Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Σκάσε επιτέλους!


Ποια είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που έχεις κάνει;

Έχεις περπατήσει απ' τη Λαμία μέχρι την Ειδομένη;

Έχεις περπατήσει τη διαδρομή των Τεμπών;

Έχεις βρεθεί με ένα πόδι στηριζόμενος σε πατερίτσες, περπατώντας ώρες ατέλειωτες μέχρι την ελευθερία σου; 

Έχεις δει το παιδί σου να πεινάει;

Έχεις ακούσει βόμβες να σκάνε δίπλα και μέσα στο σπίτι σου;

Ξέρεις τι θα πει να ζεις σε εμπόλεμη ζώνη;

Ξέρεις τι είναι ν' αφήνεις πίσω σου τους αγαπημένους σου ανθρώπους;

Το σπίτι σου;

Τη δουλειά σου;

Τα «άλλα» αίτια της προσφυγιάς

Του Νίκου Μπογιόπουλου

«Πρώτον: Η πολυεθνική NIKE προσέφερε πριν από µερικά χρόνια στον αθλητή Τζόρνταν το ποσό των 20 εκατοµµυρίων δολαρίων για να της διαφηµίσει, σε ένα βίντεο των 30 δευτερολέπτων, το νέο σχέδιο αθλητικών παπουτσιών της εταιρείας. Από τις πωλήσεις του νέου µοντέλου της η NIKE προσδοκούσε και πέτυχε εκατοντάδες εκατοµµύρια κέρδη. 
Το ποσό αυτό, των 20 εκατοµµυρίων δολαρίων, που η NIKE έδωσε σε έναν άνθρωπο µόνο και µόνο για να της διαφηµίσει το προϊόν της είναι όσα πλήρωσε σε 30.000 ρακένδυτους Ινδονήσιους για να το κατασκευάσουν. 
Δεύτερον: Για ένα σουτιέν που κατασκευάζεται στην Κίνα και το οποίο πωλείται από τα πολυκαταστήµατα Καρφούρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι 20 ευρώ, ο ανασφάλιστος Κινέζος εργάτης που το παράγει αµείβεται µε 10 λεπτά του ευρώ. ∆ηλαδή, µε την πώληση ενός σουτιέν στην Ευρώπη, ο Γάλλος βιοµήχανος, ο Έλληνας µεγαλέµπορος και ο Κινέζος υπεργολάβος τους έχουν εξασφαλίσει την κάλυψη του εργατικού κόστους για την παραγωγή 200 σουτιέν (1).Ποιο όµως το όφελος από την απηνή εκµετάλλευση των Ινδονήσιων και Κινέζων ειλώτων για τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους; Το περιγράφει η Lydie Neufcourt, µέλος του Εθνικού Γραφείου του Εργατικού Κόµµατος Βελγίου: «Αυτές τις µέρες 1.672 εργάτες στα σούπερ µάρκετ “Καρφούρ” αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιµο των καταστηµάτων και τις απολύσεις. Σύµφωνα µε τα συνδικάτα, διακυβεύονται 5.000 θέσεις εργασίας µαζί µε τους συµβασιούχους ορισµένου χρόνου. Η “Καρφούρ”, o 2oς σε µέγεθος όµιλος διανοµών στον κόσµο, σκοπεύει να περικόψει πάνω από το 11% των 15.698 θέσεων εργασίας στο Βέλγιο, από τις οποίες οι 10.900 είναι θέσεις ελαστικών µορφών απασχόλησης που καταλαµβάνονται κυρίως από γυναίκες. Ο όµιλος “Καρφούρ” παρουσιάζει σαν αναγκαίες αυτές τις αναδιαρθρώσεις, παρά το γεγονός ότι το 2008 έλαβε πάνω από 129 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση, φορολογήθηκε µε συντελεστή µόλις 0,008% και είχε κέρδη πάνω από 300 εκατ. ευρώ» (2).

Απόγονοι προσφύγων όλη η ανθρωπότητα....Πως οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν από την Αφρική και εξαπλώθηκαν

Ο ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος βγήκε από την Αφρική για να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο πλανήτη πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η έξοδος του Homo sapiens από την αφρικανική ήπειρο συντελέστηκε σε δύο «κύματα». Το πρώτο σημειώθηκε πριν από 130.000 χρόνια και κινήθηκε μέσω της Νότιας Ασίας προς την Αυστραλία και την Ωκεανία ενώ το δεύτερο, ακολουθώντας πιο βόρεια πορεία, έφερε πριν από 50.000 χρόνια τους προγόνους των σημερινών ανθρώπων στην υπόλοιπη Ασία και στην Ευρώπη. Οι σημερινοί Αβορίγινες, οι Μελανήσιοι και οι αυτόχθονες κάτοικοι της Παπούα κατάγονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τους αρχαιότερους, πρώτους μετανάστες από την Αφρική. Οι υπόλοιποι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι αποτελούν, όπως όλα δείχνουν, απογόνους του μεταγενέστερου κύματος μετανάστευσης που ακολούθησε 80 χιλιετίες αργότερα.

Η πρώτη έξοδος και το δεύτερο κύμα
Ολοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα στη Γη - και οι οποίοι ανήκουν στο είδος του Homo sapiens sapiens ή ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου - κατάγονται από έναν κοινό προγονικό πληθυσμό ο οποίος ζούσε πριν από 100.000 - 200.000 χρόνια στην Αφρική και κάποια στιγμή «βγήκε» από την αφρικανική ήπειρο για να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Το ποια ακριβώς ήταν όμως αυτή η «στιγμή» δεν έχει εξακριβωθεί. Η κρατούσα θεωρία έχει τοποθετήσει χρονικά τη λεγόμενη «έξοδο από την Αφρική» στο Υστερο Πλειστόκαινο, πριν από 40.000 - 70.000 χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνάδει με νεότερες γενετικές και παλαιοανθρωπολογικές αναλύσεις ούτε με πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που μεταθέτουν την παρουσία Homo sapiens στην Ασία δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, στο Μέσο Πλειστόκαινο.

Η κλιματική αλλαγή παίρνει από τους φτωχούς και δίνει στους πλούσιους

Η κλιματική αλλαγή θα εντείνει σταδιακά τις οικονομικές ανισότητες στον πλανήτη, εκτιμά νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, πολλά ψάρια, ζώα, φυτά και άλλοι φυσικοί πόροι θα μετακινούνται προς τους πιο κρύους πόλους της Γης και μαζί τους θα μετακινείται και ο πλούτος. 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Μάλιν Πίνσκι της Σχολής Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εγκυρότερο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», εκτιμούν ότι, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο φυσικός πλούτος -και μαζί του το χρηματικό κεφάλαιο- θα «μετακομίζει» όλο και περισσότερο στις πιο ψυχρές περιοχές, εγκαταλείποντας τις εύκρατες που θα γίνονται ολοένα πιο ζεστές. 
Όμως οι βόρειες κυρίως περιοχές, που πρωτίστως θα ευνοηθούν, ήδη είναι πιο ανεπτυγμένες και ευημερούν, συνεπώς η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει τελικά υπέρ τους και έτσι θα διευρυνθούν οι ανισότητες διεθνώς. 
«Διαπιστώνουμε ότι οι φυσικοί πόροι, όπως τα ψάρια, "σπρώχνονται" από την κλιματική αλλαγή και αυτό αλλάζει το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτούς», δήλωσε ο Πίνσκι. 

Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος: Μόνο εμείς δεν αντιληφθήκαμε το σεισμό

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Ο γεωπολιτικός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή μας με την Τουρκία μέρος του προβλήματος είναι σε εξέλιξη. Αυτό διαπιστώνουν αναλυτές και διεθνή ινστιτούτα.

Αυτό περιγράφουν διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ για «απομονωμένο Ερντογάν κατά πάντων… Δύσης, Ρωσίας, ΕΕ, Ιράν και Ηνωμένων Εθνών». Αλλεπάλληλες αναλύσεις σοβαρών κέντρων περιγράφουν την γωνιασμένη Τουρκία σε συγκρουσιακή πορεία με τα συμφέροντα πολλών και μεγάλων. Αυτό τον γεωπολιτικό σεισμό που ταρακουνά την Τουρκία, μόνο στην Κύπρο δεν αντιλαμβάνονται. Μόνο στην Κύπρο ο Ερντογάν έχει οπαδούς, που δεν το ομολογούν αλλά το εκπέμπουν οι «αναλύσεις» τους.

Είναι αξίωμα ότι η ισχύς (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και άλλωσπως) καθορίζει τα κέρδη καθενός στην αναδιανομή λόγω του γεωπολιτικού σεισμού. Στην Τουρκία, η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδα, η κοινωνία διχασμένη, ένας «εμφύλιος» πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και εξωτερικά μόνο ανταγωνιστές χωρίς πολιτικές συμμαχίες εκτός από το … Ισλαμικό Κράτος! Ο Ερντογάν έχει το χαρτί με τον στρατό αλλά το στρατιωτικό αιματοκύλισμα μπορεί να σημαίνει και διάλυση.

Η «χαρούμενη πολιτική» που καθιέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη μέρα ανάληψης από τον Ακκιντζί της εξουσίας στα κατεχόμενα, κινείται ανάποδα. Με ένα αφελή αρχικό σχεδιασμό, ο Πρόεδρος ανέδειξε ισότιμο τον Ακκιντζί και εξαφάνισε την Τουρκία που είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Καθώς ο Ακκιντζί ευθυγραμμίστηκε με τις εντολές του Ερντογάν, καθώς χάνουμε ευκαιρίες σε μικρά και μεγάλα, οι οπαδοί της «χαρούμενης πολιτικής» βλέπουν νίκες!