Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

“Εφημερίς των Κυριών: Τ’ Όνειρο”, μια παράσταση για τη ζωή της Καλλιρρόης Παρρέν, στο Μέγαρο Μουσικής


«Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο». Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, θα ανέβει από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου, υπό την αιγίδα του ΚΕΘΙ (Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας),στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σαν σε όνειρο, η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918, η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην πλοκή του έργου συναντά την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλενα Παλαιολόγου
είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από τη «γυναίκα» ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ’ όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.




Συντελεστές

Συγγραφέας – ποιήτρια: ΄Ελενα Παλαιολόγου
Επιμέλεια κειμένων: Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη
Σκηνοθέτης: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Χορογραφία – performer: Φένια Μπότση
Σκηνογράφος: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Καλλιόπη Παλεοσελίτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου
Φωτισμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ήχος: Γιάννης Πατρίκιος
Κομμωτής: Παναγιώτης Προικιός
Μακιγιάζ: Έλενα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Χρήστος Δεληκάρης
Υπεύθυνη Διαφήμισης & Marketing: Αθανασία Παναγιωτοπούλου
Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ

Τα τραγούδια ερμηνεύει: Μόρφω Τσαϊρέλη

Χορεύτριες: Πένυ Μακαρίου, Εμμανουέλα Κοκμοτού, Χρύσα Μπράτσα, Μαρία Μαρίνα, Νεφέλη Αργυροπούλου, Μαρία Σφήκα,

26-27 Φεβρουαρίου, 5-6 Μαρτίου, 8 Μαρτίου, 12-13 Μαρτίου,19-20 Μαρτίου 2018Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20:00

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων:
Εισιτήριο στο ταμείο του θεάτρου: 14 ευρώ
Μέσω viva.gr είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένα (άνεργοι – ΑΜΕΑ – φοιτητές κλπ.): 8 ευρώ
Σύλλογοι: 10 ευρώ (κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6977201890 ή στο email: machitheo@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου