Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Θετικές αντιδράσεις για τον περιορισμό της «Σαρία» στη Θράκη

Θετικά βλέπουν νομικοί και άνθρωποι του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη μετατροπή της προσφυγής στους Μουφτήδες της Θράκης για κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα σε απολύτως προαιρετική και την υπαγωγή τους στο αστικό δίκαιο και όχι στη Σαρία, όπως μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρ​ώπης, όπου εφαρμόζεται το ισλαμικό δίκαιο σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου και για πολλές δεκαετίες επισημαίνεται η σύγκρουση με τους σύγχρονους κανόνες δικαίου και το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης και η άνιση μεταχείριση της γυναίκας, ασύμβατη με το δυτικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Κομοτηνή δήλωσε πως η κυβέρνηση με σχετική ρύθμιση θα προχωρήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, που στο εξής θα είναι προαιρετική.

Όπως είπε, η σημερινή κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα και, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή ​στους Μουφτήδες της Θράκης για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου. Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.