοσουλτάνο, του Ακκιντζί. Τα αποτέλεσμα είναι πλέον ενώπιον μας. Με τέτοια πολιτική, ο ουρανός να πέσει πάνω στην Τουρκία, στην Κύπρο δεν θα κερδίσουμε ούτε ένα εκατοστό από όσα ο Ερντογάν αποφασίσει. Μόνο στην Κύπρο θεωρούν ότι για να βρούμε την καλύτερη λύση στο Κυπριακό, πρέπει να εγκωμιάζουμε τον Ερντογάν και τον Ακκιντζί. Μόνο στην Κύπρο δεν αντιλαμβάνονται ότι με την ενδυνάμωση της ισχύος, το περιεχόμενο της λύσης βελτιώνεται. Μόνο στο Προεδρικό και στο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ότι η ευφορία που το ψευδοκράτος και η Τουρκία καλλιεργούν συστηματικά εδώ και μήνες έχει πλήξει την Κυπριακή Δημοκρατία και μεταθέτει εις βάρος μας ζημιές, όπως ήδη συμβαίνει.

Ενώ εξελίσσεται ο γεωπολιτικός σεισμός, στην Κύπρο αναζητούσαν χαρτί για τις επικείμενες εκλογές και το βρήκαν στη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Αυτό είναι πέραν από λαικισμός, είναι ιεροσυλία. Στα πολλά κυκλοφορεί το εξής ως εκβιασμός και δείγμα του ξεπεσμού: Όσοι ψηφίσουν εναντίον, ας είναι έτοιμοι να δεχτούν τις συνέπειες, εννοώντας την απώλεια ψήφων. Μπροστά σε τέτοια σενάρια απόγνωσης, υπάρχει η προοπτική με την ιστορική ευκαιρία ενώπιον μας αλλά με διαφορετική πολιτική.
Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu
http://mignatiou.com/2016/02/i-tourkia-ine-meros-tou-provlimatos-mono-emis-den-antilifthikame-to-sismo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου