Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις - Για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Kοιτάτε ετοιμαζόμαστε για μια άλλου είδους σκλαβιά τώρα.
Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι είναι;
Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις;
Θα γίνουμε μια επαρχεία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη…
Και θα έχουμε μια ψευδαίσθηση ότι συνδιοικούμεθα στην Ευρώπη.
Λοιπόν αυτή δεν είναι μια σκλαβιά;
Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επί τουρκοκρατίας.
Και πάλι εξαιρέσεις επί τουρκοκρατίας υπήρξανε και αναπτυχθήκαμε στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Το ίδιο θα συμβεί και τώρα..
Μόνο που δεν θα ζουν στην Αθήνα και θα ζουν στο Ευρωπαϊκό χώρο.
Μα ποιος από εμάς δεν θα το έκανε αν είχε τις δυνατότητες.
Έστω και πριν 20 χρόνια;
Υπάρχει καμία εγγύηση σωστής αναπτύξεως, εδώ μέσα σε αυτό τον τόπο;
Ποτέ!
Αλλά βέβαια ο τόπος μας προχωράει πάντα με τις εξαιρέσεις του.
Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον.
Περί τουρκοκρατίας λοιπόν, ασφαλώς θα είναι μια μορφή της Ευρωπαϊκής μας θητείας, που βέβαια δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε, ούτε να ελευθερωθούμε διότι θα είναι μια επιλογή μας, ενώ επί τουρκοκρατίας έγινε μια υποταγή μας, αυτή είναι η διαφορά.

(Οι δηλώσεις αυτές του Μάνου Χατζιδάκι, έγιναν το 1990)

Εμμανουήλ (Μάνος) Χατζιδάκις (1925-1994) μουσικοσυνθέτης.


Οι πάνοπλοι Ναζί σκότωσαν ακόμα και μωρό και χάραξαν τον αγκυλωτό σταυρό στο πρόσωπό του. Η εντολή για τη σφαγή στο Δίστομο: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα»

Το καλοκαίρι του 1944 οι Γερμανοί είχαν αποδυναμωθεί αρκετά. Εκτός από τις μάχες, είχαν αρχίσει να χάνουν και την ψυχραιμία τους. 

Έτσι, μπροστά στην απειλή των αντάρτικων δυνάμεων, χτυπούσαν τα χωριά και σκότωναν τους ανυπεράσπιστους κατοίκους ως αντίποινα. Ένας από τους στόχους τους ήταν και το Δίστομο, το οποίο βρισκόταν σε μια νευραλγική θέση μεταξύ Ελικώνα και Παρνασσού, όπου δρούσαν αντάρτες. 


Στις 10 Ιουνίου δυνάμεις των Ες Ες ξεκίνησαν την πορεία τους προς το χωριό ντυμένοι μαυραγορίτες. 

Είχαν επιτάξει δύο ελληνικά φορτηγά και χρησιμοποίησαν τα ρούχα, αλλά και τον οπλισμό που βρήκαν για να προκαλέσουν τους αντάρτες. Στην πορεία ενώθηκαν με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανούς και άρχισαν να σκορπούν τον θάνατο. Σκότωσαν 5 αγρότες και συνέλαβαν άλλους 12. 


Λίγο αργότερα μπήκαν στο Δίστομο και ξεκίνησαν την αναζήτηση ανταρτών, αλλά και το πλιάτσικο σε σπίτια και μαγαζιά. Όταν τελείωσαν, άρχισαν να κατευθύνονται προς το διπλανό χωριό. Εκεί μια ομάδα 11 ανταρτών προσπάθησε να αντισταθεί. 

Η φρίκη των SS στο Δίστομο: Με τα μάτια της Παναγούλας


Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο κατέβηκαν στο Στείρι, περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβαδειά και την Άμφισσα με σκοπό την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των κατοίκων του Διστόμου, αλλά και του Στειρίου και του Κυριακίου.

Χωριά των οποίων πολλοί κάτοικοι ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τον ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Οι αντάρτες φτάνοντας στο Στείρι έστησαν ενέδρα με τρεις διμοιρίες στη θέση Λιθαράκι 1,5 χιλιόμετρο πριν το χωριό. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι φάνηκανοι οι γερμανικές δυνάμεις (4 γερμανικά και 2 επιταγμένα ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς για να μην κινήσουν υποψίες) και οι αντάρτες άρχισαν να τους απωθούν.

Η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι και τότε οι Γερμανοί αναγκάσθηκαν σε οπισθοχώρηση.

Οι γερμανικές απώλειες ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, ενώ των Ελλήνων 15 νεκροί.
Η σφαγή