Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η ισπανική δεξιά τα (ξανά) κάνει θάλασσα. Του Στέλιου Κούλογλου

Στέλιος Κούλογλου
Τρακτέρ γυρίζουν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης φορτωμένα με σημαίες της Καταλονίας, οι διαδηλώσεις των φοιτητών διαδέχονται αυτές των εργαζόμενων, στις γειτονιές σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης για να μην χρησιμοποιηθούν για εκλογικά κέντρα στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Και η όλη υπόθεση με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ίσως θα διδάσκεται στο μέλλον ως μάθημα, για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει μια εξουσία, αν θέλει να διατηρήσει ενωμένη μια χώρα.

Η διάσταση Μαδρίτης-Βαρκελώνης έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, πολύ αίμα και καταπίεση ιδίως στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, αλλά μετά την πτώση της τελευταίας θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με δημοκρατικό τρόπο. Αυτό πήγε να γίνει το 2006, με την υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος αυτονομίας με την υποστήριξη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ζαπατέρο και της αριστεράς της Καταλονίας.

Το Λαϊκό Κόμμα της ισπανικής δεξιάς, αντίθετο ιστορικά με τις διεκδικήσεις των Καταλανών, έτοιμο να εκμεταλλευθεί τον ισπανικό εθνικισμό για εκλογικούς λόγους, προσέφυγε στο συνταγματικό Δικαστήριο που ακύρωσε μια σειρά από άρθρα της συμφωνίας. Μετά από αυτό το «πραγματικό πραξικόπημα» όπως το αποκαλούν εδώ στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε η κλιμάκωση της διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με αποτέλεσμα, πάνω από το 40% των Καταλανών να υποστηρίζουν σήμερα την πλήρη ανεξαρτησία του έθνους τους, την στιγμή που το 2010 το ποσοστό τους δεν ξεπερνούσε το 10%.

Καταλήψεις στα σχολεία της Καταλονίας - Πληροφορίες για επιδρομή της αστυνομίας στο κέντρο τηλεπικοινωνιών

Η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε σήμερα επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia» που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Στο μεταξύ, η ισπανική αστυνομία έχει λάβει εντολή να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα.

Εντολή εκκένωσης στα σχολεία 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή επειδή σκότωσε αμυνόμενη τον βιαστή της

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Ναυπλίου δεν αναγνώρισε την αυτοάμυνα απέναντι σε σεξουαλική επίθεση και καταδίκασε την 22χρονη Π.Α σε 15 χρόνια κάθειρξη και 4 μήνες για ανθρωποκτονία, αναγνωρίζοντας της μόνο κάποια ελαφρυντικά.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με στοιχεία από τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου ο Ν.Ζ. βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22 Ιουνίου του 2016 σε πεζόδρομο στη Κόρινθο, έχοντας ένα αλλά μοιραίο τραύμα στον θώρακα από μαχαίρι οικιακής χρήσης το οποίο και εντοπίστηκε στο σημείο.

Το τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου εξιχνίασε μέσα σε λίγη ώρα την υπόθεση αξιοποιώντας υλικό από κάμερα της περιοχής καθώς και μια μαρτυρία που οδήγησαν στην σύλληψη της 22χρονης κοπέλας. Η ίδια ομολόγησε την πράξη της εξηγώντας πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα καθώς πέρα από την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε μαζί με την ανήλικη φίλη της θεώρησε (εσφαλμένα όπως προκύπτει από τα ευρήματα) ότι ο 46χρονος άνδρας κρατούσε μαχαίρι. Έχει ίσως σημασία να αναφερθεί ότι ο 46χρονος άντρας σύμφωνα με την τοξικολογική έκθεση βρισκόταν την στιγμή εκείνη σε κατάσταση προχωρημένης μέθης αφού το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του προσδιορίστηκε σε 2,8 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Σε βάρος της 22χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.