Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Ποιοί είναι οι Φιλέλληνες καλλιτέχνες; Πώς απεικόνισαν την Επανάσταση του 1821;

Auguste Vinchon, After the massacre of Samothraki, 1827 

Της Βασιλίκας Σαριλάκη

Τί ξέρουμε για τους φιλέλληνες καλλιτέχνες της Επανάστασης του 1821; Ελάχιστα πράγματα.. Με έκπληξή μου διαπίστωσα, μετά από την έρευνα που έκανα πως όχι μόνον ήρθαν τότε στην Ελλάδα πολλοί σημαντικοί Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, που απεικόνισαν τις μάχες και τους ήρωες, αλλά πολέμησαν κιόλας στο πλευρό των Ελλήνων ακολουθώντας το παράδειγμα του λόρδου Βύρωνα που πέθανε στο Μεσολόγγι! Μάλιστα, η ιστορική μας μνήμη, βασίζεται κατά πλειοψηφία στους φιλέλληνες ζωγράφους καθώς στηρίζεται στις εικόνες αυτών των καλλιτεχνών, που απεικονίζουν την επαναστατημένη Ελλάδα ! Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καθαρή εικόνα, γιατί τότε δεν υπήρχε η φωτογραφία. Επίσης οι οπτικές αυτές μαρτυρίες, έπαιξαν και τον ρόλο της πολεμικής ανταπόκρισης, επηρεάζοντας έντονα την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης.Έχει ενδιαφέρον λοιπόν, να δούμε ποιοί ακριβώς ήταν οι καλλιτέχνες αυτοί, πόσο σημαντικά ήταν τα έργα τους, πως είδαν τον αγώνα για Ελευθερία και πόση σημασία μπορεί να έχει η θαυμάσια αυτή λέξη, η Αλληλεγγύη..

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ: Ζούμε το πραξικόπημα της ολιγαρχίας σε βάρος των λαών

Ο κορυφαίος στοχαστής του Μαρξισμού μιλά στο left.gr
This is a coup? Η οικονομική κρίση είναι το πραξικόπημα της ολιγαρχίας σε βάρος των λαών, λέει ο κορυφαίος μαρξιστής διανοούμενος Ντέιβιντ Χάρβεϊ, εξηγώντας ότι οι τραπεζίτες και οι δανειστές με «όπλο» το χρέος κρατούν ενέχυρο το μέλλον μας.

Μιλώντας στο Left.gr, ο διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης (CUNY), μιλάει για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αβέβαιο μέλλον του ευρώ, περιγράφει το Brexit ως μια ψήφο μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης κι εξηγεί την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, δίνει μια απάντηση στο γιατί βιώνουμε τόσες πολλές κρίσεις μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και περιγράφει την «Ιδανική Πολιτεία» του.

Τι λέει για την Ελλάδα; Ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε επιλέξει το Grexit όταν ξέσπασε η κρίση κι ότι αυτά που ζητάνε οι δανειστές είναι «απολύτως τρελά».

Η συνέντευξη του Ντέβιντ Χάρβεϊ στο Left.gr:


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα 60 της χρόνια. Πρόκειται για μια γιορτή ή για ένα μνημόσυνο;

Διακήρυξη της Ρώμης: Η αρχή για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων


Στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, υπεγράφη από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες η Διακήρυξη της Ρώμης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ρώμης, με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Οι 27 απέστειλαν μήνυμα ενότητας σε όλη την Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή υπέγραψαν μια Διακήρυξη που κατοχυρώνει την αρχή μίας Ένωσης πολλών ταχυτήτων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης επί τεσσέρων σημείων:
ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη
ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπή
κοινωνική Ευρώπη
ισχυρότερη Ευρώπη.

Το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης:

«Εμείς, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενότητας αποτελεί ένα τολμηρό και μακρόπνοο σχέδιο. Πριν από εξήντα χρόνια, ανακάμπτοντας από την τραγωδία δύο παγκοσμίων πολέμων, αποφασίσαμε να ενωθούμε και να αναγεννήσουμε από τις στάχτες της την ήπειρό μας.

Οικοδομήσαμε μια μοναδική Ένωση με κοινά θεσμικά όργανα και ισχυρές αξίες, μια κοινότητα ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, μια σημαντική οικονομική δύναμη με ασύγκριτα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας Η ευρωπαϊκή ενότητα ξεκίνησε σαν ένα όραμα λίγων και μετουσιώθηκε σε ελπίδα των πολλών. Και μετά η Ευρώπη έγινε ξανά μία. Σήμερα, είμαστε ενωμένοι και δυνατότεροι, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη επωφελούνται από τη ζωή σε μια διευρυμένη Ένωση που έχει ξεπεράσει τις παλιές διαφορές.

Τόσο απλά. Τόσοι λίγοι καταστρέφουν ανενόχλητοι ένα ολόκληρο λαό. (μιά ανάρτηση 5 και κάτι χρόνια πριν, που θα μπορούσε να γίνει και σήμερα... μετά απο 63 μήνες κάναμε την πρώτη έξοδο!!)

Οκτώ ώρες στην "ουρά" για να παραδώσεις τις πινακίδες (Λες και τοχεις κλέψει) ....Ατέλειωτη ουρά. Άλλοι μικρά, άλλοι μεγάλα. Άλλοι έβριζαν , άλλοι έκλαιγαν. Κανείς δεν καταλάβαινε για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Τι ωφελεί την οικονομία. Τι ωφελεί την κοινωνία να καταστρέφει ο λαός τα υπάρχοντά του. Ποιοί παίρνουν αυτές τις αποφάσεις? Τι συμφέροντα εξυπηρετούν? Ποιος ωφελείται και ποιος βλάπτεται? Από την παράδοση των πινακίδων ενός μεγάλου αυτοκινήτου (που το κράτος ώθησε το λαό να αγοράσει, δίνοντας κίνητρα ) , το κράτος χάνει 3-4.000 ευρώ από τέλη, ΦΠΑ, φορολογία. Και αναρωτιέσαι γιατί το κάνουν?. Το κάνουν γιατί κερδίζουν κάποιοι. Κερδίζουν τα αφεντικά τους. Κερδίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας. Κερδίζουν οι Γερμανοί. Γιατί αναγκαστικά σε σπρώχνουν να πάρεις άλλο νέων προδιαγραφών από τη Γερμανία (που θαχει και χαμηλά τέλη!!). Να βγει και συνάλλαγμα έξω. ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ ΤΟΥΣ. Αυτή η πολιτική είναι προδοσία. μ
Δυο χρόνια τώρα. 
Λεηλάτησαν τους μισθούς. Πετσόκοψαν τις συντάξεις. Πολλαπλασίασαν τη φορολογία. Μηδένισαν τις φοροαπαλλαγές. Έκλεισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έκλεισαν και τις μεγάλες. Απαξίωσαν την ακίνητη περιουσία. Μας πήραν τα αυτοκίνητα. ΜΑΣ ΠΉΡΑΝ ΤΑ ΌΝΕΙΡΑ. Μας μετέφεραν σε ένα περιβάλλον τρόμου και ανασφάλειας. ΜΙΑ ΜΙΚΡΉ ΜΕΙΟΨΗΦΊΑ που καπηλεύτηκε αρχές ιδέες σύμβολα και ιστορία. Που εξαπάτησε ένα ολόκληρο λαό. ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΕΙ ΤΟ ΈΓΚΛΗΜΑ. ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΟΥΝ ΌΛΑ.

Άσε τον σκύλο σου να σου μάθει να ζείς...

 
Μάθε τη ζωή από τον σκύλο σου,παρατήρησέ τον. Έχεις ένα σοφό πλάσμα μέσα στα πόδια σου.Άρπαξε την ευκαιρία,άσε τον να σου δείξει τον τρόπο να ζείς.

Η ευτυχία που ζωγραφίζεται στη μουτσούνα του όταν του συμβαίνουν τα πιο απλά πράγματα στο κόσμο.

Η απόλυτη πληρότητα που βλέπεις στα μάτια του όταν απλά και μόνο κουρνιάζει ανάμεσα σε σένα και την/τον σύντροφό σου.Η μακαριότητα που εκφράζεται με μικρές φωνούλες όταν αράζει στον ήλιο.

Ο χορός δίχως αύριο γύρω από τα πόδια σου κάθε φορά που γυρίζεις σπίτι,κάθε φορά όμως,ακόμα και αν πετάχτηκες για 5 λεπτά μέχρι το περίπτερο. Ο σκύλος σου,το μόνο πλάσμα που του αρκεί ένα βλέμμα για να ξεπεράσει έναν τσακωμό σας.

Η αναπνοούλα ανακούφισης μόλις τον σκεπάζεις τον χειμώνα με τη κουβερτούλα του. Ο σκύλος σου,αυτός που θα σου γλείψει όλα τα δάκρυα ,θα έρθει να ακουμπήσει το κεφαλάκι του διακριτικά πάνω σου για να σου δείξει πως υπάρχει.

Δεν αξίζουν όλοι αυτό το μεγαλείο.Είναι πολύ συνηθισμένο γεγονός η κακοποίηση αυτών των υπέροχων ζώων από υπάνθρωπους που ονομάζουν τους εαυτούς τους φιλόζωους επειδή απλώς υιοθέτησαν έναν σκύλο.

Οι ακραίες περιπτώσεις είναι γνωστές και εύκολο να τις διακρίνεις. Υπάρχουν όμως και τρόποι κακοποίησης ενός σκύλου που περνούν απαρατήρητοι από τους περισσότερους.

Το ξύλο σε μικρά κουτάβια που από μερικούς «ειδικούς» θεωρείται απαραίτητο για να μάθει ο σκύλος να μην λερώνει μέσα στο σπίτι ή να μην κάνει ζημιές.