Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Οικοπεδικός χριστιανισμός



Ο Χριστός άφησε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι χριστιανοί που διαθέτουν δύο χιτώνες: Να δίνουν τον έναν σε κείνους που τον έχουν ανάγκη. Δυστυχώς, δεν υπήρξε το ίδιο σαφής για όσους διαθέτουν και δύο, και τρία, και εκατό οικόπεδα. Κι έτσι ο μητροπολίτης Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελορίζου Χρυσόστομος κατέφυγε όταν ανέκυψε ένα σχετικό πρόβλημα όχι στο Ευαγγέλιο, αλλά σε δικηγόρο, "έγκριτο συνεργάτη" της μητρόπολής του. 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η ακριτική Τήλος δέχεται το τελευταίο διάστημα κύματα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Γυναίκες, παιδιά, μωρά, ηλικιωμένοι φτάνουν εκεί έπειτα από ταλαιπωρία εβδομάδων για να σωθούν από τον Ηρώδη του πολέμου. Κάνουν ό,τι μπορούν η δήμαρχος και οι κάτοικοι με τους χιτώνες που διαθέτουν. Αλλά χρειάζεται επειγόντως ένα κέντρο υποδοχής, που θα εξασφαλίζει συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης στους πρόσφυγες. 

Έκανε λοιπόν τα δέοντα ο δήμος. Έπειτα από αγώνα εξασφάλισε κάποια κονδύλια από τους αντιπροσώπους της πολιτείας. Ύστερα στράφηκε προς τον αντιπρόσωπό του Θεού για να ζητήσει την παραχώρηση για κάποιο διάστημα ενός οικοπέδου, ιδιοκτησίας της μητροπόλεως, στο οποίο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά κάποια ερείπια. Διαθέτει όμως νερό και ρεύμα και μπορεί γρήγορα να διαμορφωθεί έτσι που να λυθεί το άμεσο ανθρωπιστικό πρόβλημα. 

Ε, ο μητροπολίτης απάντησε ΟΧΙ. Επικαλούμενος την άποψη νομικού, συνεργάτη του, προφανώς αμειβόμενου από τη μητρόπολη, ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, εθνικό, δημόσιας τάξης, δημόσιας υγείας και άλλα ολοφάνερα προσχηματικά. Κατάληξη; Είναι δουλειά της πολιτείας να το λύσει. Έτσι ακριβώς πράττει ο καλός ποιμένας. Νίπτει κανονικά τας χείρας κι από πάνω συμβουλεύει τον δήμο και το ποίμνιο να τα νίψουν κι αυτοί! 

Συνάδει, άραγε, αυτή η στάση με τις απόψεις του για τη μουσουλμανική απειλή; Δεν θέλει ούτε μελαψά βρέφη στην επικράτειά του; Υπερασπίζεται την ιερή ιδιοκτησία; Όπως και να 'χει, βάζει τα οικόπεδα πάνω από τους ανθρώπους. Θα του ζητήσει μια μέρα τον λόγο, θα πεις, Εκείνος που ύμνησε τον Καλό Σαμαρείτη. Εντάξει, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να του ζητήσει τον λόγο και το Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται; Στο κάτω - κάτω ο πλέον Έγκριτος Συνεργάτης χαρακτήρισε μακάριους τους πεινώντες και διψώντες τη δικαιοσύνη. Κι όχι τους σιωπώντες μπροστά στην αδικία...
Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου