Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Πινέιρο για διαπραγμάτευση Σαμαρά στο Μακεδονικό: «Mόνο κλαψούριζε δεν είχε επιχειρήματα»

Αποκαλυπτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα του Μακεδονικού ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η συνέντευξη που έδωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελερ, πριν από περίπου ένα μήνα, στο BHMAgazino.

«Ακούστε με. Θα σας μιλήσω με γεγονότα. Έτυχε, όταν ήταν εξόριστος ο Μάριο Σοάρες στη Γαλλία, δεν είχε δουλειά να ζήσει και με δική μου παρέμβαση τον βάλαμε στη Σορβόννη να κάνει κάτι. Δεν έκανε τίποτε, αλλά έπαιρνε έναν μισθό. Αυτός ο άνθρωπος δεν το ξέχασε ποτέ αυτό που κάναμε για αυτόν. Γίνεται Πρόεδρος της Πορτογαλίας και όταν η Λισαβόνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ευρώπης το '91, μου στέλνει ένα μήνυμα που μου έλεγε: "Σας περιμένω στη Λισαβόνα, να μιλήσουμε για την Ευρώπη". Μας στέλνει το προεδρικό αεροσκάφος, μπαίνουμε μέσα η Σιμόν Βέιλ, ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ, ο άνδρας μου κι εγώ και φτάνουμε στη Λισαβόνα», ανέφερε στην συνέντευξη της η Αρβελερ και συνέχισε: 

Το βράδυ όταν φτάσαμε μας έκανε το τραπέζι ο Ζοζέ Πινέιρο, ως υπουργός των Εξωτερικών. Λοιπόν, καθόμαστε στο τραπέζι. Την επόμενη ημέρα ετοιμαζόταν να γίνει η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό. Αρχίζουμε την κουβέντα για το Μακεδονικό, εξηγώ λίγο στον Πινέιρο τι γίνεται, αν η Μακεδονία είναι ελληνική, και όλα αυτά. Γυρίζει μετά από λίγο ο Πινέιρο και μου λέει: "Μα πώς τα ξέρετε τόσο καλά, κυρία Αρβελέρ, αυτά τα πράγματα;". Του δίνει μια σκουντιά η Σιμόν Βέιλ που καθόταν δίπλα του και του απαντά: "Η κυρία Αρβελέρ είναι βυζαντινολόγος" κι απέφυγε να του πει ότι είμαι και Ελληνίδα. "Μα καλά", λέει ο Πινέιρο, "γιατί δεν μας τα λέει αυτά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος;". "Τι σας λέει δηλαδή;" τον ρωτώ. "Τίποτα... Μόλις πούμε το όνομα Μακεδονία κλαίει και ο Γκένσερ την προηγούμενη βδομάδα χτύπησε και τα δυο του χέρια πάνω στο τραπέζι και του είπε: Οχι κλάματα, επιχειρήματα. Τα περιμένουμε ακόμη». 

Διαβάστε επίσης:

Χαρακτηριστική για τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκάλεσε η στάση Σαμαρά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είναι όσα υπογράμμισε η ίδια η Αρβελέρ και σε άλλη της συνέντευξη που είχε δώσει στο Θέατρο Σταθμός. Σε ερώτηση που της τέθηκε από το κοινό για το «τι θα συμβούλευε σήμερα την κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» η Ελένη Αρβελέρ υπογράμμισε πως «πουθενά στον κόσμο όταν λένε Μακεδονία δεν εννοούν Θεσσαλονίκη» και πως «το κακό έχει γίνει και δεν υπάρχει επιστροφή».

«Σ’ όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, σ’ οποιονδήποτε οργανισμό πνευματικό, τραβάς το λήμμα “Μακεδονία’’ και δεν βρίσκεις παρά μόνο δικά τους πράγματα τίποτα άλλο… Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος λέει “Μακεδονία’’ και εννοεί μόνο τους Σκοπιανούς τόσο που κάποτε Γάλλοι δημοσιογράφοι με πιάνουν και μου λένε τι έχουν πάθει οι Έλληνες με τη Μακεδονία; Φοβούνται μήπως χάσουν τη δική τους; Αυτό ξέρουν έξω. Διατείνομαι πολύ απλά ότι το κακό έχει γίνει τόσο πολύ και τόσο μεγάλο που έχει επιστροφή…», τόνισε.

https://tvxs.gr/news/ellada/pineiro-gia-diapragmateysi-samara-sto-makedoniko-mono-klapsoyrize-den-eixe-epixeirimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου