Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Εγκρίθηκαν οι νέοι Οργανισμοί των υπουργείων

Οι νέοι Οργανισμοί του συνόλου των υπουργείων, καθώς και των πρώτων εποπτευόμενων φορέων εγκρίθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με εισηγήτρια την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γ. Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού:
-Οι νέοι Οργανισμοί προέκυψαν μετά από επιστημονική και ορθολογική διαδικασία αξιολόγησης με τα πορίσματα της διαδικασίας αξιολόγησης να αποτυπώνονται στις εκθέσεις λειτουργίας των οργανικών μονάδων κάθε φορέα.

-Η αξιολόγηση βασίστηκε σε αντικειμενικά και μόνο κριτήρια, όπως οι λειτουργικές ανάγκες του φορέα, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αξιοποίηση των πόρων, η ενίσχυση της συνοχής και του συντονισμού, η άρση ενδεχόμενων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων.

-Η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών και η σύνταξη νέων οργανισμών έχει καθοριστική σημασία για την αποτελεσματική λειτουργία της Διοίκησης. Στο παρελθόν, οι οργανωτικές αλλαγές χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Στους νέους οργανισμούς αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες των φορέων σε ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς μειώσεις δομών και αριθμού εργαζομένων - και πάντα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Σε μεγάλο βαθμό οι νέοι οργανισμοί είναι προϊόν ευρύτερων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των υπουργείων, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των ομάδων εργασίας που είχαν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

-Μετά την έγκριση των νέων Οργανισμών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε, επίσης, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, τομεακών γραμματέων και ειδικών τομεακών γραμματέων. Οι νέοι γραμματείς θα αποτελέσουν την κορυφή της διοίκησης, εξασφαλίζοντας τη θεσμική μνήμη της διοίκησης και τον λειτουργικό αυτοπροσδιορισμό της. Η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια μετά από εισήγηση ανεξάρτητου οργάνου, του Ειδικού Συμβούλιου Επιλογής Διοικήσεων.

Τέλος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενέκρινε τη σύσταση του πρώτου τμήματος του Ειδικού Συμβούλιου Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.), το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα επιλογής διοικητικών, τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων. Το Ε.Σ.Ε.Δ. παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την προάσπιση της αδιάβλητης, αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής, με ενιαία κριτήρια και κανόνες δημοσιότητας.

http://tvxs.gr/news/ellada/egkrithikan-oi-neoi-organismoi-ton-ypoyrgeion?utm_source=engageya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου