Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Μας τα μπερδεύει ο κ. Μπούρας

Σχετικά με την αποκάλυψη του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρόξενος στο Ντύσσελντορφ, μετά από εντολή του διευθυντή του γραφείου του Αν. Σαμαρά, Κ. Μπούρα, αρνήθηκε τη συνεργασία «για το γνωστό θέμα» με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Βεστφαλίας-Ρηνανίας, το περιβάλλον του Κ. Μπούρα έσπευσε να διαψεύσει την υπόθεση πως το «γνωστό θέμα» αφορούσε τη «λίστα Μπόργιανς». Τίποτε το περίεργο ως εδώ. Αυτό που φαίνεται περίεργο είναι το επιχείρημα που επέλεξε το «περιβάλλον του Κ. Μπούρα» για να στηρίξει τη διάψευση. Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα, η απόρριψη της συνεργασίας με τον υπουργό του κρατιδίου Βεστφαλίας – Ρηνανίας, αφορούσε στην προσφορά τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα και «η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για τεχνική βοήθεια καθώς η Ελλάδα συνεργάζεται με κράτη και όχι κρατίδια, όπως αυτό της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και παρέπεμψαν τον κ. Μπόργιανς στον υπουργό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης».
Είναι περίεργο, διότι και η Βαυαρία είναι κρατίδιο και όχι κράτος. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να παρουσιαστεί ως τεράστια επιτυχία η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά στο κρατίδιο της Βαυαρίας επίσης το 2012, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη λάμψη στη «χείρα οικονομικής συνεργασίας» που έτεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός του κρατιδίου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. (Τους βλέπουμε χαμογελαστούς στη φωτό)
Ας αποφασίσουν, λοιπόν, τα … περιβάλλοντα, αν το 2012 ήταν σημαντικά τα γερμανικά κρατίδια και οι προτάσεις συνεργασίας τους ή όχι. Και τα δύο δε μπορούν να συμβαίνουν. Κατά τα λοιπά, ας διάβασουμε πως περιέγραφε τότε η Deutsche Welle την επίσκεψη Σαμαρά σε ένα από τα … ασήμαντα κρατίδια με τα οποία η Ελλάδα δεν καταδεχόταν να συνεργαστεί.
«Ο Βαυαρός πρωθυπουργός παρέκαμψε τη σφοδρή κριτική στελεχών του κόμματός του κατά της Ελλάδας και έτεινε χείρα οικονομικής συνεργασίας.
Η συνάντηση στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
Κλίμα συμφιλίωσης, ίχνος κριτικής, διάθεση για ενδυνάμωση της συνεργασίας. Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνει ο γερμανικός τύπος τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ (Κυριακή) στο Μόναχο ο Αντώνης Σαμαράς με τον βαυαρό πρωθυπουργό Χόρστ Ζεεχόφερ. Το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του παίρνει αφορμή από την επισημότητα του πρωτοκόλλου στο δείπνο για να υπογραμμίσει τη σημασία που έδωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ στο να κατέβουν οι τόνοι. «Υποδέχτηκε τον προσκεκλημένο του με όλες τις τιμές του βαυαρικού πρωτοκόλλου. Σερβιτόροι με λιβρέες προσέφεραν ένα γεύμα τεσσάρων πιάτων, από βαυαρική πάπια μέχρι ελληνικό γιαούρτι. Ακόμη και ο σεφ έβαλε τα δυνατά του για την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους βαυαρούς και τους έλληνες».
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου