Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Οι ΗΠΑ στη δίνη του εθνικισμού και του ακτιβισμού

Με καρατόμηση υπουργού και σημειώσεις ονομάτων σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας που αμφισβητούν το νέο αμερικανικό δόγμα του «πολέμου κατά του Ισλάμ» αντιδρά η προεδρία Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους «αντιφρονούντες», εν μέσω του νέου κύματος διαμαρτυριών εναντίον του εντός και εκτός ΗΠΑ.

Αφορμή για τη νέα «αφύπνιση» κατά του Τραμπ, λίγες μόλις μέρες μετά το πρώτο κύμα διαδηλώσεων, με αφορμή την ορκωμοσία του, αποτέλεσε το προεδρικό διάταγμα που περιορίζει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες προερχόμενους από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του διατάγματος πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις όπως στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, καθώς και σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, όπου έγιναν πορείες στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί μεν την κίνησή της να προσκαλέσει τον νέο αμερικανό πρόεδρο σε πρώτη συνάντηση, ταυτόχρονα όμως και να πάρει αποστάσεις από την πολιτική του.

Πραξικόπημα προ των πυλών

Τάσος Παππάς

Με τη μεθοδικότητα και τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τους επαγγελματίες οικονομικούς δολοφόνους με τα λευκά κολάρα, προετοιμάζεται το κλίμα για...
ένα νέο πραξικόπημα κατά της Ελλάδας, πολύ χειρότερο από εκείνο του Ιουλίου του 2015.

Πρωταγωνιστής και σ’ αυτή τη βρόμικη ιστορία είναι το Βερολίνο και κομπάρσοι οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι γνωστοί για την εγκυρότητα και την αμεροληψία τους οίκοι αξιολόγησης και φυσικά ορισμένα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης που σέβονται τον ρόλο και την αποστολή τους.

«Καθυστερεί η αξιολόγηση; Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει το σενάριο του Grexit» μας προειδοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης.

Στο ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη για την καθυστέρηση, η απάντηση είναι σαφής: Η ελληνική πλευρά που δεν δέχεται τις προτάσεις των εταίρων.

Ούτε κουβέντα για τις σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Προφανώς για τους καλοπληρωμένους συντάκτες των εκθέσεων πρόκειται για λεπτομέρεια άνευ σημασίας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν τα ΜΜΕ που έχουν καλές προσβάσεις στις πολιτικές ελίτ.

Η γνωστή Bild, επικαλούμενη κύκλους της Χριστιανοδημοκρατίας, υποστηρίζει ότι «επειδή το ΔΝΤ αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Γιατί όμως το ΔΝΤ αρνείται την εμπλοκή του;

Μήπως γιατί θεωρεί ότι τα πλεονάσματα (που θέλει ο Σόιμπλε) δεν πιάνονται με καμία κυβέρνηση και μήπως γιατί πιστεύει ότι αν δεν μειωθεί δραστικά το χρέος (που δεν θέλει ο Σόιμπλε) δεν υπάρχει προοπτική;

Ο φόβος της ελευθερίας

«Δεν υπάρχει έγνοια πιο βασανιστική και πιο συνεχής για τον άνθρωπο, όταν μείνει ελεύθερος, από το να βρει το γρηγορότερο κάποιον να προσκυνήσει. 

Αλλά ο άνθρωπος γυρεύει να προσκυνήσει κάποιον που είναι κιόλας αναμφισβήτητος, τόσο αναμφισβήτητος που όλοι οι άνθρωποι θα συμφωνήσουν αμέσως να τον προσκυνήσουν όλοι μαζί. Γιατί η έγνοια που βασανίζει αυτά τα αξιολύπητα πλάσματα δεν είναι μονάχα να βρουν κάτι που να το προσκυνήσω εγώ ή κάποιος άλλος, αλλά να βρουν κάτι που θα το πιστέψουν όλοι και που θα το προσκυνήσουν, που θα το προσκυνήσουν οπωσδήποτε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Αυτή λοιπόν, η ανάγκη της γενικής λατρείας, είναι το κυριότερο μαρτύριο του κάθε ανθρώπου χωριστά, όπως και ολόκληρης της ανθρωπότητας από την αρχή του κόσμου. 

Εξαιτίας της γενικής λατρείας εξολόθρευαν ο ένας τον άλλον με το σπαθί. Δημιούργησαν θεούς και φώναζαν ο ένας στον άλλον: "Παρατήστε τους θεούς σας και ελάτε να προσκυνήσετε τους δικούς μας, ειδεμή θα πεθάνετε και σεις και οι θεοί σας!" Κι αυτό θα γίνεται μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, ακόμα και τότε, όταν θα έχουν εξαφανιστεί οι θεοί στον κόσμο: και τότε ακόμα θα πέσουν γονατιστοί μπροστά σε είδωλα. [...]

Σου λέω πως ο άνθρωπος δεν έχει πιο βασανιστική έγνοια, όταν βρεθεί ελεύθερος, από το να βρει εκείνον, στον οποίο θα παραδώσει πιο γρήγορα το δώρο της ελευθερίας, που μ' αυτό γεννιέται αυτό το δύστυχο πλάσμα...»

Νεαρή κοπέλα βούτηξε στο κενό μετά από υπερωρίες 150 ωρών

Πηγή: reuters

Πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων πολλοί αυτοκτονούν, θύματα του «καρόσι», του άγχους που προέρχεται από την εξαντλητική δουλειά, όπως έχει κωδικοποιηθεί η έκφραση στην Ιαπωνία.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει το χαμηλότερο εδώ και 22 χρόνια ποσοστό ανεργίας: 3,1% το 2016, ποσοστό απόλυτα φυσιολογικό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Για κάθε 100 Ιάπωνες υπάρχουν 143 διαθέσιμες θέσεις εργασίας, λένε οι στατιστικές. Όμως, αυτοί οι καθ' όλα θετικοί δείκτες σε συνδυασμό με την εργασιακή δεοντολογία των Ιαπώνων και την αύξηση των ωρών εργασίας που απαιτούν οι επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο «καρόσι» ήτοι: θάνατος από εξαντλητική δουλειά!

Το «καρόσι» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα. 'Ορισε ανώτατο όριο για υπερωριακή απασχόληση τις 60 ώρες, με εξαίρεση 100 ώρες τους μήνες που υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην παραγωγή.

Τα μέτρα προβλέπουν ανάπαυση 11 ωρών από την ώρα που ο εργαζόμενος θα φύγει από την δουλειά του έως την επομένη που θα πάει ξανά. Μέχρι σήμερα, ένας εργαζόμενος που παρέμενε έως τις 11 το βράδυ στο γραφείο του ήταν υποχρεωμένος την επομένη ημέρα, στις 8 το πρωί, να πιάσει πάλι δουλειά. Με το νέο μέτρο, θα έχει την ευκαιρία να ξεκουρασθεί για 11 ώρες.