Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ........... ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ .......... ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ

Του "Γ" { Επιλογή και σύνδεση κειμένων , εικόνων και βίντεο}

Έγραφε σε χρονογράφημά της "Η εφημερίς των Βαλκανίων"( είναι το ημερήσιο φύλλο που εξέδιδε ο Νίκος Καστρινός από το 1918)... .
Κάθε χώρα έχει και από εν διακριτικόν, και η Ελλάς την ληστείαν. Δεν ημπορεί να υπάρξη Ελλάς δίχως ληστάς, δίχως κλαρί, δίχως βασιλείαν του βουνού. Η Ελληνική ληστεία, ζυμωμένη με τα ιερώτερα εθνικά κατορθώματα δεν είναι δυνατόν να τερματίση την παράδοσιν. Ο Μπαμπάνης, ο Γιαγκούλας και οι λοιποί βασιλείς των ορέων κρατούν με αυταπάρνησιν την Ελληνικήν παράδοσιν...
Σπάνια φωτογραφία με τους λήσταρχους Αρβανιτάκηδες του 1870

Έτσι περιέγραφε η εφημερίδα το φαινόμενο των ληστρικών επιθέσεων στην ύπαιθρο της μεταεπαναστατικής Ελλάδας, που έλαβε διαστάσεις θρύλου για αρκετές περιπτώσεις καταζητούμενων ληστών.

Από τον Νταβέλη , τον Γκαντάρα, τον Γιαγκούλα μέχρι τον Παλαιοκώστα άλλαξαν πολλά. Κάποιες λεπτομέρειες όμως εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές αξίες.

Ο Χρήστος Νταβέλης, ο Φωτης Γιαγκούλας, ο Θωμάς Γκαντάρας, οι Μπαμπάνηδες, ο Τζατζάς, οι Ρετζαίοι, οι Αρβανιτάκηδες, οι Κουμπαίοι, 
οι αδερφοί Παπαγεωργίου ,είναι μερικά από τα ονόματα που το άκουσμά τους προκαλούσε τον φόβο και τον τρόμο από το 1830 και μετά σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Οι «ιππότες των ορέων» ήταν στην πλειονότητά τους χωρικοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι), τους οποίους η κοινωνική αδικία -με βάση τη δική τους αντίληψη- ανάγκαζε να βγουν στο κλαρί και στην παρανομία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ: "O EΠΟΜΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ "

Η Κωμικοτραγική ιστορία του Ελληνικού Κράτους «Βασίλης Ραφαηλίδης
πηγή: Blog:"απέραντο γαλάζιο" Μαν.Αρκάς
***********************************
Η ιστορια υπαρχει για να μας διδασκει για το μελλον.
Και οταν η ιστορια επαναλαμβανεται, ειδικα σε αυτην την χωρα, τοτε σημαινει οτι μαλλον δεν την γνωριζουμε, η την ξεχναμε, η μας την διδαξαν αλλοιωμενα.
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΤΟΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ….καλη ωρα.
**********************************
Στο τελος του κεφαλαιου του για τα γεγονοτα που οδηγησαν στον Διεθνη οικονομικο ελεγχο του 1897, ο συγγραφεας του βιβλιου που γραφτηκε στα τελη της δεκαετιας του 1980 γραφει καταληγωντας: 
"O EΠΟΜΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ"

Απο το πισω μερος του εξωφυλλου του βιβλιου διαβάζουμε:"Oι λαοι δεν εχουν μονο ηρωες. Εχουν και καθαρματα. Στην ιστορια ενος τοπου δεν ανηκουν μονο οι ηρωες ανηκουν και τα καθαρματα, που και αυτα γραφουν ιστορια. Εν παση περιπτωσει, η ιστορια ενος τοπου δεν ειναι μονο μια σειρα απο θετικα γεγονοτα.
Τουτη η συνοπτικη ιστορια της Ελλαδας, απο το 1930 εως το 1974, που γραφτηκε για να ειναι κατ αρχην ενα ευχαριστο αναγνωσμα, επιμενει περισσοτερο στα αρνητικά παρα στα θετικά σημεια της ιστοριας μας. Δινει μεγαλυτερη σημασια στους προδοτες, τους δοσιλογους, ολων των περιοδων, τους πατριδοκαπηλους που δεν ελειψαν ποτε, παρα σε αυτους που νοιαστηκαν ειλικρινα για τουτον τον δυσμοιρο τοπο, που συνεχιζει να υποφερει απο ελλειψη ιστορικης ειλικρινειας.

Οι ρητορες των δυο εθνικων επετειων μας, που ειναι δυο, διοτι μια ισως δεν φτανει για να καταλαβουμε πως ειμαστε Ελληνες, δεν θα βρουν τιποτα χρησιμο για αυτους σε τουτο το βιβλιο. Οι δασκαλοι ομως θα μπορουσαν να το χρησιμοποιησουν, σαν βοηθημα αλλα και σαν συμπληρωμα, στις επισημες λογοκριμενες σχολικες ιστοριες, που στοχευουν μαλλον στην αποβλακωση, παρα στην εγρηγορση των Ελληνοπαιδων, που οντας βουτηγμενα απο τρυφερας ηλικιας στο θεσμοθετημενο ιστορικο ψεμμα, θα ηταν παραλογο να περιμενει κανεις, να γινουν καποτε υπευθυνοι και εντιμοι πολιτες, ενος κρατους γεματου απατεωνες!