Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

«Η συνουσία γινόταν από μία τρύπα στον τοίχο»: Βούρλα, Το τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα …

Γράφει η Τέτη Σώλου,Συγγραφέας

Τα Βούρλα που θα μας απασχολήσουν δεν είναι τα Καμμένα Βούρλα, δεν είναι ούτε τα φυτά ούτε οι ανόητοι άνθρωποι (παρόλο που ο χαρακτηρισμός τους ως βούρλα δεν είναι εντελώς άσχετος με το θέμα μας). Τα Βούρλα ήταν ένα τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο δήμος του Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας. 

Ήταν περιφραγμένο με ψηλό μαντρότοιχο, είχε πτέρυγες με ομοιόμορφα κελιά κι έμοιαζε με φυλακή. Τον καιρό της κατοχής μετατράπηκε σε φυλακή και ως φυλακή τελείωσε τη σταδιοδρομία του το 1970 που κατεδαφίστηκε.
Ανάπτυξη και υπόκοσμος

Το 1835 ο Πειραιάς ήταν ένα λιμανάκι χωρίς κίνηση, με λίγα αλιευτικά, μερικές καλύβες και χίλιους κατοίκους. Κάπου κάπου προσορμιζόταν κανένα πλοίο, για ν' αποπλεύσει μετά από λίγες ώρες.
Από τα πρώτα χρόνια που άρχισε ν' αναπτύσσεται, για να γίνει από γραφικό χωριό όμορφη πόλη και σημαντικό λιμάνι, έλκυσε και υπόκοσμο. Άρχισε ν' ανθεί η πορνεία και τα περί αυτήν: προαγωγοί, σωματέμποροι, νταβατζήδες, νταήδες... 
Οι συμπλοκές, τα φονικά, τα ναρκωτικά και οι αρρώστιες ήταν θλιβερή καθημερινότητα. Από τα καράβια κατέβαινε κάθε καρυδιάς καρύδι: τυχοδιώκτες, λαθρέμποροι, απατεώνες, τζογαδόροι, σωματέμποροι, αρτίστες, και γενικώς αποβράσματα που εμπλούτιζαν τον ντόπιο υπόκοσμο. 
Τις νύχτες έπεφταν απανωτές πιστολιές και γίνονταν αληθινές μάχες ανάμεσα στις συμμορίες. Τα μπορντέλα βρίσκονταν ανάμεσα στις κατοικίες και οι αδέσποτες πόρνες παντού. Οι οικογενειάρχες διαμαρτύρονταν συνεχώς για τη συνύπαρξή τους με τον υπόκοσμο. Με το δίκιο τους, γιατί μέσα σε τριάντα χρόνια ο Πειραιάς είχε γίνει μεν μια όμορφη πόλη, αλλά κι επικίνδυνη.

Οικοπεδικός χριστιανισμός



Ο Χριστός άφησε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι χριστιανοί που διαθέτουν δύο χιτώνες: Να δίνουν τον έναν σε κείνους που τον έχουν ανάγκη. Δυστυχώς, δεν υπήρξε το ίδιο σαφής για όσους διαθέτουν και δύο, και τρία, και εκατό οικόπεδα. Κι έτσι ο μητροπολίτης Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελορίζου Χρυσόστομος κατέφυγε όταν ανέκυψε ένα σχετικό πρόβλημα όχι στο Ευαγγέλιο, αλλά σε δικηγόρο, "έγκριτο συνεργάτη" της μητρόπολής του. 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η ακριτική Τήλος δέχεται το τελευταίο διάστημα κύματα προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Γυναίκες, παιδιά, μωρά, ηλικιωμένοι φτάνουν εκεί έπειτα από ταλαιπωρία εβδομάδων για να σωθούν από τον Ηρώδη του πολέμου. Κάνουν ό,τι μπορούν η δήμαρχος και οι κάτοικοι με τους χιτώνες που διαθέτουν. Αλλά χρειάζεται επειγόντως ένα κέντρο υποδοχής, που θα εξασφαλίζει συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης στους πρόσφυγες. 

Έκανε λοιπόν τα δέοντα ο δήμος. Έπειτα από αγώνα εξασφάλισε κάποια κονδύλια από τους αντιπροσώπους της πολιτείας. Ύστερα στράφηκε προς τον αντιπρόσωπό του Θεού για να ζητήσει την παραχώρηση για κάποιο διάστημα ενός οικοπέδου, ιδιοκτησίας της μητροπόλεως, στο οποίο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά κάποια ερείπια. Διαθέτει όμως νερό και ρεύμα και μπορεί γρήγορα να διαμορφωθεί έτσι που να λυθεί το άμεσο ανθρωπιστικό πρόβλημα. 

21 εκατομμύρια σύγχρονοι δούλοι

Τουλάχιστον 21 εκατομμύρια άνθρωποι
πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, στην πλειονότητα σεξουαλικής, αποφέροντας τεράστια κέρδη στους σύγχρονους δουλέμπορους.

Αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΗΕ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με το σύνθημα «Λάβε δράση για να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τα θύματα εμπορίας» ξεκίνησε η φετινή εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του φαινομένου εκμετάλλευσης ανδρών και γυναικών, αγοριών και κοριτσιών από τα κυκλώματα εμπορίας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας 20.9 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, την στιγμή που η καταναγκαστική εργασία και η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές βιομηχανίες αποφέροντας 150 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Μπορούν οι ΗΠΑ να χάσουν την παγκόσμια ισχύ τους;

Ήδη από τις πρώτες ημέρες του Τράμπ στο Οβάλ Γραφείο, η καταστροφή του διεθνούς κύρους των ΗΠΑ ήταν ένα ξεκάθαρο γεγονός. Σαν καθοδηγούμενος από κάποιο κακόβουλο σενάριο, ο νέος Πρόεδρος φάνηκε να αμφισβητεί κάθε θεμελιώδη πυλώνα που στήριζε την παγκόσμια ισχύ των ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια. Υποβαθμίζοντας το ΝΑΤΟ, απομακρύνοντας τους συμμάχους στην Ασία, ακυρώνοντας εμπορικές συμφωνίες και πετώντας στα σκουπίδια σημαντικές επιστημονικές μελέτες για το κλίμα, ο Τραμπ φαίνεται να ξηλώνει επιμελώς όσα είχαν διατηρήσει την Ουάσιγκτον στην κορυφή του κόσμου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Έχοντας μείνει άναυδοι από την εξωτερική πολιτική του, οι αναλυτές, ανά τον κόσμο και από όλο το πολιτικό φάσμα, έχουν υψώσει τις φωνές τους ασκώντας κριτική. Όπως έγραψαν σε κεντρικό τους άρθρο οι Los Angeles Times ο Τράμπ είναι "τόσο απρόβλεπτος, τόσο άτσαλος, τόσο τυφλά εγωιστής, τόσο αιθεροβάτης", που απειλεί να "γκρεμίσει την θέση της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα" και να "θέσει σε κίνδυνο τον πλανήτη" με τις "αποτρόπαιες" πολιτικές επιλογές του. "Είναι ένα κορόιδο που συρρικνώνει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία και βοηθά την Κίνα να γίνει σπουδαία ξανά (σσ: παράφραση του Make America Great Again)", γράφουν οι New York Times αναφερόμενες στην απώλεια των συμμάχων στην Ασία ύστερα από την απόφαση του Τράμπ να "σκίσει την συμφωνία TPP την πρώτη κιόλας εβδομάδα στο Οβάλ Γραφείο".