Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Χρήση κάνναβης: Οι επιπτώσεις στην υγεία όπως προκύπτουν από την έρευνα

Η κάνναβη είναι μακράν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό και αποτελεί το ήμισυ του συνόλου των κατασχέσεων ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις που έχει η χρήση της στη σωματική και ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 147 εκατομμύρια άνθρωποι (το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), κάνουν χρήση κάνναβης. Κατά την τρέχουσα δεκαετία, η κατάχρηση της κάνναβης έχει αυξηθεί ταχύτερα από την κατάχρηση κοκαΐνης και οπιούχων ναρκωτικών. Από το 1960 και μετά, η πιο γρήγορη αύξηση έχει παρατηρηθεί σε ανεπτυγμένες χώρες στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Η κάνναβη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την κουλτούρα των νέων και η ηλικία έναρξης είναι συνήθως χαμηλότερη από ό, τι για τα άλλα ναρκωτικά.
Κι ενώ πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα "αθώο" ναρκωτικό, τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας "διαφωνούν". 

Σύμφωνα με μια σημαντική ανασκόπηση μελετών η οποία, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία των τελευταίων περίπου 20 ετών και δημοσιεύτηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Addiction,η χρόνια χρήση κάνναβης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, ένας στους 10 τακτικούς χρήστες κάνναβης κινδυνεύει να αναπτύξει σύνδρομο εξάρτησης, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται σε 1 στους 6 μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν την χρήση στην εφηβεία.