Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας συνελήφθη στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Άγκυρας


Το κύριο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD (που έχει ως ένοπλη πτέρυγα την πολιτοφυλακή YPG) ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη το Σάββατο 24 Φλεβάρη στην Πράγα κατ' εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση. 
Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα Σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.
Στη δήλωσή του, το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του ... χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».
Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.
Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.
Η Τουρκία έχει εκδώσει από το Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το Φλεβάρη του 2016, στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως άρχισε τις προσπάθειες για την έκδοση του Μούσλιμ στην Άγκυρα και πως είχε ζητήσει από τις τσεχικές αρχές να τον συλλάβουν.
«Αφού διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο βρισκόταν στην Τσεχική Δημοκρατία, έγιναν οι απαραίτητες επαφές και ζητήθηκε να συλληφθεί και να εκδοθεί στη χώρα μας», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.
Τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών εργάζονται για να εξασφαλίσουν την έκδοση του Μούσλιμ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπακίρ Μποζντάγ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Μούσλιμ διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε θάνατο, αν δικαστεί στην Τουρκία και πως η σύλληψή του, αν τελικά εκδοθεί, θα είναι μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις Κούρδων αξιωματούχων από την Τουρκία έπειτα από εκείνη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.
Στην Πράγα ο Σάλεχ Μούσλιμ συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα από την πόλη, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο.
Η συνάντηση αυτή ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα, όμως ένας από τους Τούρκους συμμετέχοντες φωτογράφισε τον Μούσλιμ και η φωτογραφία του αναμεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε ελεύθερα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου