Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΕΝΩΤΙΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΑΣ Κ.ΠΕΛΕΤΙΔΗ 

ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

Έληξε η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με την οποία Σωματεία,Ομοσπονδίες, Λαϊκές Επιτροπές και Συνδικαλιστικές παρατάξεις υποδέχθηκαν στην Αθήνατην μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, κατά της ανεργίας. 

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπήρχαν σημαίες του ΠΑΜΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης τουΜΕΤΑ, πανό της ΑΔΕΔΥ και πλήθους άλλων σωματείων, ενώ ογκώδης υπήρξε η ενωτική αγωνιστική συμμετοχή πολλών χιλιάδων οδοιπόρων και πολιτών.

«Η συγκέντρωση απόψε εδώ στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της μεγάλης πορείας που είχε αρχή την Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του από την συγκέντρωση. 

Στο σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι καλλιτέχνες: Λέκκας Βασίλης, Λεμπέσης Γιάννης, Μανωλοπούλου Σταυρούλα, Μεράντζας Γιώργος, Μουσάδη Νατάσσα, Μπούσαλης Πάνος, Παπάζογλου Σοφία,Σαρρής Γιώργος και τα συγκροτήματα των Καραντωνίου Χρυσόστομου και Παπαϊωάννου Πάνου,Kollektiva, «Υπεραστικοί». Την συναυλία άνοιξε το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Πάτρας. 

Έφτασε στην Αθήνα η πορεία κατά της ανεργίας που ξεκίνησε από την Πάτρα!

Μετά από μία εβδομάδα και 220 χιλιόμετρα... ποδαρόδρομου, έφτασε σήμερα στο Χαϊδάρι η πορεία κατά της ανεργίας που ξεκίνησε από την Πάτρα, με "μπροστάρη" τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη. Παρών στην τελετή υποδοχής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ένα εγχείρημα αν μη τι άλλο πρωτότυπο αλλά και με δυνατό μήνυμα. Έφτασε στο Χαϊδάρι η πορεία κατά της ανεργίας, μία εβδομάδα μετά την εκκίνηση που έγινε από την Πάτρα!

"Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία" έλεγε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, όταν ξεκινούσε η πορεία, δίνοντας το στίγμα.

"Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας", συνέχιζε ο Κ. Πελετίδης, συνοψίζοντας σε λίγες φράσεις όλα τα μηνύματα που θέλησαν να στείλουν οι συμμετέχοντες με τα... χιλιόμετρα που "έγραψαν" στους δρόμους.
Τελετή υποδοχής!

Πάπας Φραγκίσκος: Το σεξ είναι ένα υπέροχο θεϊκό Δώρο

Eκκληση για μια Εκκλησία λιγότερο αυστηρή και πιο υπομονετική προς τους «ατελείς καθολικούς» απηύθυνε σήμερα Παρασκευή ο Πάπας, εκφράζοντας μάλιστα την συμπαράσταση του προς όσους χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν με τη «κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πάντα.» Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Καθολική Εκκλησία οι διαζευγμένοι δεν μπορούν να λάβουν τη Θεία κοινωνία, εκτός εάν απέχουν από το σεξ με το νέο σύντροφό τους, επειδή ο πρώτος γάμος τους εξακολουθεί να είναι έγκυρος στα μάτια της θρησκείας που συνεχίζεται να τους αντιμετωπίζει ως μοιχούς σε διαρκή κατάσταση αμαρτίας. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπαντρευτεί ένας καθολικός είναι αν λάβει την ακύρωση, μια θρησκευτική απόφαση ότι ο πρώτος γάμος του δεν υπήρξε ποτέ λόγω της έλλειψης ορισμένων προϋποθέσεων, όπως η ψυχολογική ωριμότητα ή η ελεύθερη βούληση.

Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με μια επιστολή 260 σελίδων, με τίτλο «Amoris Laetitia,» «Η Χαρά του Έρωτα», προτρέποντας τους ιερείς να είναι περισσότερο δεκτικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες αλλά και άλλα άτομα που ζουν σε αυτές που η εκκλησία θεωρεί «παράτυπες» καταστάσεις.

Όπως είπε επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος, «πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι ομοφυλόφιλοι», σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον γκέι και τον ετερόφυλο γάμο.

Ο Πάπας σημείωσε ακόμη ότι καταλαβαίνει τους συντηρητικούς που «προτιμούν μια πιο αυστηρή ποιμαντική φροντίδα η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σύγχυση», αλλά η εκκλησία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά το αγαθό που μπορεί να βρεθεί «στη μέση της ανθρώπινης αδυναμίας».

Μυθολογίες των Αγορών και των Τεράτων


«Εγώ απαιτώ να ζήσω στα γεμάτα την αντίφαση της εποχής μου, που μπορεί έναν σαρκασμό να τον κάνει προϋπόθεση της αλήθειας» 

Ρολάν Μπαρτ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Ο Ρολάν Μπαρτ (πολύ πριν απ” τον σταρ της σημειολογίας, τον Ουμπέρτο Έκο), είχε ασχοληθεί με τις Μυθολογίες της σύγχρονης εποχής. 

«Σκοπός των μύθων είναι ν” ακινητοποιούν τον κόσμο», γράφει ο Γάλλος διανοητής. 

Η ύψιστη μυθολογία της εποχής μας είναι εκείνη των Αγορών. Αυτή η Μυθολογία ταυτίζεται με το Τέλος της Ιστορίας. 

Λέει ο μύθος: 

«Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο απ” την Παντοκρατορία των Αγορών. 

Η Παντοκρατορία των Αγορών είναι το μόνο που μπορεί να υπάρξει πλέον.» 

~~ 

Το Τέλος της Ιστορίας συνοδεύεται πάντα από έναν άλλο μύθο: Την Κακή Φύση του Ανθρώπου. 

Η βασική αντίρρηση για κάθε κίνηση που δεν αποδέχεται το Τέλος της Ιστορίας είναι ότι αυτά τα μοντέλα (τα ουτοπικά) θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο αν οι άνθρωποι ήταν τέλειοι. 

Ο βάλτος

Του Απoστόλη Αποστολόπουλου

Έναντι του Έθνους η Αριστερά συνολικά, ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτικές ομάδες ποικίλλων αποχρώσεων, υποτίθεται αριστεριστές, ταυτίζεται στην πράξη με την Παγκοσμιοποίηση, όπως την υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.

Ένα ρίγος διατρέχει τις χώρες της Δύσης από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ, προοίμιο υψηλού πυρετού. Οι κοινωνίες δυσφορούν χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητούν τους βασικούς θεσμούς λειτουργίας του Συστήματος. Εναντιώνονται στις πολιτικές λιτότητας αλλά δεν αποσκοπούν σε λύσεις ανατροπής. Ενδεικτικά, ο κόσμος εμμένει, πλειοψηφικά, στην ΕΕ και στο ευρώ παρά τα όσα γίνονται και παρά την επίγνωση (ή τη διαίσθηση) ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Επίσης οι πρόσφυγες/μετανάστες, θύματα του πολέμου της Δύσης εναντίον τους, αναζητούν καταφύγιο σωτηρίας στις χώρες των εχθρών τους και ουδείς επισημαίνει την αντίφαση… Η Επανάσταση δεν βρίσκεται στον ορίζοντα της συνείδησης του κόσμου ως μέθοδος ανατροπής, τουλάχιστον για την ώρα.Η Παγκοσμιοποίηση, όπως τη διαμορφώνει η αμερικανική ηγεσία, συναντά μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια αλλά το αντίπαλο δέος, ο κόσμος και οι αντιδράσεις του, εμφανίζεται αμήχανο και ανίσχυρο, σε σχέση με τον αντίπαλο. Ικανότητα υπολογίσιμης αντίστασης σήμερα δεν έχουν οι κοινωνίες και οι Τάξεις και ούτε θα αποκτήσουν για όσο καιρό οι πληβείοι δεν διαθέτουν πειστικό όραμα, σχέδιο και στρατηγική για το αύριο. Αντίθετα, αντίσταση στον ιμπεριαλισμό της Παγκοσμιοποίησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ προβάλλουν τα Έθνη-Κράτη, η Ρωσία κατά κύριο λόγο καθώς και η Κίνα. Στο επίκεντρο δεν είναι η διαμάχη για το κοινωνικό καθεστώς αλλά η ίδια η ύπαρξη του κάθε Έθνους και του κάθε Κράτους, αυτή είναι η κύρια όψη των αντιθέσεων για να μιλήσουμε με όρους μαρξιστικούς. Την επιβεβαίωση προσφέρει η πραγματικότητα. Μπροστά στα μάτια μας διαλύονται Έθνη–Κράτη, Λιβύη, Ιράκ, Συρία, ενώ η Ρωσία αποτελεί σταθερό στόχο, με Τσάρο, υπαρκτό σοσιαλισμό, καπιταλισμό. Αγκάθι είναι η συνολική ισχύς της χώρας, όχι το κοινωνικό καθεστώς και η ιδεολογία της. Η φύση του κοινωνικού καθεστώτος ενυπάρχει αλλά δεν πρωταγωνιστεί στην πλανητικών διαστάσεων σύγκρουση. Παρά τις αποτυχίες, πχ τη μερική ήττα στη Συρία ή την Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι σε φάση επιθετική με έγχρωμες επαναστάσεις, εσχάτως στη Βραζιλία, με «αποκαλύψεις» περί αθέμιτου πλουτισμού και φοροδιαφυγής διασημοτήτων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς χρηματοδοτούμενους από τον Σόρο, τον Ροκφέλερ και ομοίους.