Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

O δρόμος προς έναν αποαναπτυξιακό και επανατοπικοποιημένο τρόπο Zωής, συμπεριφοράς και δράσης!

 
Επτά αρχές με τις οποίες μπορείς να το πετύχεις! 

Ξεκινάμε από την πραγματικότητα που λέει ότι η μεγαλύτερη ουτοπία είναι το: «συνέχιζε όπως μέχρι τώρα». Αυτό θα 
οδηγήσει όλους μαζί σε μια αβίωτη δυστοπία.

Τα όρια του «Όλο και περισσότερα, όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο μακριά»:
Γνωρίζουμε όλοι πια ότι έτσι δεν πάει άλλο! Με την χίμαιρα που μας έχει καταλάβει για παραπέρα μεγέθυνση-ανάπτυξη (στη χώρα μας η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη «δίκαιη ανάπτυξη») σκοντάφτουμε παντού σε όρια. Σε όρια κοινωνικά, οικολογικά, ψυχολογικά:

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι κατέχουν όσα και τα 3,5 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων και αυτό δε θα ήταν δυνατό χωρίς την υπερανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής οικονομίας.
Φέτος τις 13 Αυγούστου ξεπεράσαμε σαν ανθρωπότητα το όριο που βάζει ο πλανήτης γη, όσον αφορά στις δυνατότητες που έχει για αναπαραγωγή των ετήσιων συνθηκών ζωής και πόρων.
Μέσα σε δέκα χρόνια (2003-2013) υπήρξε μια εκρηκτική αύξηση των ψυχικών ασθενειών παγκοσμίως και ιδιαίτερα στον «αναπτυγμένο κόσμο». Έχουμε φθάσει στα άκρα των αντοχών του «μέσου ανθρώπου». Είναι καθαρό: το «συνεχίστε έτσι, γρηγορότερα, περισσότερα, ψηλότερα, μακρύτερα» μας ξεπερνά, μας εξουθενώνει, μας πάει πέρα από τις δυνατότητές μας.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό; 

Τι σημαίνει μια νίκη της Λεπέν για την Ελλάδ


Παρότι η νίκη της Λεπέν μοιάζει δύσκολη, εν τούτοις είναι πλέον ένα ενδεχόμενο. Μπορεί μια τέτοια ανατρεπτική εξέλιξη να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.; Φυσικά. Θα τις επηρεάσει άμεσα και ίσως δραματικά.

Εάν η Γαλλία συνεχίσει την πορεία της με τον Μακρόν ή τον Φιγιόν, η ιστορία θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα πάρουν το δρόμο τους: εφαρμογή του προγράμματος, νέο μνημόνιο στα τέλη του 18, εκλογική νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Αυτή η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη πλέον, εάν δεν συμβεί κάτι το εντελώς έκτακτο. Και αυτό θα είναι η νίκη της Λεπέν.
Φτάνοντας στις αρχές Μαρτίου και εάν όλα κυλήσουν ομαλά και η κυβέρνηση έχει κλείσει την αξιολόγηση και έχει συμφωνήσει το νέο μίνι μνημόνιο που της ζητάνε, τότε η νίκη της Λεπέν δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα, παρά μόνον έμμεσες, στο βαθμό που η ίδια η ευρωζώνη θα έχει μπει σε σπιράλ θανάτου. Αυτή η διαδικασία όμως θα κρατήσει αρκετούς μήνες, έως ότου η έξοδος της Γαλλίας σημάνει και το τέλος της Ευρωζώνης ή την συρρίκνωσή της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα, στο τέλος του προγράμματος, σε 15 μήνες δηλαδή από τώρα, θα οδηγηθεί στην επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα, καθώς δεν θα ενδιαφέρει κανέναν η χρηματοδότησή της, σε ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό και πολιτικό περιβάλλον υπό κατάρρευση.

Εάν όμως φτάσουμε αρχές Μαρτίου και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κλείσει την αξιολόγηση και είναι ακόμα στον αέρα, τότε η έκρηξη της βόμβας Λεπέν θα την παρασύρει. Είναι εντελώς απίθανο να πιστέψει κανείς πως η ευρωζώνη θα συνεχίσει τότε, με τη Λεπέν στο κεφάλι της, να ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα και το πιθανότερο είναι να τεθεί ήδη από τον Ιούνιο το grexit επί τάπητος.