Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

17 Αυγούστου 1944: Το μπλόκο της Κοκκινιάς (αφιέρωμα)

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για την Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών - δείτε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων τις 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, όταν δυνάμεις του γερμανικού στρατού μαζί με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή στήνοντας το λεγόμενο μπλόκο. Η αφήγηση περιλαμβάνει μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, επέζησαν της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε, έχασαν συγγενείς και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Περιγράφεται η σημασία της Κοκκινιάς ως περιοχή με έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα, με μαζικές εργατικές και άλλες κινητοποιήσεις, ένοπλη δράση και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με αποκορύφωμα τους μήνες που μεσολάβησαν από το τέλος του 1943 και μέχρι τον Αύγουστο του 1944.

Πατέρας αποκηρύσσει δημόσια τον λευκό εθνικιστή γιο του: Όσο μισείς δεν είσαι ευπρόσδεκτος

Η μικρή πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα διεθνώς, μετά τα αιματηρά επεισόδια της 11ης Αυγούστου. Όλα ξεκίνησαν όταν ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών και υπέρμαχων της λευκής ανωτερότητας, θέλησαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής της πόλης να ξηλωθούν από το πάρκο το άγαλμα του στρατηγού Λι υπέρμαχου της δουλείας και άλλων επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του Νότου. Ενάντια στη συγκέντρωση διαδήλωναν αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Ένας ακροδεξιός έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών σκοτώνοντας την 32χρονη Χέδερ Χέιερ. 

Στο πλαίσιο των γεγονότων κάτι που συζητήθηκε, όπως τίποτα άλλο, ήταν η επιστολή με την οποία ένας πατέρας αποκήρυξε δημόσια το γιο του, ο οποίος είναι λευκός εθνικιστής και συμμετείχε στην πορεία «Unite the Right rally». Ο Pearce Tefft από το Φάργκο της Βόρειας Ντακότα γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Peter Tefft, ο γιος μου, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μας». Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου, στα περισσότερα αμερικανικά μέσα.