Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ρώσικη ρουλέτα οι εκλογές στη Γαλλία


Γάλλοι απαντούν για τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Ο κάθε πίνακας δείχνει το πρόβλημα: υγεία, εκπαίδευση, ενότητα, οικολογία, ειρήνη, κοινωνία κ.ά.

Σε κινούμενη άμμο, που εξαφανίζει όλα τα φαβορί και γελοιοποιεί κάθε λογική πρόβλεψη, μετατρέπεται το πολιτικό τοπίο της άγριας Δύσης. Υστερα από τη Βρετανία του Brexit και την Αμερική του Τραμπ, ήρθε η σειρά της Γαλλίας να συμπληρώσει την εικόνα της χαώδους αβεβαιότητας. Σε πρώτο χρόνο, με την απροσδόκητη επικράτηση του άχρωμου πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ, στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς. Ακολούθησε η ακόμη περισσότερο απροσδόκητη νίκη του σοσιαλιστή «αντάρτη» Μπενουά Αμόν εις βάρος του μέχρι χθες πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, στις προκριματικές εκλογές της Κεντροαριστεράς.

Κι εκεί που όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν περίπατο του Φιγιόν, ο συντηρητικός υποψήφιος κατακρημνίστηκε από τον Ολυμπο στα Τάρταρα με το μέγα σκάνδαλο Penelopegate, που εμπλέκει τη σύζυγο και δύο παιδιά του. Η δημοτικότητά του υποχώρησε στην τρίτη θέση, πίσω από τα δύο αουτσάιντερ, την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και τον φιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν.

Βάρκιζα

του Νίκου Μπογιόπουλου 

Ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από από τον αφοπλισμό του ΕΑΜ, στις 12/2/1946, δημοσιεύεται και κατατίθεται στον ΟΗΕ ο απολογισμός της κρατικής καταστολής, της βρετανικής κατοχής και της δράσης των 206 μοναρχοφασιστικών συμμοριών που λεηλατούν τη χώρα. 

Νεκροί: 1.289. Τραυματίες: 6.671. Βασανισθέντες: 31.632. Συλληφθέντες: 84.931. Βιασμένες γυναίκες: 165. Ληστείες: 6.567. Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572. Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: Πάνω από 100.000.

Από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο αφοπλισμού του ΕΛΑΣ:
Το τι θα ακολουθούσε για το λαό και το κίνημά του από τις διαπραγματεύσεις στη Βάρκιζα κι από εκείνον τον απαράδεκτο συμβιβασμό, το είχε προβλέψει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης.

"Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός" - Μνημόσυνο για τους 534 εκτελεσμένους από τους ναζί στη Καλαμάτα


Περίπου 35 χρόνια ιστορίας έχει το μνημόσυνο που γίνεται για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, στις 8 Φλεβάρη του 1994, όμως πρώτη φορά σήμερα Μητροπολίτης βρέθηκε στην τελετή. Και εκτός από τον Μητροπολίτη βρέθηκε στο μνημόσυνο και βουλευτής, κάτι που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν.
Το μνημόσυνο ξεκίνησε να γίνεται επί δημαρχοντίας Σταύρου Μπένου, όμως οι εκπρόσωποι των αρχών απέφευγαν να προσέλθουν, ακόμη το αποφεύγουν πολλοί. Και ο λόγος είναι αυτός που υπαινίχθηκε και φέτος η εκπρόσωπος των συγγενών και απογόνων των εκτελεσμένων, Πότα Κακκαβά, ότι δηλαδή η μνήμη τους αμαυρώθηκε άδικα λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, όταν επανήλθαν στην εξουσία οι ντόπιοι συνεργάτες των κατακτητών, που αμείλικτα επεδίωκαν να σβήσουν κάθε μνήμη αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη…

Σήμερα λοιπόν, στο νεκροταφείο της Καλαμάτας, το μνημόσυνο για τους 534 εκτελεσμένους, σύμφωνα με τον αριθμό που παρουσίασε η Πότα Κακκαβά, είχε ίσως τον περισσότερο κόσμο από κάθε προηγούμενο, σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των αρχών. Ειδικότερα, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φάββας ενώ παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. 
Επίσης έδωσαν και φέτος το «παρών» οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Μανώλης Μάκαρης, Θόδωρος Μπρεδήμας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Ο Ιγκλέσιας επανεξελέγη στην ηγεσία των Podemos με ποσοστό πάνω από 89%

Με ποσοστό που ξεπέρασε το 89%, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη σήμερα γενικός γραμματέας του Podemos από το Συνέδριο του Κόμματος. Νίκησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πολιτικό γραμματέα του κόμματος Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. 

Η νίκη του Ιγκλέσιας είναι καθοριστική και για την πολιτική πορεία του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας διατηρεί και την πλειοψηφία στην «Επιτροπή των Πολιτών», με 37 μέλη ενώ ο Ερεχόν εξέλεξε 23 και η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά» των Μιγκέλ Ουρμπάν και Τερέσα Ροντρίγκεθ 2 μέλη. Επίσης εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, παραμένει στην ηγεσία εγκρίθηκε από το Συνέδριο και το πολιτικό του πρόγραμμα με ποσοστό 56%. Αντίθετα, οι θέσεις που πρότεινε ο 33χρονος Ινίγο Ερεχόν, συγκέντρωσαν ποσοστό 34%.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά και την συνέχιση της έντονης κινηματικής δράσεις, σε αντίθεση με τον Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια «στροφή» του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου αυτό να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE). Επίσης ο Ερεχόν ζητούσε αποκέντρωσε των εξουσιών στο κόμμα καθώς έκρινε ότι αυτή είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη στα χέρια του Ιγκλέσιας. 

Η στιγμή της επανεκλογής του Ιγκλέσιας

«Ενότητα, ενότητα, ενότητα», φώναζαν τα μέλη του κόμματος όταν εμφανίστηκαν μαζί τα δύο κορυφαία στελέχη του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Ενότητα και ταπεινότητα μέχρι τη νίκη» απάντησε ο Ιγκλέσιας στο πλήθος και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του αφού αγκάλιασε προηγουμένως τον Ερεχόν.