Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οι γυναίκες τα κατάφεραν!

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πρότασης για ολική απαγόρευση των αμβλώσεων στη Πολωνία, ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Παιδείας Jarosław Gowin δήλωσε πως η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Τάξη (PiS) θα αποσύρει την υποστήριξη της στην σχετική πρόταση, καθώς οι αντιδράσεις την «ανάγκασαν να το ξανασκεφτεί και την δίδαξαν την ταπεινότητα». 

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί- και κυρίως γυναίκες - απείχαν χθες από τις δραστηριότητες τους ως κίνηση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων, που εάν είχαν υιοθετηθεί θα επέβαλε συνολική απαγόρευση, ακόμα και στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης από βιασμό ή αιμομιξία. 

Παρά τον βροχερό καιρό, σχεδόν 30.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας φωνάζοντας «Θέλουμε γιατρούς και όχι ιεραποστόλους!» και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δική μου η μήτρα, δική μου και η απόφαση».

«Η διαδήλωση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, όλοι ήταν έκπληκτοι», είπε η ακτιβίστρια Αγκνιέσκα Γραφ. «Η Βαρσοβία πλημμύρισε από γυναίκες στα μαύρα. Ηταν εκπληκτικό να νιώθεις αυτή την ενέργεια και την οργή, την συναισθηματική ένταση...»

Οι αποκαλούμενες «Μαύρες Διαδηλώσεις» φαίνεται ότι αντέστρεψαν την κοινή γνώμη στο θέμα των αμβλώσεων, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν όχι μόνο μεγάλη υποστήριξη στην καταψήφιση της πρότασης αλλά και περαιτέρω απελευθέρωση των νόμων που ισχύουν ήδη. 

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης στα χαμηλότερα επίπεδα από τις περσινές εκλογές, πράγμα που ίσως εξηγεί και την αλλαγή στάσης εκ μέρους της.

Le Monde: Το περίεργο παιχνίδι του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η Γερμανία και αξιολόγηση

«Το προβληματικό (περίεργο) παιχνίδι του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος σημερινής ανάλυσης της εφημερίδας “Λε Μοντ”, στην οποία αναφέρεται πως οι περίπλοκοι συσχετισμοί ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία για το χρέος, θυμίζουν κατάσταση «α λα Κάφκα».

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και ένα χρόνο και θα βρίσκεται και στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μοντ, «η συνάντηση της 24ης θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην απελευθέρωση μιας νέας δόσης βοήθειας. Οι τεχνικές όμως διαπραγματεύσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους που διστακτικά ανοίχθηκαν στο Eurogroup στις 9 Μαΐου, σίγουρα θα αναβληθούν για αργότερα».

Ο λόγος, είναι προφανώς η θέληση του «ισχυρού» Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, που θέλει να συζητηθεί το χρέος μετά τις γερμανικές βουλευτικές του 2017. Το ΔΝΤ όμως, είναι δύσκολο να περιμένει έως τότε, γράφει στην ανάλυση της η “Λε Μοντ”. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι, του προτείνουν να αλλάξει τη σχέση πιστωτή προς την Αθήνα, με αυτή ενός απλού τεχνικού συμβούλου, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.

Στην εκτενή της ανάλυση η Μοντ, αναφέρεται στις συγκεχυμένες συχνά σχέσεις του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, και στον αμφισβητούμενο, ως προς την αποτελεσματικότητα, ρόλο του όσον αφορά την Ελλάδα.