Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ: Η πορεία έφτασε στους Αγίους Θεοδώρους

Πλήθος κόσμου τίμησε τους οδοιπόρους ενάντια στην ανεργία στην εκδήλωση υποδοχής που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στους Αγίους Θεοδώρους, τελευταίο σταθμό της σημερινής πέμπτης μέρας της μεγάλης πορείας.
Τους οδοιπόρους υποδέχθηκαν και χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας, Γιώργος Γκιώνης, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός. Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο Γιώργος Γιαρίκας από το Σωματείο Συνταξιούχων Ηλεκτροτεχνιτών, ο Μαρίνος Πάτρας εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στον Δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Κορίνθου Μενέλαος Μενελάου.

Στη συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ο οποίος ανάμεσα σε άλλα απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 10 Απρίλη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. και η οποία όπως είπε θα σηματοδοτήσει «το προσωρινό τέλος της μεγάλης πορείας. «Να είστε όλοι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤH*

Η Iskra, μαζί με το απόσπασμα από την ιστορική επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη, που έστειλε το Σεπτέμβρη του 1945 στον τότε Γραμματέα της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης, Θανάση Χατζή (βλέπε σχετικό άρθρο ΕΔΩ), δημοσιεύει και το τραγικό, ιστορικό γράμμα του ηρωικού αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, το οποίο έστειλε, μετά την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας, σε όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Iskra θεωρεί ότι και τα δύο αυτά κείμενα δεν έχουν μόνο ιστορική σημασία, αλλά και μια ιδιόμορφη επικαιρότητα και αξία. Οι επιμελείς αναγνώστες είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τους συνειρμούς, να ξεχωρίσουν την τραγικότητα από το μεγαλείο και να αντλήσουν, ίσως, αισιόδοξα συμπεράσματα, διαψεύδοντας τη γνωστή ρήση του Χέγκελ ότι "η ιστορία διδάσκει πως ουδείς διδάσκεται από αυτήν".

Ολόκληρη η ιστορική επιστολη του Άρη Βελουχιώτη έχει ως εξής:

Προς όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ 

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με το σημείωμά μου τούτο θα προσπαθήσω να τραβήξω την προσοχή σας στα πιο κάτω.

1. Όπως πιστεύω, θα έχετε πειστεί και εσείς τώρα πως οι Έλληνες αντιδραστικοί και οι Άγγλοι κατακτητές δεν έχουν καμιά πρόθεση να εφαρμόσουν έστω κι αυτή την ετεροβαρή, επιζήμια στα συμφέροντα του λαού μας και μη δίδουσα καμιά εγγύηση –ομολογία δική σας – για το σεβασμό των ελευθεριών του λαού μας, συμφωνία της Βάρκιζας. Οι παραβάσεις είναι καθημερινές και σοβαρές. Τις ξέρετε εσείς καλύτερα και δεν συντρέχει κανένας λόγος να τις απαριθμήσω.

2. Αν δεν σας ήταν εύκολο να γνωρίζετε προοπτικά τις προθέσεις της ελληνικής αντίδρασης και των Άγγλων εχθρών της Ελλάδας, τώρα, θέλω να πιστεύω πως πρέπει να μπορείτε να τις βλέπετε. Πρόθεσή τους είναι: όχι να συμβάλουν σε προσπάθεια για ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής του τόπου, ή έστω να ανεχθούν απλώς τη δική σας προσπάθεια προς την τέτοια κατεύθυνση, αντίθετα, να οργανώσουν και να διεξαγάγουν με πλεονεκτικές γι’ αυτούς συνθήκες τον εμφύλιο πόλεμο μ’ όλα τα μέσα.

ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ “ΟΧΙ” ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Την ώρα που η Ε.Ε. εξευτελίζεται διεθνώς με την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων και οι ελίτ των Βρυξελλών πανικοβάλλονται από τον κίνδυνο του Brexit, εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος του προσεχούς Ιουνίου, ένα άλλο δημοψήφισμα, στην Ολλανδία, ήρθε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο ολοένα και περισσότερο αβέβαιο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Με το συντριπτικό ποσοστό του 61.1% έναντι 38%, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν τη συμφωνία εταιρικής σύνδεσης Ε.Ε.- Ουκρανίας, την επικύρωση της οποίας εισηγούνταν η κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Πρόκειται για τη γνωστή συμφωνία, που αποτέλεσε τον πυροκροτητή του “Ευρω- Μεϊντάν” στο Κίεβο και του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας Ε.Ε. και ΗΠΑ και μετατρέψουν τη μεγάλη, πρώην σοβιετική Δημοκρατία σε αντιρωσικό προγεφύρωμα.

Το ολλανδικό δημοψήφισμα αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες επιβολής ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις Δύσης- Ρωσίας και θα εντείνει την ήδη οξύτατη πολιτική κρίση στο Κίεβο, τη στιγμή μάλιστα που ο ολιγάρχης, πρόεδρός της Πέτρο Ποροσένκο “καίγεται” και από τις αποκαλύψεις των πολύκροτων Panama Papers, που τον εμπλέκουν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής όλων των εποχών. Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν την ψυχροπολεμική υστερία των κυρίαρχων κύκλων, που προσπάθησαν να ρίξουν στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη του Μπόινγκ MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από περιοχή του Ντονέτσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2014, διαρκούντος του εμφυλίου πολέμου, όταν 193 Ολλανδοί είχαν χάσει τη ζωή τους.

Φίλε "νταλικέρη", σου έχω νέα.

του Γιάννη Αθανασιάδη

Σχεδόν όλοι φαντάζομαι έχουμε δει, είτε στον τηλεοπτικό σταθμό που έχει πάρει εργολαβικά την προετοιμασία κλίματος εκτροπής, με την προσφυγοφοβία και το ζουμάρισμα στους «μαυριδερούς εισβολείς», είτε στο you tube ανεβασμένο από πολλούς, μεταξύ των οποίων χρυσαυγίτες και άλλοι "καθαρόαιμοι" Έλληνες, είτε έχει ξεπηδήσει στις ενημερώσεις του Facebook από αναρτήσεις φίλων που σε βάζει σε περίσκεψη, τον αγανακτισμένο νταλικέρη στο μπλόκο των προσφύγων του Πολυκάστρου, που ζητούν, να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν από την χώρα.

Ο συμπαθής κατά τα άλλα οδηγός, αφού δεν κατάφερε να τρομάξει τους πρόσφυγες οδηγώντας την νταλίκα κατά πάνω τους, (ας ελπίσουμε πως δεν ήταν ο φόβος της τιμωρίας που τον σταμάτησε απ' το να περάσει χαλαρά από πάνω τους), άρχισε να αναφωνεί προς την κάμερα και τους αστυνομικούς που τον συγκρατούσαν:

«Είμαι Έλληνας ρεεε»

«Στη χώρα μου είμαι ρε γαμώ τους μαύρους»!

Αγαπητέ φίλε νταλικέρη* σου έχω νέα!

Δεν είσαι στη χώρα σου!

Ναι! Όπως στο λέω. Δεν είσαι στην χώρα σου.

Τι κι αν φωνάζεις ότι είσαι Έλληνας. Αυτή η χώρα μόνο κατ’ όνομα λέγεται Ελλάδα.

Την χώρα σου, την έχεις παραδώσει οριστικά και αμετάκλητα εδώ και έξι χρόνια.

Οι γιοι του Τραμπ λατρεύουν να σκοτώνουν άγρια ζώα στην Αφρική [εικόνες]


Η Αμερική είχε δείξει την αηδία της και είχε καταδικάσει τον οδοντίατρο Walter Palmer, από την Μινεσσότα, που σκότωσε ένα από τα διασημότερα λιοντάρια σε σαφάρι στην Αφρική, τον Cecil, το 2015. 

Τα ίδια και χειρότερα κάνουν και οι δύο γιοί του Τραμπ. Τα δύο golden boys, από τον πρώτο γάμο του μεγιστάνα με την Ιβάνκα Τραμπ, εργάζονται στο πλευρό του μπαμπά και διαχειρίζονται μέρος της κολοσσιαίας περιουσίας του μεγιστάνα ακινήτων. 


ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΧΙΩΤΗ*

Ένα σχόλιο για γεγονότα, όπως οι επιθέσεις στοΒέλγιο, πρέπει να διατυπώνει πρώτα απ’ όλα τοναποτροπιασμό του για το αίμα των αθώων, μετά να εκφράζει ανησυχίες για το «κενό ασφαλείας» και, αν δημοσιεύεται σε «αριστερό» έντυπο, επιτρέπεται να διατυπώνει ήπιες ανησυχίες, μήπως τα «οπωσδήποτε αναγκαία» μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήσουν σε περιορισμό της «ελευθερίας» και άνοδο τουρατσισμού. 

Όμως, αν τα θύματα είναι κάτοικοι των κατακτημένων χωρών, τα ΜΜΕ της Δύσης και των συνεργαζόμενων δεν θα αφιερώσουν χώρο για να εκφραστεί ο αποτροπιασμός των «πνευματικών ανθρώπων». 

Αν το Ισραήλ εξοντώνει τρεις χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά, σε ένα μήνα, ισοπεδώνοντας πολυκατοικίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ναι μεν είναι είδηση, θα διατυπωθούν ακόμη και ανησυχίες για την «υπέρμετρη» βία, αλλά θα εξισορροπηθούν με αναφορές στην προστασία της ασφάλειας του δυτικού προγεφυρώματος στην Παλαιστίνη, θα αποδοθεί μέρος της ευθύνης στους κατακτημένους που συνεχίζουν τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά του κατακτητή και που επιπλέον είναι θρησκόληπτοι και οι γυναίκες τους φορούν μαντίλα.

Μετά το τέλος της σφαγής, και αφού περάσουν λίγοι μήνες για να «ξεχαστεί», οι πρωθυπουργοί μας,δεξιοί αρχικά, «αριστεροί» στη συνέχεια, θα συνεχίσουν να τρέχουν στο Ισραήλ για συμφωνίες στρατιωτικής και όχι μόνο συνεργασίας και θα φωτογραφίζονται γελαστοί δίπλα στον Νετανιάχου. 

Να... απελαθούν όσοι στηρίζουν Παπασταύρους

Ο γραφικός νεοφιλελές δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από έναν δολοφόνο επειδή είναι απλά γραφικός. Κι από την οικία του πρώτου διοικητή στο Άουσβιτς, του επίσης γραφικού Ρούντολφ Ες ακουγόταν κλασσική μουσική, αλλά δεν έκανε την σφαγή λιγότερο επώδυνη.

(του Αυγερινού Χατζηχρυσού)

Έτσι δεν διαφέρει και η εν ψυχρό δολοφονία από ένα όπλο, από τους διάφορους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς δολοφόνους. Ενώ όμως στην πρώτη περίπτωση η αντίδραση είναι άμεση και μας εξοργίζει, η δεύτερη, που κάποιος πεθαίνει από έλλειψη φαρμάκων ή επειδή είναι άνεργος/ανασφάλιστος καρκινοπαθής, είναι για τους φίλους της ελευθερίας μια απολύτως θεμιτή και αποδεκτή πράξη.

Πολλοί θα σταθούν στην λεκτική ακρότητα του Άδωνι Γεωργιάδη στο να ονομαστεί ένας δρόμος, από το όνομα του Σταυρού Παπασταύρου, αλλά δεν είναι αυτή η ανοησία που κάνει τον παρουσιαστή της trash TV επικίνδυνο. 

Είναι η συνέχεια της πρότασης του, ότι ο Σταύρος Παπασταύρου κάνει κάτι απολύτως θεμιτό και αποδεκτό! Το ότι είναι αποδεκτό και νομιμοποιημένο από μια Ελίτ δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και δίκαιο. Με το σύννομο, ξεχάσαμε τι είναι πραγματικά το εύνομον.