Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Κούβα, η δύναμη του παραδείγματός της

Συγχαρητήρια μηνύματα από παγκόσμιους ηγέτες για την 59η Επέτειο του θριάμβου της Κουβανικής Επανάστασης επιβεβαιώνουν το κύρος που κέρδισε το νησί της Καραϊβικής διεθνώς.

Η Κούβα είναι ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τους φτωχούς του κόσμου και παγκόσμιο σημείο αναφοράς στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της προστασίας των παιδιών και άλλους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Συγχαίροντας τον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο για την 59η Επέτειο, ο Μαδούρο ονόμασε ηρωική την αντίσταση του λαού της Κούβας για σχεδόν έξι δεκαετίες ενάντια στην επιθετικότητα που δέχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η κουβανική επαναστατική διαδικασία εξακολουθεί να ισχύει, παρά τη μισθοφορική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, πολλές πράξεις σαμποτάζ και ανατρεπτικές δραστηριότητες, και παρά τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από την Ουάσιγκτον για περίπου 60 έτη.»

Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο έστειλε μια αγκαλιά αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό, τον οποίο περιέγραψε ως πομπώδη αρχιτέκτονα «αυτού του μεγάλου καθολικού έπους».

Επίσης ο βολιβιανός πρόεδρος, Έβο Μοράλες, χαιρέτησε τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας, για την σημαντική επέτειο.

«Δηλώνουμε τον θαυμασμό μας για τα επιτεύγματα, για τον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη και για την αντοχή τους στον αποκλεισμό των ΗΠΑ που μετράει πάνω από μισό αιώνα. Ζήτω η Κούβα!» δήλωσε ο πρόεδρος με ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά τους, οι κορυφαίοι ηγέτες του Βιετνάμ και της Κίνας έστειλαν τα συγχαρητήρια μηνύματά τους. 

Σύμφωνα με τους μελετητές, η Κουβανική Επανάσταση είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν έγινε η προσπάθεια να απογαλακτιστεί η Κούβα από το τότε ισπανικό αποικιακό καθεστώς.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός έδειξε σημάδια πατριωτισμού και γενναιότητας, αρετές που κληρονόμησε αργότερα η νέα γενιά του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, που διοικούσε τον στρατό των ανταρτών, οδηγώντας στην τελική νίκη στις 1 Ιανουαρίου 1959.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, διατηρήθηκε η ικανότητα αντίστασης του κουβανικού λαού και η μεγαλύτερη από τις Αντίλλες έχει δημιουργήσει ένα στάδιο κοινωνικού μετασχηματισμού σε διάφορους τομείς.

Αρκεί να ληφθούν μόνο ως αναφορά τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα στην Υγεία. Το νησί έκλεισε το 2017 - μετά από 10 διαδοχικά έτη - κάτω από 5 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, με ποσοστό νηπιακής θνησιμότητας 4,0, το χαμηλότερο στην ιστορία του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου