Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Δέκα λόγοι για να παραμείνει στη φυλακή η Ηριάννα

Η αίτηση αναστολής της Ηριάν​ν​ας ​Β.Λ. ​ απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών ​ενώ​ ο Εισαγγελέας της Έδρας έκρινε ότι είναι «ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων» ​και ότι ​η συνέχιση της φυλάκισης «δεν συνιστά υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη».

Αντί σχολίου, και με βάση το σκεπτικό της απόφασης, σταχυολογούμε 10 υποθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις της Δικαιοσύνης, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και​, φυσικά, ​ δικαιολογούν αυτή την απόφαση:


​​​1) Ο ίδιος Εισαγγελέας που έκανε αρνητική πρόταση για την Ηριάνα – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- είχε κρίνει ότι ό αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος «δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» και αφέθηκε ελεύθερος. Όλοι οι κατηγορούμενοι της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α., όλη τη ηγετική ομάδα ακόμη και ο δολοφόνος Ρουπακιάς είναι σήμερα ελεύθεροι ενώ η δίκη, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν έχει ολοκληρωθεί. Κανένα μέλος της Χ.Α. για καμία από τις εκατοντάδες υποθέσεις δολοφονιών, βαρέων σωματικών βλαβών και επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων, δεν βρίσκεται στη φυλακή και ελάχιστοι έχουν καταδικαστεί ή έστω κατηγορηθεί. Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και δόθηκαν αναστολές.

2) Στην υπόθεση του NOOR 1, ελάχιστοι από τους καταδικασθέντες βρίσκονται στη φυλακή ενώ λόγω διαφόρων «γεγονότων», ο εγκέφαλος και βασικοί πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης υπόθεσης ναρκωτικών στην Ευρώπη, δεν έχουν λογοδοτήσει, καν, στη δικαιοσύνη.

Η χαμένη τιμή της Ηριάννας Β.Λ.


Στο μυθιστόρημα του Χάινριχ Μπελ «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», που η δράση του εκτυλίσσεται στη Δυτική Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του 1970, μια απολιτική νοικοκυρά μπλέκει με την αστυνομία και διασύρεται από τον κίτρινο τύπο επειδή έκανε το έγκλημα να συνδεθεί ερωτικά με έναν ληστή τραπεζών, ύποπτο για τρομοκρατία. Ομολογώ πως δεν θυμάμαι αν το έχω διαβάσει, ασφαλώς όμως έχω δει την ταινία που γυρίστηκε το 1975 από τον Φόλκερ Σλέντορφ και τη Μαργκαρέτε φον Τρότα με βάση το μυθιστόρημα.

Βρίσκω πως η υπόθεση του μυθιστορήματος και της ταινίας έχει κάποιες ομοιότητες με μια υπόθεση που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, στην πραγματική ζωή, παρόλο που υπάρχουν πολλές και βασικές διαφορές μεταξύ τους -γι’ αυτό και έβαλα αυτόν τον τίτλο στο σημερινό άρθρο, που είναι αφιερωμένο στην υπόθεση της πανεπιστημιακού Ηριάννας Β.Λ. και στη χαμένη ελευθερία της.

Τον Μάρτιο του 2011 δυνάμεις των ΕΚΑΜ μπαίνουν ξημερώματα στο διαμέρισμα του φοιτητή του ΕΜΠ Κώστα Π. που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Μαζί του βρίσκεται η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής και φίλη του Ηριάννα Β.Λ. που είχε κοιμηθεί μαζί του εκείνο το βράδυ. Η Ηριάννα προσάγεται, δίνει DNA και τα λοιπά, και αφήνεται ελεύθερη. Δυο χρόνια αργότερα, το 2013, ενώ ο φοιτητής δικάζεται, απαγγέλλεται κατηγορία στην Ηριάννα με βάση ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA που βρέθηκε πάνω στη γεμιστήρα όπλου που υποτίθεται ότι έχει σχέση με την υπόθεση της ΣΠΦ.

Ελληνική δικαιοσύνη: Ό,τι χολεριασμένο και άρρωστο


Του Άρη Χατζηστεφάνου

«Η αστυνομία», είπε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις έφτασε «να εκπροσωπεί ό,τι χολεριασμένο και άρρωστο κρύβει μέσα του ο άνθρωπος – για να προστατέψει μ’ έναν ακάθαρτο μανδύα τις έννοιες έθνος, πατρίδα, σπίτι, εκκλησία, κράτος και οικογένεια. Έννοιες ιερές, που έγιναν πανάθλιες απ’ όσους ανέλαβαν με αυθαιρεσία ανάξια να τις φρουρήσουν».

Ήρθε η στιγμή, νομίζω, στη θέση των αστυνομικών να προσθέσουμε και τους Έλληνες δικαστές.

Ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη αναλγησία στον ανθρώπινο πόνο, τόση αδιαφορία για το πνεύμα (αν όχι και για το γράμμα) των νόμων και λιγότερο σεβασμό σε έννοιες όπως ελευθερία και δημοκρατία.

Η απόφαση εναντίον των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που λαμβάνεται με μόνο γνώμονα το συμφέρον υπεργολαβικών εταιρειών που θα ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιώντας εργαζόμενους-σκλάβους, είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο.

Αυτό το βαθιά αντιδραστικό και ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση σώμα ευθύνεται μεταξύ άλλων για την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών.