Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Χρήση κάνναβης: Οι επιπτώσεις στην υγεία όπως προκύπτουν από την έρευνα

Η κάνναβη είναι μακράν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό και αποτελεί το ήμισυ του συνόλου των κατασχέσεων ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις που έχει η χρήση της στη σωματική και ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 147 εκατομμύρια άνθρωποι (το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), κάνουν χρήση κάνναβης. Κατά την τρέχουσα δεκαετία, η κατάχρηση της κάνναβης έχει αυξηθεί ταχύτερα από την κατάχρηση κοκαΐνης και οπιούχων ναρκωτικών. Από το 1960 και μετά, η πιο γρήγορη αύξηση έχει παρατηρηθεί σε ανεπτυγμένες χώρες στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Η κάνναβη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την κουλτούρα των νέων και η ηλικία έναρξης είναι συνήθως χαμηλότερη από ό, τι για τα άλλα ναρκωτικά.
Κι ενώ πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα "αθώο" ναρκωτικό, τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας "διαφωνούν". 

Σύμφωνα με μια σημαντική ανασκόπηση μελετών η οποία, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία των τελευταίων περίπου 20 ετών και δημοσιεύτηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Addiction,η χρόνια χρήση κάνναβης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, ένας στους 10 τακτικούς χρήστες κάνναβης κινδυνεύει να αναπτύξει σύνδρομο εξάρτησης, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται σε 1 στους 6 μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν την χρήση στην εφηβεία.

Οι τακτικοί χρήστες κάνναβης διατρέχουν, επίσης, διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωτικών συμπτωμάτων και διαταραχών, ειδικά εάν έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψυχωτικών διαταραχών και ξεκίνησαν τη χρήση στα μέσα της εφηβείας τους.

Οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τους μη-χρήστες συνομηλίκους τους, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η σύνδεση είναι αιτιώδης (αν δηλαδή η μία κατάσταση προκαλεί την άλλη).

Επίσης, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με σχιζοφρένεια ή να αναφέρουν ψυχωτικά συμπτώματα και στην ενήλικη ζωή τους, ενώ επιπλέον είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν άλλα παράνομα ναρκωτικά, χωρίς να είναι γνωστό αν η σύνδεση είναι αιτιώδης.

Η τακτική χρήση κάνναβης που ξεκινά στην εφηβεία και συνεχίζεται καθ 'όλη τη νεαρή ενήλικη ζωή φαίνεται να παράγει νοητική δυσλειτουργία, αλλά ο μηχανισμός και η αναστρεψιμότητα της βλάβης είναι ασαφείς.

Οι τακτικοί καπνιστές κάνναβης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας βρογχίτιδας, ενώ η χρήση της σε μεσήλικες πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας ανασκόπησης, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης από κάνναβηδιπλασιάζει τον κίνδυνο αυτοκινητικού δυστυχήματος, ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά αν οι χρήστες έχουν επίσης καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Τέλος, η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει ελαφρώς το βάρος γέννησης του μωρού.


Νεότερα ευρήματα
Από το 2014 που δημοσιεύτηκε η παραπάνω ανασκόπηση έως σήμερα έχουν διεξαχθεί και άλλες σχετικές μελέτες απ’ τις οποίες προκύπτουν –μεταξύ άλλων- τα παρακάτω ευρήματα:

Η βαριά χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης σχετικά με τη χρήση κάνναβης. Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.

Το κάπνισμα ενός μόνο τσιγάρου ινδικής κάνναβης κάνει τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να εργαστούν για χρήματα, ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια του ναρκωτικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychopharmacology. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροπρόθεσμοι χρήστες δεν αντιμετωπίζουν απώλεια των κινήτρων.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry, έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία είχαν εκτεθεί στην κάνναβη πριν από τη γέννηση είχαν παχύτερο προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην σύνθετη γνωστική λειτουργία, τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργική μνήμη. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η αιτιώδης φύση της σχέσης μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στην κάνναβη και των δομικών ανωμαλιών του εγκεφάλου.

Η χρήση κάνναβης μπορεί να αλλάξει τη δομή του DNA ενός ατόμου, προκαλώντας μεταλλάξεις που μπορούν να το εκθέσουν σε σοβαρές ασθένειες αλλά και να περάσουν σε πολλές μελλοντικές γενιές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mutation Research – Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis.

Η χρήση της κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση και την ανάγκη για εντατική φροντίδα, αποκαλύπτει μιαανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ηλεκτρονικό περιοδικό BMJ Open.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν συχνά μεγάλες ποσότητες κάνναβης έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα και είναι πιο επιρρεπείς σε κατάγματα, διαπίστωσε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine. Επίσης, έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και μειωμένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στη λέπτυνση των οστών τους.

http://www.stogiatro.gr/nea/416-scientific-news/42624-xrisi-kannavis-oi-epiptoseis-stin-ygeia-opos-prokyptoun-apo-tin-erevna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου