Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η Κούβα εξάγει φάρμακα σε δεκάδες χώρες. Η Αμερική θα ήθελε πολύ να είναι μία από αυτές

Η Κούβα εξάγει τώρα εμβόλια, διαγνωστικά κιτ και φάρμακα που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας - το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στο νησί - σε 51 χώρες. Αλλά εκτός από μια μικρή αποστολή για μια κλινική δοκιμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια από αυτές.

Οι επιστήμονες σε αυτό το εκτεταμένο ερευνητικό κέντρο στο τμήμα Cubanacan της Αβάνας θα ήθελαν να το αλλάξουν. Θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια φυσική αγορά στην οποία οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου χάνουν τις θεραπείες που αναπτύσσονται στο πρωτοποριακό κέντρο που είναι γνωστό από το ισπανικό ακρωνύμιό του ως CIGB.

Για την Κούβα, η εξίσωση είναι απλή: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο κοντά, αλλά έχουν έναν τεράστιο αριθμό ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ναρκωτικά και τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με όλες τις πιθανότητες στο κύριο ερευνητικό κέντρο του νησιού - και την εξαγωγή αυτών των προϊόντων στις αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα.

"Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω γιατί οι χώρες μας δεν εκμεταλλεύονται μια τέτοια καλή ευκαιρία να συνεργαστούν", δήλωσε ο Manuel Rafael Raices Perez-Castaneda, βιολόγος και διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο κέντρο. "Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. Γιατί να μην επικεντρωθούμε στα προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μαζί και όχι στις διαφορές; "

Οι κουβανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν θεραπείες που δίνουν προοπτικές σε όλο τον κόσμο - και παρά το εμπάργκο και την ψύχρα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, ενδιαφέρεται πολύ η αγορά των ΗΠΑ. Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου που αναπτύχθηκε στην Κούβα για τον καρκίνο του πνεύμονα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Roswell Park Cancer Institute στο Buffalo στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που 99 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα βιοτεχνολογικά προϊόντα της Κούβας είχαν εγκριθεί από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, κανένα κουβανέζικο φάρμακο δεν καταχωρείται επί του παρόντος στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ή πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλετε να γίνουμε Κούβα;»…

Την 1η Γενάρη συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την επικράτηση της Επανάστασης στην Κούβα. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει: 

«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ισως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»… 

Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων. 

Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών, ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τονίζει: