Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Γκάμπριελ: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και δεν έχει να πληρώσει συντάξεις

"Ας μην ξεκινήσουμε χαρωπά μια νέα κούρσα εξοπλισμών"

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, για δύο διαφορετικά ζητήματα, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. 
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τους κινδύνους των «ακρωτηριασμών» της Ευρώπης, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Κάτι που, όπως το ερμηνεύει το Spiegel, ήταν ένα κρυφό μήνυμα κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επανέφερε το Grexit στο τραπέζι. 

Δύσκολο θα ήταν για τη Γερμανία να προσθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στο αμυντικό προϋπολογισμό της προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο αμυντικών δαπανών που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, αν την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί επιδιώκουν να μειώσουν τους φόρους, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ είπε πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζεται επίσης να επικεντρωθούν στις ριζικές αιτίες των απειλών ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια, και να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.

Έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της άποψης που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στον στόχο του ΝΑΤΟ δαπανώντας το δύο τοις εκατό του οικονομικού προϊόντος της για την άμυνα, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να καταβάλει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες.

Στη Γερμανία θα πρέπει επίσης να πιστωθεί, είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το γεγονός ότι δαπανά 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους «ως αποτέλεσμα αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων του παρελθόντος».

«Πρέπει να βρούμε 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύντομο διάστημα για να ανταποκριθούμε στον στόχο του ΝΑΤΟ» είπε ο Γκάμπριελ, δεν έχω ιδέα πού μπορούμε να τα βρούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου