Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Πόσα μας δάνεισαν, πόσα πήραμε. Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στα ελλείμματα

Του Γιάννη Αγγέλη 

Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει στην Ευρωζώνη πέντε έρευνες για το που πήγαν τα λεφτά των δανείων προς την Ελλάδα. Το Capital.gr έκανε τη δική του έρευνα με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και "εντοπίζει” το που πήγαν τα 234,7 δισ. ευρώ των δανείων της περιόδου 2010 – 2015. 
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, αλλά το πως διαβάζει κανείς τους αριθμούς ή το ποιούς αριθμούς επιλέγει για να διαβάζει κανείς διαμορφώνουν την δική του αλήθεια. 
Οι έρευνες που έχουν γίνει για το που πήγαν τα χρήματα των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και τα οποία αγγίζουν τα 234,7 δισ. ευρώ έχουν δώσει παραπλήσια αποτελέσματα, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία πληροφόρησε το γερμανικό κοινό ότι μόνο το 5% των δανείων πήγε για να καλυφθούν ελλείμματα, ενώ το 95% των δανείων εξόφλησε δανειστές και κυρίως τράπεζες, ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά βάση γαλλικές και γερμανικές... 

Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το Capital.gr έκανε την δική του έρευνα και στηρίχθηκε στα απολογιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών από το 2010 μέχρι και το 2015. 
Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να είναι τα στοιχεία μη αμφισβητήσιμα καθώς έχουν γίνει αποδεκτά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


1ο εύρημα. Το σύνολο των δανείων από το 2010 μέχρι και το 2015 είναι 255,183 δισ. ευρώ αλλά από αυτά μόνο τα 234,7 είναι από μνημονιακά δάνεια καθώς το 2010 στο πρώτο τετράμηνο το ΥΠΟΙΚ είχε δανεισθεί από τις αγορές ήδη 20,4 δισ. ευρώ.
2ο εύρημα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, της μνημονιακής χρηματοδότησης το ελληνικό δημόσιο είχε εξοφλήσει για χρεολύσια 136,88 δισ. ευρώ, άλλα 58,6 δισ. ευρώ για τόκους, ήτοι 195,5 δισ. ευρώ. Έδωσε όμως και άλλα 45 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με άλλα λόγια σύνολο 240,5 δισ. ευρώ.
3ο εύρημα. Την ίδια περίοδο (2010 – 2015) το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 28,151 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια εξυπηρέτηση δανείων, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρωτογενές έλλειμμα δημιούργησαν μία ανάγκη δημόσιας δαπάνης ύψους 268,651 δισ. ευρώ. Πως εξυπηρετήθηκε αυτή; 
4ο εύρημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαθέσιμοι πόροι ήταν 234,7 δισ. από τα μνημονιακά δάνεια, 20,4 δισ. ευρώ από δανεισμό που είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2010, δηλαδή σύνολο 255,183 δισ. ευρώ.
5ο εύρημα. Την περίοδο 2010 – 2015 τα δάνεια που πληρώθηκαν (μαζί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ήταν 240,5 δισ. ευρώ και τα μνημονιακά δάνεια 234,7 δισ. ευρώ. Η διαφορά υπερκαλύφθηκε από τα 20,4 δισ. που είχε δανεισθεί το ελληνικό δημόσιο από τις αγορές (στο πρώτο τετράμηνο του 2010).
6ο εύρημα. Πως καλύφθηκε λοιπόν το πρωτογενές έλλειμμα αφού δεν καλύφθηκε από τον μνημονιακό δανεισμό; Τα προηγούμενα μεγέθη εξηγούν ότι τα πρωτογενή ελλείμματα καλύφθηκαν με πόρους πέραν των μνημονιακών δανείων. Ένα μικρό μέρος τους από το "περίσσευμα” των 20,4 δισ. ευρώ (που είχε προλάβει να δανεισθεί το ΥΠΟΙΚ πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου από το Καστελόριζο και από άλλους εγχώριους πόρους). Ποιούς;
7ο εύρημα. Από τα στοιχεία των προϋπολογισμών και τα δελτία του ΟΔΔΗΧ προκύπτει ότι αυτά καλύφθηκαν με τα περιβόητα Ταμειακά διαθέσιμα (4,6 δισ. ευρώ) για τα οποία τόσος θόρυβος έχει γίνει μέχρι σήμερα και κυρίως από τα Repos που έκανε το δημόσιο με τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα 8,8 δισ. ευρώ. Αλλά αυτά είναι επίσης χρήματα που πρέπει να επιστραφούν γιατί είναι δανεικά...
Συμπέρασμα; Είναι πλέον προφανές ότι τα μνημονιακά δάνεια δεν κάλυψαν ούτε το σύνολο των τοκοχρεολυσίων και της ανακεφαλαιοποίησης. 
Τα χρήματα αυτά από την μία έμπαιναν και από την άλλη έφευγαν για να καλύψουν τις πληρωμές προς τους δανειστές που ήταν τράπεζες, ομολογιούχοι, ΔΝΤ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταλήξει στον προϋπολογισμό αυτά τα χρόνια. 
Οι φίλοι μας ευρωπαίοι ερευνητές στην βασική τους εκτίμηση δεν έπεσαν έξω. Πράγματι όπως συμφωνούν όλοι, μαζί και η Handelsblat, τα χρήματα επέστρεψαν στους δανειστές. 
'Επεσαν έξω μόνο στο γεγονός ότι ούτε καν το 5% αυτών δεν πήγε στον προϋπολογισμό. 
Αυτά που πήγαν στον προϋπολογισμό ήταν κάποια υπόλοιπα από τα 20,4 δισ. ευρώ που είχε προλάβει να δανειστεί το ΥΠΟΙΚ το 2010. Πριν κάνει το θαύμα του ο κ. Παπανδρέου. 
Τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα και τα repos... που πάει να πει ότι και πάλι τα χρωστάει το δημόσιο. 
Βέβαια για να μη ξεχνιόμαστε μετά την έκπλαμπρη ιδέα του κ. Παπανδρέου να δηλώσει στις αγορές από το Καστελόριζο οτι χρεοκοπήσαμε, χωρίς τα δάνεια αυτά θα είχε κηρυχθεί χρεοστάσιο αν τον Ιούνιο του 2010 δεν είχε συμφωνήσει η κα Merkel μετά την τηλεφωνική παρέμβαση Obama, ο οποίος είδε να ακυρώνεται η αποτελεσματικότητα του πρώτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την νέα απειλή χρεοκοπίας που ερχόταν από την ΝΑ Ευρώπη...* Διευκρίνιση: Τα έντοκα γραμμάτια δεν εμπεριέχονται στους υπολογισμούς καθώς αναχρηματοδοτούνται, αν και ο ετήσιος όγκος τους έχει σταθεροποιηθεί με μνημονιακή υποχρέωση σε χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια απ' ό,τι τα αρχικά. Γεγονός που σημαίνει οτι ένας όγκος βραχυπρόθεσμου χρέους έχει εξυπηρετηθεί χωρίς να ανενεωθεί από εσωτερικούς πόρους και όχι δανειακούς. 


Ανάρτηση από: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου