Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Κυρώσεις κατά Βενεζουέλας από την ΕΕ - Την ώρα που βράζει η Ιταλία για το συνταγματικό πραξικόπημα .."Οι εκλογές εν ήταν «ελεύθερες δίκαιες και διαφανείς»" .

- Σε αντίθεση με τις εκλογές στην Ιταλία, σε αντίθεση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε Ελλάδα, ή με τα αντίστοιχου σε Κύπρο, Δανία και Ιρλανδία παλιότερα; Δεν πήρε παράδειγμα ο Μαδούρο πό τις "ελεύθερες δίκαιες και διαφανείς" εκλογές στην Ουκρανία, που επέβαλλε και αναγνώρισε η Ε.Ε.... Από τον διορισμό κυβερνήσεων σε μια σειρά από χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.
Ο Μαδούρο από τη πλευρά του, τόνισε πως η ανακοίνωση είναι αναιδής και κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να χώνει την μύτη της στο εσωτερικό της Βενεζουέλας.
- Στην στυγνή και απάνθρωπη ανακοίνωσήτης η Ε.Ε. αποκαλύπτει ότι θα προπαθήσει να "πνίξειν" οικονομικά την Βενεζουέλα, να την καταστρέψει οικονομικά καταφέρνοντας ταυτόχρονα το ακατόρθωτο ... τα μέτρα αυτά του οικονομικού στραγγαλισμού... "να μην βλάπτουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, τα βάσανα του οποίου θέλει να ανακουφίσει η ΕΕ" !!!

- Η ΕΕ αποφάσισε την Δευτέρα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, με τους υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρουν σε ανακοίνωση τους πως θέλουν να «ανακουφίσουν» τον λαό της Βενεζουέλας. «Η ΕΕ σκοπεύει να αντιδράσει γρήγορα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται, για να επιβάλει νέα περιοριστικά, στοχευμένα και αναστρέψιμα μέτρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην βλάπτουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, τα βάσανα του οποίου θέλει να ανακουφίσει η ΕΕ».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, υποστήριξε ότι οι πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Μαδούρο με μεγάλη διαφορά «δεν ήταν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς», ενώ πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να περιληφθούν κι άλλα άτομα στο πρόγραμμα των κυρώσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αποφασιστούν επισήμως τα μέτρα τον Ιούνιο».

Άμεση ήταν η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο που έκανε λόγο για αναίδεια και κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει τις παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι ευρωπαίοι υπουργοί «έχουν την αναιδή πρόθεση να χώνουν την μύτη τους και η Βενεζουέλα οφείλει να πει τώρα: ΕΕ στοπ στην παρέμβαση. Στοπ στον επεμβατισμό».

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις τον Ιανουάριο σε επτά αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2017. Σε αυτήν την λίστα αναμένεται να προστεθούν ακόμη περίπου δέκα μέλη της κυβέρνησης.

Ακολούθησαν τις ΗΠΑ και τους «δορυφόρους» τους
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Μαδούρο στον προεδρικό θώκο της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ και οι χώρες της «Ομάδας της Λίμα» (Περού, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Παναμάς, Παραγουάη, Αγία Λουκία, Καναδάς, Κολομβία, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Γουιάνα, Γουατεμάλα) που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

O Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων.

Παράλληλα, προέτρεψε τον Μαδούρο να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. «Προτρέπουμε το καθεστώς του Μαδούρο να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους άμεσα και χωρίς όρους και να τερματίσει την καταστολή και την οικονομική στέρηση του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα χαρακτήρισε «τρελές και βάρβαρες» τις νέες κυρώσεις που «αντίκεινται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο».

http://kinisienergoipolites.blogspot.com/2018/05/blog-post_745.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου