Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Εδώ και 150 χρόνια στο «απόκρυφο» νησί δημιουργούν το πρώτο τεχνητό οικοσύστημα

Ένα πείραμα που διαρκεί εδώ και 150 χρόνια στο απομακρυσμένο νησάκι της Αναλήψεως στον Ατλαντικό Ωκεανό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε τον Κόκκινο Πλανήτη, καταπράσινο. Και να μετοικίσουμε στον Άρη. Και ίσως επίσης να σώσουμε τη Γη. 

Η προσγείωση στο νησί θα μπορούσε να μοιάζει με προσγείωση στον Άρη. Βράχοι από λάβα σχηματίζουν κρατήρες σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου. Τα σπίτια χαμηλά, λευκά και πανομοιότυπα θυμίζουν αποικίες από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στο νησί των 33 τετραγωνικών μιλίων που βρίσκεται νότια του ισημερινού, περίπου στη μέση μεταξύ Νότιας Αμερικής και Αφρικής, ζουν περίπου 800 Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες. 

Εκατοντάδες δορυφόροι παρατηρούν το νησί και καταγράφουν πράγματα απολύτως απόρρητα. Αν πατήσεις στο νησί τότε απέχεις πάνω από 1.000 μίλια από οποιαδήποτε ήπειρο. Η περιγραφή του National Geographic είναι καθηλωτική. Αυτό το νησί, το Νησί της Αναλήψεως, επέλεξαν οι επιστήμονες ενός άλλου αιώνα για να δημιουργήσουν το πρώτο τεχνητό οικοσύστημα του πλανήτη.

Δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος πάνω στη Γη 

Ο Δαρβίνος πρώτος είπε αυτό που μετέπειτα στιγμάτισε το νησί της Αναλήψεως. Αποκάλεσε το νησί «απόκρυφο». Σχεδόν 200 χρόνια αργότερα όλοι επαναλαμβάνουν τη φράση του. Ο Δαρβίνος σταμάτησε στο νησί πηγαίνοντας από τα καταπράσινα Γκαλαπάγκος στην Αγγλία. Κι αν τα Γκαλαπάγκος ήταν η Εδέμ του, τότε το νησί της Αναλήψεως ήταν η κόλασή του.