Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεώτερος (Martin Luther King Jr) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το οικογενειακό του περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τον κρατήσει μακριά από τον ζόφο της λευκής μισαλλοδοξίας. Πολύ αργότερα θα μιλήσει εκτενώς για τις κουρτίνες που στοίχειωσαν τα παιδικά χρόνια του, εκείνες που χρησιμοποιούσαν στις τραπεζαρίες των τρένων για να χωρίσουν τους λευκούς από τους μαύρους. «Ήμουν πολύ μικρός όταν βίωσα την πρώτη μου εμπειρία πίσω από την κουρτίνα. Ένιωσα σαν να είχε πέσει μια κουρτίνα πάνω σε όλη μου τη ζωή».


Σε ηλικία 15 ετών, ο Μάρτιν Λούθερ άρχισε σπουδές στο Κολέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντας, με βάση ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του εγκατέλειψε δια παντός το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε τη σταδιοδρομία του κληρικού, ύστερα από επιμονή του πατέρα του. Σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ στο Τσέοτερ της Πενσιλβανίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1951 με δίπλωμα θεολογίας.

4 Απριλίου. Μέρα κραυγής…

Κατοικούν μόνιμα στο δρόμο, ψάχνουν να φάνε από τα σκουπίδια και συχνά μας ακολουθούν στις βόλτες μας, άλλοτε χαρούμενα και άλλοτε θλιμμένα μέρα και νύχτα. 

Άλλα ζούνε ελάχιστα, άλλα έχουν μαρτυρικό θάνατο και άλλα πιο τυχερά βρίσκουν οικογένεια και πεθαίνουν ευτυχισμένα μέσα σε μια αγκαλιά. 

Γράφει για τις «Ιστορίες Αδέσποτων» η Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Σκύλων και εμπνεύστρια – υπεύθυνη της ομάδας Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων (Ζω.Ε.Σ.) 

Όταν πάω να γράψω κάθε φορά για τα φιλοζωικά δρώμενα, δεν ξέρω αλήθεια με ποια κατηγορία «αδέσποτων» να πρωτοασχοληθώ. Όλα αυτά τα θλιμμένα μάτια κρύβουν μέσα τους μια πονεμένη ιστορία. Και το συναίσθημα πάντα της εγκατάλειψης. «Εγκαταλείπω»: Αφήνω κάτι/κάποιον σ’ ένα σημείο, ώστε να μη χρειάζεται να φροντίζω πια γι' αυτό. Επομένως παρατάω από πάνω μου την ευθύνη. Χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής… 

Ο έξυπνος κ. Τσακαλώτος

Αρκετοί έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, όταν έρχονται πίσω στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση πως απευθύνονται σε άξεστους. Το βλέπεις στα λόγια και στο ύφος τους. Ένας από αυτούς είναι προφανώς και ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος αντί ως υπουργός οικονομικών, στην κρισιμότερη ώρα, να εξηγεί τις συνεχείς μετατοπίσεις του, που μας έχουν κυριολεκτικά ζαλίσει, επιδίδεται σε ευφυολογήματα και τσιτάτα μεγάλων ανδρών.

Απόστολος Διαμαντής
Το τελευταίο ήταν και το πλέον χαριτωμένο: « Είναι κάποια ανακούφιση για τον υπουργό ότι ενώ στο σύμπαν μπορεί ο άνθρωπος να είναι το μοναδικό νοήμον ον, στη γη ο αριθμός των ανόητων δεν είναι άπειρος», δήλωσε προς όλους εμάς τους ανόητους.

Μάλιστα. Έτσι ακριβώς. Ο υπουργός ανακουφίζεται, όταν σκέφτεται πως οι έλληνες δεν είναι όλοι ηλίθιοι και πως υπάρχει και ένας έξυπνος ανάμεσά τους. Ο ίδιος.

Πόσο έξυπνος είναι; Πολύ. Αν σκεφτεί κανείς με πόση ευκολία περνάει από τις 12 χιλιάδες αφορολόγητο στις 8.900, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα παραιτηθεί και μετά στις 6000 δηλώνοντας ενδιαμέσως ξανά πως θα παραιτηθεί, τότε ναι, είναι ο εξυπνότερος. Διότι, έτσι όπως πάει, δεν του είναι διόλου δύσκολο να δηλώσει αύριο πρωί πως θα ξαναπαραιτηθεί αν πάει στις 5900 και το βράδυ να το υπογράψει χωρίς να χλωμιάσει καθόλου. Και να παραιτηθεί εκ νέου στο επόμενο χαμηλότερο αφορολόγητο. Είναι ο υπουργός που έχει παραιτηθεί τις περισσότερες φορές, επανερχόμενος. Παραιτείται παραμένοντας.