Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Το αυγό του φιδιού και η απελπισία

Του Μωυσή Λίτση

 Αυτό που φάνταζε πριν από μερικά χρόνια ως προειδοποίηση, το ενδεχόμενο δηλαδή ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα φασιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων κατά το παράδειγμα του Μεσοπολέμου, εξαιτίας της μεγαλύτερης οικονομικής-κοινωνικής κρίσης, σήμερα είναι πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι τελικά χάρη στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ του κόμματος της Ελευθερίας έχασε οριακά στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία -συγκέντρωσε το 49,7% έναντι 50,3% του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν- η αλγεινή εντύπωση από το γεγονός ότι οι μισοί Αυστριακοί ψήφισαν υπέρ ενός νοσταλγού του Χίτλερ δεν αλλάζει.

Στην Αυστρία τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας που κυβερνούσαν μεταπολεμικά τη χώρα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό είχαν ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών καταρρεύσει.

Η άνοδος της άκρας δεξιάς δεν σταματά στην Αυστρία. Στην Κύπρο το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με ποσοστό 3,71% (δύο έδρες), με τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Στην Ουγγαρία εκτός από τον Βίκτορ Όρμπαν υπάρχουν και οι αμιγώς φασίστες του κόμματος Γιόμπικ, στη Φινλανδία στην κυβέρνηση μετέχει το ακροδεξιό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία κερδίζει συνεχώς πόντους, ενώ στη Γαλλία η πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος το 2017 η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ μεγάλη.

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΤΑΪΣΕΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΑΜΝΉΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 3 ΞΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ»

Ως απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, το περιεχόμενο της επιστολής Ντάισελμπλουμ, με την οποία απαιτεί από την κυβέρνηση να αμνηστεύσει τα 3 «ξένα» στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την κατηγορία για «απιστία», επειδή, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 580 εκ. ευρώ!!

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, με 2 ερωτήσεις του προς τηνΚομισιόν και το Συμβούλιο, αναφέρεται στην αποκάλυψη Κυριακάτικης εφημερίδας, επιστολής του κ. Ντάισελμπλουμ προς τα μέλη του Eurogroup, με την οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν 3 στελέχη (Ιταλός, Ισπανός, Σλοβάκος) του ΤΑΙΠΕΔ και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση τηναμνήστευσή τους!!

Όπως αναφέρει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στις ερωτήσεις του, με την επιστολή αυτή, ο κ.Ντάισελμπλουμ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται αμνήστευση στους 3 εμπειρογνώμονες, για τα ανωτέρω αδικήματα, για τα οποία τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 αυτά στελέχη, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα του Αρείου Πάγου, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας «σχετικά με την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με το πόρισμα, έβλαψε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 580 εκ. ευρώ» (!!). Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι τα στελέχη αυτά, είχαν διορισθεί στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, από το ίδιο το Eurogroup…

ΜΑ ΠΟΣΟΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ, ΠΙΑ!

 

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Εντάξει με την απαγόρευση συμμετοχής υπουργών, βουλευτών, κρατικών αξιωματούχων σε «off shore» και σε κάθε λογής εξωχώριες εταιρείες.

Αλλά – ρωτάμε: Με τους φίλους τους; Τους δικηγόρους τους; Τους κουμπάρους τους; Τους κάθε λογής παρένθετους; Τους αχυρανθρώπους τους; Και φυσικά με τους επιχειρηματίες. Τι θα γίνει;

Μήπως κύριοι του καπιταλιστικού αριστεροδεξιού φαρισαϊσμού και της καπιταλιστικής δεξιοαριστερής υποκρισίας, θα απαγορευτεί και σ’ αυτούς η συμμετοχή σε υπεράκτιες και εξωχώριες εταιρείες; Αστεία πράγματα…

Πάμε παρακάτω:

Η κυβέρνηση εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία. Μετά το διασυρμό της με την ρύθμιση για τις «off shore»τώρα φέρνει νέα ρύθμιση για να καταργήσει την προηγούμενη. Λαμπρά. Μόνο που μέχρι το μεσημέρι χτες, και πριν ανακοινωθεί η στροφή των 180 μοιρών, είχε παρελάσει από τα ΜΜΕ η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερασπιστεί αυτό που σήμερα θα… καταψηφίσει.

Λογικό. Άλλωστε αυτοί που «θρηνούν», που «πονούν», που «στεναχωριούνται» και «κοιλοπονούν»όταν ψηφίζουν Μνημόνια – αλλά τα ψηφίζουν – μπορούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τα πάντα. Με την ίδια ευκολία που πριν τα έχουν καταγγείλει ή υπερασπιστεί. Και τούμπαλιν.

Κατόπιν της τελευταίας εξέλιξης, λοιπόν, από αύριο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του αγγελικά φτιαγμένου καπιταλιστικού μας κόσμου, αφού θα έχει αποσυρθεί η διάταξη για τις «off shore» στο σκέλος που αφορά υπουργούς, βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους, θα μπορούν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους: Να υπηρετούν, δηλαδή, μια πολιτική και ένα σύστημα όπου τα«Panama Papers» πάνε κι έρχονται και όπου «άνω του 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα και με ομολογία του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος – Καν, διενεργείται μέσω των φορολογικών καταφυγίων» (Καλλίνικος Νικολακόπουλος, «Έξοδος 133»).