Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Πόσα μας δάνεισαν, πόσα πήραμε. Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στα ελλείμματα

Του Γιάννη Αγγέλη 

Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει στην Ευρωζώνη πέντε έρευνες για το που πήγαν τα λεφτά των δανείων προς την Ελλάδα. Το Capital.gr έκανε τη δική του έρευνα με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και "εντοπίζει” το που πήγαν τα 234,7 δισ. ευρώ των δανείων της περιόδου 2010 – 2015. 
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, αλλά το πως διαβάζει κανείς τους αριθμούς ή το ποιούς αριθμούς επιλέγει για να διαβάζει κανείς διαμορφώνουν την δική του αλήθεια. 
Οι έρευνες που έχουν γίνει για το που πήγαν τα χρήματα των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και τα οποία αγγίζουν τα 234,7 δισ. ευρώ έχουν δώσει παραπλήσια αποτελέσματα, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία πληροφόρησε το γερμανικό κοινό ότι μόνο το 5% των δανείων πήγε για να καλυφθούν ελλείμματα, ενώ το 95% των δανείων εξόφλησε δανειστές και κυρίως τράπεζες, ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά βάση γαλλικές και γερμανικές... 

Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το Capital.gr έκανε την δική του έρευνα και στηρίχθηκε στα απολογιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών από το 2010 μέχρι και το 2015. 
Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να είναι τα στοιχεία μη αμφισβητήσιμα καθώς έχουν γίνει αποδεκτά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αποκαλύψεις-ντοκουμέντα 75 χρόνια από τη «Μάχη της Κρήτης»

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την ηρωική εποποιία μίας από τις πιο λαμπρές σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Παρασκευή οι «Αντιθέσεις», άνοιξαν το φάκελο σπάνιων ντοκουμέντων για την Κρήτη.

Ο Ιστορικός Ερευνητής Κώστας Μαμαλάκης, πρώην επιμελητής Νεώτερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, παρουσίασε για πρώτη φορά στη τηλεόραση, άγνωστα ντοκουμέντα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την Κρήτη πριν την έκρηξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη Μάχη της Κρήτης, την περίοδο της Κατοχής και Αντίστασης στο νησί μας αλλά και τις μέρες της απελευθέρωσης.

Περιγραφές και στοιχεία από το τι συνέβη σε πόλεις και χωριά της Κρήτης με επίκεντρο το Ηράκλειο, κατά την εισβολή των Γερμανών, αλλά και σπάνιες εικόνες από την σκοτεινή καθημερινότητα της Κατοχής σε αστικά κέντρα του νησιού και την ύπαιθρο. Το Ηράκλειο της Μάχης της Κρήτης και το Ηράκλειο τις πρώτες μέρες της Κατοχής.