Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Στις μυστικές φυλακές της Υεμένης, τα Εμιράτα βασανίζουν και οι ΗΠΑ... ανακρίνουν

Χιλιάδες άντρες έχουν εξαφανιστεί μέσα σε ένα δίκτυο μυστικών φυλακών στη νότια Υεμένη. Στις φυλακές αυτές η κακοποίηση και τα ακραία βασανιστήρια - όπως η «σχάρα» κατά την οποία το θύμα δένεται σε μια σούβλα και περιστρέφεται σαν ψητό πάνω από τη φωτιά - είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Τα στοιχεία αυτά φέρνει στο φως μια έρευνα του Associated Press, σύμφωνα με την οποία ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα Άμυνας παραδέχονται ότι έχουν συμμετάσχει σε ανακρίσεις κρατουμένων στην Υεμένη αλλά αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή ή γνώση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ακόμη και η ανάκριση κρατουμένων που έχουν υποστεί βασανιστήρια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη συνενοχή στα βασανιστήρια και τη θεωρεί έγκλημα πολέμου. 

Το πρακτορείο κατέγραψε ένα δίκτυο τουλάχιστον 18 μυστικών φυλακών σε όλη την περιοχή της νότιας Υεμένης. Φυλακές τις οποίες διοικούν δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Υεμένη, οι οποίες δημιουργήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις χώρες του Κόλπου. Για τις φυλακές αυτές υπάρχουν μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, συγγενών κρατουμένων, δικηγόρων πολιτικών δικαιωμάτων, ακόμη και αξιωματούχων της Υεμένης. Οι φυλακές είναι είτε κρυμμένες, είτε σε περιοχές εκτός δικαιοδοσίας της κυβέρνησης της Υεμένης, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια έχει λάβει βοήθεια από τα Εμιράτα, στον εμφύλιο πόλεμο που πλήττει τη χώρα.